Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Algemene vragen hobbybrouwen => Topic gestart door: VEMP op 18-05-2011 08:26 u

Titel: Hergist probleem
Bericht door: VEMP op 18-05-2011 08:26 u
18 april heb ik mijn RIS op fles gedaan. Hij is vergist met Safale US-05. 11% alcohol zat er in bij het bottelen. Heb er 5 gram per liter suiker aan toegevoegd voor hergist. Maar tot op heden zit er nauwelijks koolzuur op, geen kraag en zit er bijzonder weinig depot in het flesje. Heeft iemand een idee waar het aan kan liggen, toch veel alcohol voor deze gist?

Pech voor het ONK, dat zijn minpunten.
Titel: Re: Hergist probleem
Bericht door: Erick op 18-05-2011 08:47 u
Heb je ze al eens een weekje op 24 graden gezet?
Titel: Re: Hergist probleem
Bericht door: De-Geert op 18-05-2011 08:51 u
Warm zetten, schudden, een beetje actieve, alcoholtolerante (Champagne?) gist toevoegen. Dat soort dingen zou ik doen. 11% is wel hoog voor een gist die al ff bezig is geweest.
Titel: Re: Hergist probleem
Bericht door: VEMP op 18-05-2011 17:57 u
Merci. Komende dagen wordt het warmer, ook op zolder. Ik zal ze dan schudden en warm zetten. Gist toevoegen is lastig, ze zitten al op fles.

Bedankt voor de tips!
Titel: Re: Hergist probleem
Bericht door: orangeloo op 18-05-2011 21:35 u
Ik had een tijd terug ook zo'n probleem.
Een quadrupel van 9 graden.
Op advies hier goed geschud en in de gistkast op 23 graden gezet.
Na een week wel koolzuur.
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,14410.msg250477.html#msg250477 (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,14410.msg250477.html#msg250477)
Titel: Re: Hergist probleem
Bericht door: RobinB op 19-05-2011 08:36 u
11% is inderdaad wel wat meer dan 9% (hoewel ook stam afhankelijk), waardoor ik ook meer geneigd ben een bottelgist te adviseren.
De Bioferm champ is dan inderdaad een goede optie. Deze is zeel alcohol tolerant, neutraal van smaak, vergist ook bij koelte, en is slecht met moutsuikers. Daarnaast ook nog eens goedkoop. Ideal voor dit doel dus!
:)
Titel: Re: Hergist probleem
Bericht door: VEMP op 19-05-2011 18:27 u
Vanavond ga ik schudden. Voor de volgende keer ga ik die gist overwegen. Had dit keer er totaal niet aan gedacht. Maar, al doende leert men!
Titel: Re: Hergist probleem
Bericht door: VEMP op 03-06-2011 11:15 u
Helaas, niet veel opgeschoten met schudden en warm zetten. Iets koolzuur, maar veel te weinig. Kan ik de champagnegist in ieder flesje toevoegen? Moet ik hem eerst oplossen?
Titel: Re: Hergist probleem
Bericht door: Erick op 03-06-2011 21:06 u
2 A 3 korreltjes per flesje.
Titel: Re: Hergist probleem
Bericht door: RobinB op 03-06-2011 21:38 u
Is dat niet ook wat weinig?
Ik zou wat gist hydrateren en dan een druppel per flesje.
Titel: Re: Hergist probleem
Bericht door: Oscar op 03-06-2011 22:44 u
Helaas, niet veel opgeschoten met schudden en warm zetten. Iets koolzuur, maar veel te weinig.

Geduld, geduld, geduld... Een RIS mag wel wat rijping tijd hebben. Er zijn hier voldoende verhalen van trage navergisting bij hoog alcoholische bieren. Zelfs het verhaal van MO (geloof ik) dat een bier pas na een jaar koolzuur op de fles had...
gewoon laten staan en geduld....en gewoon verder brouwen... :)