Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: Bvk1983 op 06-04-2021 10:46 u

Titel: Witte Trappist - gist
Bericht door: Bvk1983 op 06-04-2021 10:46 u
Mijn volgende bier zal een witbier worden waarbij ik die zal vergisten met een nog te kiezen korrelgist (zit te denken aan M21 of T58), maar met een liter of 5 wil ik wat experimenteren. Voor een Isid'or kloon heb ik eerder La Trappe gist opgekweekt wat prima lukt. Dat wil ik nu voor het witbier ook doen. Nu ben ik het restant van een flesje La Trappe blond aan het opkweken maar in alle Witte Trappist kloonpogingen zie ik dat men een flesje Witte Trappist opkweekt. Nu dacht ik dat La Trappe maar 1 gistsoort voor al zijn bieren gebruikt maar is dat wel juist?
Titel: Re: Witte Trappist - gist
Bericht door: Jacques op 06-04-2021 20:47 u
Mijn volgende bier zal een witbier worden waarbij ik die zal vergisten met een nog te kiezen korrelgist (zit te denken aan M21 of T58), maar met een liter of 5 wil ik wat experimenteren. Voor een Isid'or kloon heb ik eerder La Trappe gist opgekweekt wat prima lukt. Dat wil ik nu voor het witbier ook doen. Nu ben ik het restant van een flesje La Trappe blond aan het opkweken maar in alle Witte Trappist kloonpogingen zie ik dat men een flesje Witte Trappist opkweekt. Nu dacht ik dat La Trappe maar 1 gistsoort voor al zijn bieren gebruikt maar is dat wel juist?

La Trappe gebruikt tenminste 2 verschillende gistsoorten. Ze brouwen namelijk ook een ondergistende bier...

De gist van La Trappe heeft witbier trekje: banaan en kruidnagel. Daarom denk ik niet dat voor Witte Trappist een andere gist wordt gebruikt. Helemaal zeker ben ik er niet van. Ik heb het nooit aan de brouwers gevraagd...
Titel: Re: Witte Trappist - gist
Bericht door: Takkie83 op 07-04-2021 00:00 u
Wat Jacques zegt; in veel La Trappe bieren proef je bananensnoepjes. Deze witte trappist staat bij mij ook nog op de to-brew list en volgens mij kun je er prima de gist voor opkweken uit een van de andere stijlen. Verder zou ik niet te moeilijk doen met de receptuur; 50/50 pils-tarwe, een beetje hop voor de balans en gaan. Laat je weten hoe die geworden is?  :biersmile: