Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Edgar op 21-01-2003 23:47 u

Titel: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 21-01-2003 23:47 u
:bravo:Eindelijk, eindelijk, en nog eens eindelijk, ik heb mijn Maltmill.  :hoera:  :hoera:  :hoera: Dat betekent voor de eerste keer brouwen met mout. Wow!

Omdat ik nou eenmaal Hollander ben, en omdat het nu het seizoen is en het lekker moeilijk schijnt te zijn, wil ik beginnen met een Pils. Ik heb een paar min of meer vaste ideeën, maar kan nog zeker advies gebruiken.

*40 liter met high gravity Boiling (22 liter (SG 1085? 1090?) in de pan na koken, met gekookt, gekoeld en belucht water verdund in het gistvat).
*Eén soort mout: Pils
Dit om de smaken goed te kunnen proeven en later, als ik bijv. Cara-pils gebruik, het verschil te kunnen proeven.
*Eén soort hop: Saazbellen (véél!).
*IBU van 35-40
*Wyeast Czech, die ene die veel diacetyl geeft.
*FWH en Dry hopping.

Maisch wordt aangezuurd met fosforzuur indien nodig, wort idem (gemeten met goede pH-meter). Uitgebreid beluchten met pompje.
Hevelen gebeurt met hevelfilter.

Het voornaamste advies dat ik zou willen, is over de te verwachten efficiency (hoeveel mout zal ik nodig hebben?) en een goed maischschema. Ik neem aan een vrij lange 60o rust voor de droogte. Maar alles staat open voor discussie!
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 22-01-2003 00:08 u
Ha die Edgar!

Gefeliciteerd met je molen, heb je al even proefgedraaid?
Je laat je blijkbaar niet ontmoedigen, prima zo  :hoera:

Als je met HG-Brewing begint moet je wel rekening houden met een andere hop-efficiency dan met lagere SG worten. Ik zou dus eerst in promash een bier berekenen met SG 1.046-1.048 en een bitterheid van 35-40. Dit daarna indikken tot ca 1.085 en dan ca 10% meer hop toevoegen.

Wat betreft de te gebruiken hoeveelheden mout zou ik zeggen: bereken ook dit met promash.

Maischschema: hier zou ik toch gaan voor een decoctie-maischschema. Ik heb zelf meerdere keren pils gebrouwen volgens een infusie en volgens een decoctieschema. Bijna elke keer bleek de decoctievariant niet van een 'echt' pils te onderscheiden. De infusie varianten werden beloond met 'dit biertje heb je zeker zelf gebrouwen', alleen de laatste niet. Zie ook mijn holtrop pilsener thread of http://www.geocities.com/iluvhops/brouwsel/barbarossapils.html

NB 22 liter van 1.085 is na verdunning met 18 liter water nog altijd 40 l van 1.047! Dus, hoeveel bier wil je maken?

Herman
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 22-01-2003 00:19 u
Nee nog niet proefgedraaid! Morgen zal ik dat wel even doen denk ik, hoewel ik het een beetje zonde vind om een zak mout open te maken :)

Dat decoctie-advies is misschien wel een hele goeie, is ook meer trouw aan de stijl als ik me niet vergis. En het boek van Noonan dat ik heb beweert ook stellig dat het de enige manier is voor een echte lager, dus dat zou het best eens kunnen worden! Maar is decoctie ook geschikt voor zo'n hoge SG?

Wat betreft die hoeveelheid: Ik ga ervan uit dat er van die 22 liter zo'n 2 liter in de hopbellen blijft hangen. Dus 22 liter wort, 20*2 liter bier.

*edit*
Wat Promash betreft, daar moet je je zgn. Brewhouse Efficiency invullen, en daar heb ik natuurlijk nog geen idee van. Misschien dat iemand aan de hand van de methode die ik ga gebruiken daar een zinnige schatting over kan geven?
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: Adrie op 22-01-2003 09:04 u
Ha Edgar,

Die efficiency hangt erg af van je brouwinstallatie en hoe je werkt. Je hebt er dus niet zoveel aan als andere mensen je hun efficiency vertellen. Bovendien heb ik gemerkt dat het ook afhankelijk is van de dikte van het beslag. Meestal kom ik uit op een efficiency van 81 - 87 %.

