Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Advies gevraagd mbt nagisting met Brett

Gestart door jwf, 21-03-2021 18:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jwf

Ik vroeg me af of er mensen zijn die nagisting hebben gedaan met Brett. Brux. Ik heb twee vragen:

Ik ben een Orval kloon aan het brouwen. Ik heb mijn bier laten vergisten met Wyeast 3522 (start SG 1.056, eind SG 1.011) en heb daarna overgeheveld en geënt met White labs WPL650. Dit staat nu al een paar dagen in een nieuw (PET) vat onder waterslot met een tilt hydrometer erin. Ik ben gestart op 18,5 graad Celsius en laat dit langzaam zakken naar 15 graden Celsius.

Vraag 1: er gebeurt niet zo veel, er komt langzaam wat schuim op het bier (plukjes) maar het waterslot doet niets (ik heb gecheckt of het gasdicht is en dat is het -- initieel was het vat overigens niet gasdicht, één nacht was er een klein lek), de tilt is ook stabiel. Nu heb ik al veel gelezen dat Brett traag is, maar ik maak me graag zorgen. Duurt het dagen of weken voordat er iets meer activiteit is? Zijn de plukjes schuim een teken van activiteit? Wat mag ik verwachten?

Vraag 2: ik ben al aan het denken hoe ik dit later (over een maand of drie/vier) ga bottelen en vraag me af of de Brett (snel) genoeg koolzuur druk gaat geven in de flesjes. ik overweeg bottelgist te gebruiken. Ik lees op het Vlaams hobbybrouw forum (link hieronder) over het verschil tussen F2 en CBC-1. Heeft iemand hier ervaringen mee?


Link naar F2 vs. CBC-1: https://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/index.php?thread/11439-bottelgist-wat-is-het-verschil-tussen-de-fermentis-f2-en-de-lalemand-cbc-1/

Veel dank,

Joep

jwf

Ondertussen is de Brett matig aan het schuimen en zakt het SG heeeeeeel langzaam.

Ik realiseer dat ik mijn vraag erg onduidelijk gesteld heb. Ik heb in het forum een heleboel discussie gezien over Orval kloon brouwen, en nagisting met Brett. Maar ik krijg niet helemaal boven water (misschien heb ik niet goed gezocht) of mensen nog extra gist toevoegen voor hergisting op de fles. Ik zou kunnen vertrouwen op de Brett. Ik zou ook bottelgist kunnen toevoegen (bijvoorbeeld de fermentis F2). Heeft iemand daar ideeën over? Heeft koudhoppen nog invloed op deze beslissing?

dank!

Joep

Jacques

Ik heb de Orval brouwerij een paar keer bezocht.
Van de brouwers heb ik begrepen dat er een Brett stam geënt wordt tijdens de nagisting. Voor de hergisting op de fles gebruikt men de als bottelgist de gist die ook gebruikt wordt voor de hoofdgisting.

Het is al weer een tijd geleden maar ik heb een paar keer de gist uit en flesje Orval opgekweekt. Het bier vergist met deze opgekweekte gist had duidelijk een Orval smaak. Bij mijn bier heb ik geen andere gist gebruikt voor de hergisting op fles, maar gelet op de manier waarop bij Orval gewerkt wordt is het gebruik van een neutrale bottelgist zeker een optie.

jwf


Eric v B

Vorig jaar heb ik een BOULEVARD FARMHOUSE ALE TANK 7 kloon gebrouwen met White labs WLP 670 gist (American Farmhouse ale blend). Ik heb het idee dat deze steeds meer naar Orval gaat smaken. Deze gist gaat er meteen vanaf het begin van de vergisting in. Dus alleen WLP 670 geen andere gisten.

Erik de Roode

In 2016 een poging gedaan om een Orval te brouwen met de WLP670. Deze giststam bevat een Brett en gist ver door zoals bij een Saison. Een goede keus: een Orval hoort ver door te gisten. Evenals bij de Orval treedt er smaakevolutie op in de fles waardoor de Brett tonen op den duur meer naar voren komen.
Voordeel: je hebt maar 1 giststam nodig.

TymonK

Ik maak mijn Orval kloon op de volgende manier
- Bier vergisten met Saison gist (liefst Belgian saison... wel geduld hebben) - deze gaat door tot SG1000 oid (belangrijk ivm stap 2)
- Bottelen en tegelijk met bottelsuiker ook een opgekweekte gist uit Orval fles toevoegen.
Dat levert een Orval achtig bier op de mooie brett smaak... Ik doe het op deze manier omdat ik geen brett in mijn bottelvat wil hebben.

Maar dit najaar ga ik denk ik toch een gistvat en bottelspul extra kopen om in het vat met brett te kunnen werken...

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.