Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 11 A3 Witbier - De Kiekert

Gestart door De Kiekert, 02-06-2011 13:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

De Kiekert

Opmerkingen keurmeester: Mooi witbier, prima in balans. Het zoetige had wellicht iets minder gemogen.
Lekker! :biersmile: 90 punten.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBarBier - Witte Kuif
KenmerkK002
Brouwdatum4-4-2011
BiertypeWitbier
Aantal liters25
Gewenst begin SG1050 (5,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36,4 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater19,9 liter
Spoelwater15,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid15 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC51,3 %2919 gr3 EBC
Tarwevlokken14,7 %838 gr4 EBC
Tarwemout29,2 %1662 gr3 EBC
Havervlokken4,7 %268 gr4 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker2,9 %40 gr90 minuten13 EBU
Hallertau Hersbrücker2,9 %20 gr10 minuten2 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Oranjeschil bittere curacao10 gr10 Min.
Koriander10 gr10 Min.

OpmerkingenZakje koriander bij Natuurwinkel.
Koriander in de vijzel.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3944 Belgian Witbier
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter200 ml
Beluchtingstijd3 uur
Temperatuur giststarter22°C
GistvoedingSiris
Hoeveelheid5 gram per 100 ml
OpmerkingenPropagator>Wortpoeder+gistvoeding Siris>1ltr>Magneetroerder+beluchten>Vermeerderen cellen>Koelkast>Afgieten> 2ltr wort+voeding>Vermeerderen cellen>Koelkast>Afgieten op brouwdag>Activeren met halve ltr wort+ Magneetroerder.

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
140°C10 minuten3,5 l/kg
252°C17 minuten3,5 l/kg
361°C45 minuten3,5 l/kg
472°C48 minuten3,5 l/kg
578°C1 minuten3,5 l/kg

OpmerkingenpH spoelwater behandeld met citroenzuurpoeder. pH spoelwater 4.2

Uiteindelijk werd het SG 1046 na koeling. Rendement is dan werkelijk 70.2%.
Eerste dagen de baby op 21-22 ºC  gehouden. Derde dag 21.5 ºC, dag daarna temp. nog 1 ºC naar beneden tot 20.5 ºC. SG 5e dag 1030. Overhevelen op de 7e dag bij SG1020. 1 dag later schuimt hij zo hevig dat ik het waterslot moet reinigen temp is nu 18.6 ºC. Dat houdt hij nog een dag vol.Het wort laat ik nu iedere dag zijn natuurlijke temp verlagen, ten teken dat de activiteit afneemt.
Na 3 weken gelagerd te hebben is het FG 1010 en besluit ik te bottelen met 7 gram suiker per ltr.. Geur prima, citrus en kruidigheid is aanwezig, smaak nog dun en flauw als zijn grote Inbevbroer Hoegaarden witbier, wat een paar weken later zal veranderen in een meer ambachtelijk witbier.
 Rob.


Jacques

Hoi Rob,

Ook jij van harte gefeliciteerd. Fijn dat je zo vlot je recept geplaatst hebt.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.