Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 11 A1 APA - Henielma

Gestart door Henielma, 30-05-2011 23:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Henielma

Hierbij mijn winnende recept in de klasse A met 92 punten. Ik ben er blij mee.

De opmerking van de keurmeester was:
Mooie American Pale Ale.
Fijne citrus associatie in de hopgeur.
Mooi in balans: hop / zoetheid.

Naar aanleiding van de Lagunitas podcast van Jamil heb ik eerst een samenvatting van die podcast gemaakt. Verder heb ik volgens mij gekeken naar de variant van De-Geert. Dit is de tweede keer dat ik dit bier gemaakt heb. De eerste variant was ongeveer gelijk.

Let op de hoge maischtemperatuur. Het was de bedoeling om na de vergisting op 1019 te eindigen en dat is gelukt.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptI72 Lagunitas Indian Pale Ale 2
Brouwdatum5-3-2011
BiertypeIndia Pale Ale
Volume25,0 liter
Gewenst begin SG1060 g/l
Berekende kleur23 EBC (Morey)
Berekende bitterheid47 IBU (Garetz)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement72%
Totaal brouwwater35,7 liter
Beslagdikte3,83 l/kg
Maischwater27,0 liter
Spoelwater8,7 liter
Kooktijd60 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Palemout 78805,641
Tarwemout360,423
Munich mout 151660,423
Aromamout (Amber 50)4940,282
CaraMunich (Cara 120)12340,282

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Beta amlyse700903,83
Uitmaischen781053,83

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Merkur6Hopbellen606026
Centennial10,5Hopbellen302712
Amarillo8,5Hopbellen30279
Cascade8,6Hopbellen1370
Centennial10,5HopbellenDry220
Cascade8,6HopbellenDry220

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 1028 London Ale
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)2 liter afgegoten
Roertijd (uur)48 uur
Temperatuur starter (gr. C)20

En uiteraard nog het verloop van de vergisting:


De rode curve is de vergistingstemperatuur van het jongbier en de paarse curve is de hevigheid van de vergisting.

Na vier dagen de koudhop in het vergistingsvat erbij gedaan. Dit bij een SG van 1023. Een week later gebotteld met 5,4 gram suiker om op 2,4 Vol% CO2 uit te komen

Jacques

Herman,

Dank je wel voor het plaatsen van het recept. Jij geeft veel informatie inclusief een plaatje van het verloop van de vergisting. Toch wel heel bijzonder.

De-Geert

Leuk recept dit, ik ga mijn versie binnenkort ook weer maken. Bewijst dat de "Can You Brew it" een goede inspiratiebron voor recepten kan zijn.


Henielma

Oh ja, ik ben de waterbehandeling vergeten te vermelden.

Het maischwater heb ik als volgt samengesteld:
30% osmosewater
70% kraanwater
36,5 gram gips
16 gram kalk

De pH na 5 minuten maischen was volgens mij 5,2 .. 5,3 zonder verdere aanpassingen.


De-Geert

Zo, dat is niet mis!
Wat werd daarmee de uiteindelijke samenstelling?

Henielma

Het doelwater was Burton-on-Trent zoals die in BrouwHulp zit.


                          Ca2+   Mg2+ Na+ HCO3- SO42- Cl-
                           mg/l   mg/l   mg/l   mg/l   mg/l   mg/l
Behandeld water   602   8   12   467   825   16
Doelwater           352   24   44   320   820   16

Wamser

Citaat van: Henielma op 01-06-2011  19:25 uHet doelwater was Burton-on-Trent zoals die in BrouwHulp zit.


                          Ca2+   Mg2+ Na+ HCO3- SO42- Cl-
                           mg/l   mg/l   mg/l   mg/l   mg/l   mg/l
Behandeld water   602   8   12   467   825   16
Doelwater           352   24   44   320   820   16

Hello Victor!

 Your yeast gets some nutrient?

Henielma

Ik heb 2,5 gram Wyeast gistvoeding gebruikt.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.