Groeten,

A3
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: JWVG op 22-01-2003 09:13 u
Ha die Edgar,

ja, dat is meteen een hele stap, ben benieuwd hoe het lukt. Als een goed pilsje lukt, is dat meteen een soort meesterproef.

Ik weet niet of je er wat aan hebt, maar mijn eerste lager was ook een pils met alleen pilsmout, Saaz hop en Wyeast Czech pilsner (geheel volgens het simpelheitsgebot dus), en met een tweetraps decoctiemaisch. Het verslag is verspreid over de threads 'recept voor een pilsje' en 'pils met Wyeast'. Ik was zelf erg tevreden over dit pilsje, met de aantekening dat het echt Tsjechische stijl was - dus iets meer diacetyl dan ik zelf echt lekker vind, alhoewel zeker niet te veel. Verder prachtig helder, lekkere moutsmaak, echt een doordrinker!

Voor efficiency in promash hou ik tegenwoordig ongeveer 83% aan, daar zit ik bijna altijd op (soms iets hogere bij decoctie, maar niet veel meer dan 1 of 2 %). Ik haal echter niet het 'onderste uit de pan' (hollander of niet) omdat mensen wel eens waarschuwen voor het extraheren van ongewenste stoffen als je te lang door gaat. Ik zou beginnen met een efficientie van tussen de 80-85%, en dan bijstellen.

Ja, Noonan is nogal streng in de leer wat betreft decoctie. Ik heb het idee dat zijn schema's wel een beetje archaisch zijn, gericht op een wat oudere (slechtere) kwaliteit mout. Ik zou, denk ik, een decoctie schema gebruiken waar mensen in recentere jaren goede ervaringen mee gehad hebben.

Succes, JW.
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: JWVG op 22-01-2003 09:18 u
Nog even een stijl politie opmerking - dry hopping is in ieder geval niet klassiek voor een lager. FWH misschien wel, daar verschillen de meningen over. Maar je hoeft je natuurlijk van geen van tweeen iets aan te trekken.

JW.
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: Peter_van_den_Hurk op 22-01-2003 09:56 u

Citaat

Eindelijk, eindelijk, en nog eens eindelijk, ik heb mijn Maltmill.  Dat betekent voor de eerste keer brouwen met mout. Wow!

Omdat ik nou eenmaal Hollander ben, en omdat het nu het seizoen is en het lekker moeilijk schijnt te zijn, wil ik beginnen met een Pils.

Heer Edgar,
Waarom begin jij als je de eerste keer gaat brouwen met mout meteen aan het moeilijkste type bier dat er te brouwen valt?
Mijn advies zou zijn een "gewoon" abdijbier of een tripel.
Als dat goed gaat en je wat ervaring krijgt met het werken met mout dan pas aan de moeilijke type's beginnen.
Groet Peter
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 22-01-2003 10:41 u
Om bij Peter te beginnen: Bedankt voor je advies maar dat helpt niet :) Ben zo eigenwijs als kippenstront en ga lekker moeilijk doen :dansen: En daarbij krijg ik, als het meezit, assistentie van de assistent-brouwer van 't IJ (waar ik zelf ook heb gewerkt; 't is dus niet zo dat ik nog nooit een beslag heb gezien) dus dat maakt de zaak ook eenvoudiger. En zoals ik al zei is het nu het seizoen! (en er staat al 05l tripel te gisten en 22 liter te lageren :P )

Overigens maakt 't IJ z'n Plzen (wat ik, bij een goed brouwsel, een hele lekkere vond) ook d.m.v. high-gravity boiling, dus daar heb ik dat van afgekeken.

A3: Het ging me er niet om dat anderen me hún efficiency vertellen, maar juist de mijne zouden inschatten aan de hand van inderdaad beslagdikte en de andere factoren die ik noem. En het is ongetwijfeld ergens op te zoeken, maar die invloed van de beslagdikte op je efficiency, welke kant gaat dat op? Hoe dikker hoe minder efficient dacht ik?

JWVG: Leuk dat je kennelijk precies hetzelfde hebt gedacht als ik toen je die Pils ging brouwen. Ik wil het inderdaad zo simpel als mogelijk houden! Ik heb die threads bekeken en daar heb ik zeker wat aan. En inderdaad zal ik een wat moderner schema aanhouden. Wat die dry-hopping betreft, ach wie zal erom malen dat dat niet helemaal volgens de regels is. :) Het is vooral lékker! :P
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 22-01-2003 11:07 u
Hoi Edgar,

Plzn vind ik ook lekker als ie geen bijsmaakjes heeft. Het lijkt wel alsof 't IJ de laatste jaren meer problemen met kwaliteitshandhaving heeft dan vroeger.

