Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: Joh op 11-08-2008 13:32 u

Titel: Hoeveelheid maischwater en spoelwater
Bericht door: Joh op 11-08-2008 13:32 u
Beste brouwers,

Afgelopen weekend heb ik 10 liter Weizenbier gemaakt.
Volgens het recept het ik 2,065 kg mout gebruikt.
Ik heb nu 10 liter maisch water gebruikt en circa 9 liter spoelwater om op 15 liter wort uit te komen.

Hoeveel maisch- en spoelwater had ik moeten gebruiken? Is de verhouding van invloed op de smaak of het uiteindelijke alcoholpercentage van het bier?
Had ik minder maischwater moeten gebruiken en meer spoelwater?
Wat voor richtlijn hanteren jullie?

Groet, Johan
Titel: Re: hoeveelheid maischwater en spoelwater
Bericht door: MO op 11-08-2008 14:01 u
Was je tevreden over het begin soortelijk gewicht (SG) en de hoeveelheid liters? Dan heb je goed gemaischt en gespoeld. Ik maisch altijd 1:3.5 (1 kg mout en 3.5 liter water) en ik spoel altijd tot het volume wat ik voor ogen had.
Titel: Re: hoeveelheid maischwater en spoelwater
Bericht door: Joh op 11-08-2008 14:10 u
De SG was 1040 en had 1052 moeten zijn.
Dus.....????
Titel: Re: hoeveelheid maischwater en spoelwater
Bericht door: MO op 11-08-2008 14:18 u
Met 7 liter maischwater en ook ongeveer 7 liter spoelwater was je beter uitgekomen. Maar dat had je nu toch ook zelf uit kunnen rekenen?
Titel: Re: hoeveelheid maischwater en spoelwater
Bericht door: Joh op 11-08-2008 14:43 u
Mij is de relatie tussen de hoeveelheid maisch-/spoelwater en SG niet duidelijk?
Is de verhouding maischwater en spoelwater van invloed op de uiteindelijke SG?
Titel: Re: hoeveelheid maischwater en spoelwater
Bericht door: MO op 11-08-2008 14:52 u
Er is niet echt een relatie. Ik wil je adviseren altijd te maischen in de verhoudingen 1:3.5. Voor een zwaarder bier (bv start SG 1090) zul je bijna niet hoeven te spoelen. Voor een lichter bier kun je meer spoelen.

Op deze plaats (http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html#Beslag_maken_en_maischen) en deze (http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/filter.html) staat meer info.
Titel: Re: Hoeveelheid maischwater en spoelwater
Bericht door: Jacques op 11-08-2008 14:56 u
Er bestaat toch een relatie. De hoeveelheid water waarmee je werkt bepaalt namelijk mede het rendement. Dit komt omdat de enzymen beter werken in een dunner beslag.
Verder geeft een dunner beslag meer vergistbare suikers. Je krijgt dus een lager eind SG.

Verder raad ik je aan het volgende artikel te lezen: Begin en eind SG (http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/sg.html)
Zie ook de tag spoelen bostel (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;id=202) voor draden op dit forum over het spoelen van de bostel.
Titel: Re: Hoeveelheid maischwater en spoelwater
Bericht door: William op 11-08-2008 18:21 u
Een heel algemene regel is dat je per kg mout ongeveer 1 liter water gaat verliezen doordat het in de bostel achterblijft. Daarnaast verlies je met koken ongeveer 10-13% van het volume vocht per uur koken (heel algemeen gesteld).

Daarnaast heb je nog wat verliezen door vloeistoffen die in de pannen achterblijven (ongeveer 0.5 liter).

Met 2 kg mout verlies je dus al 2 liter vocht.

Als je op 10 liter wort wilt uitkomen moet je je dus voor het koken zo'n 12 liter vloeistof hebben. Tel hierbij de 2 liter vochtverlies in de mout en je hebt zo'n 14 liter water die je kunt verdelen voor maischen en spoelen. Zie hier de 7 + 7 liter gesuggereerd door MO.

Normaal gebruik ik een programma zoals Promash of BrouwVisie, maar ook daar zul je een aantal factoren zoals hierboven moeten inschatten zodat de excercitie op papier doen nog niet zo slecht is voor het inzicht in het proces.