Is de Plzn nu wel een echte ondergister? Ik las laatst nl ergens dat het wel een bovengister zou zijn?

Herman
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: Adrie op 22-01-2003 11:25 u
Ha Edgar en Herman,

Dat van de giststam voor Plzn van 't IJ heb ik me ook al afgevraagd. Verlos ons uit de onwetendheid als je er info overhebt.

Wat de efficiency betreft, ik probeerde je duidelijk te maken dat dit voor een zeer groot deel afhangt van je installatie. Het vragen van de efficiency aan anderen bij vergelijkbare recepten heeft dus niet veel zin. Toen ik overstapte van mijn kleine installatie naar een grote, is de efficiency met sprongen vooruit gegaan, ook voor bieren die ik eerder met de kleine installatie brouwde.

Groeten,

A3
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 22-01-2003 11:25 u
Inderdaad, Plzen had vaak een onaangename geur (poep! vooral van tank), die naar mijn idee louter door te korte lagering werd veroorzaakt. Langer lageren kan niet, met de beperkte capaciteit aldaar. Soms pakte het echter goed uit en dan was 'ie echt overheerlijk! Bitter! Bitterste pils van Nederland denk ik.

Het wás een echte ondergister met na-boven-gisting op fles (gewone IJ-gist), sinds een half jaar of zo wordt er helaas :'( geen ondergist meer gebruikt. Ik vind er dan ook niks meer aan, het is een soort slappe bittere blond geworden.

Wat betreft die kwaliteitshandhaving, tja ik kan natuurlijk niet al te hard zeuren over mijn oude werkgever, maar ik denk niet dat je een expert-proever hoeft te zijn om te merken dat er, vooral bij bewaren, wel eens iets niet helemaal goed gaat. Als ze jong worden gedronken zijn ze volgens mij prima en vind ik ze zelfs subliem! (Op Struis na maar dat komt gewoon omdat ik niet zo van donkere mout houd) Het is een heel mooie reeks bieren met eenvoudige recepten; weinig ingrediënten en toch heel uiteenlopend. Wat dat betreft vind ik 't IJ dus echt top.

De bieren die je in het proeflokaal van tank krijgt hebben naar mijn idee zonder uitzondering te weinig koolzuur, wat ik erg jammer vind. Ik denk dat dat ook een kwestie van beschikbare tijd is, het gaat daar nu eenmaal gierend hard met het bier. Andere mensen hebben er dus kennelijk geen problemen mee.
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: JWVG op 22-01-2003 11:33 u
Hmmm..... poep. Ik kan me voorstellen dat dat een wat mindere smaakervaring is in bier  ;D

JW.
Titel: Re: En dan nu een echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 22-01-2003 12:46 u
Nu die niet meer wordt gebruikt kan ik trouwens wel verklappen dat de ondergist van Plzen die van Brouwerij Lindeboom was. (Kasper doet trouwens helemaal niet geheimzinnig over z'n recepten, maar dat terzijde.)
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 23-01-2003 12:43 u
Herman (of anderen!), die decoctiemethode lijkt me heel mooi, maar duurt me voor deze eerste keer te lang. Ik neem aan dat er ook wel een 'kruising' tussen decoctie en een infusiemaisch mogelijk is; misschien heb je advies over welke stap dan als decoctie te doen. De eerste? Dan heeft de overgebleven deelmaisch die zeer lange eiwitrust, is die belangrijk voor de uiteindelijke smaak?

En heb je de infusie-versie van je Barbarossa-pils ook eens gebrouwen of geproefd? Zo ja, hoe beviel die?
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 23-01-2003 13:11 u
Hoi Edgar,

Tuurlijk kun je ook een een-staps decoctie doen. Die infusie variant van mijn Barbarossa was verzonnen door Theo vd Voorde (brouwmeester van 't Vřlen) en heb ik nooit gebruikt. Bij mijn Holtrop pilsener thread maak ik ook gebruik van infusie, dat zou je dus kunnen proberen. Al moet ik zeggen dat decoctie een wat hoger rendement en wat meer moutsmaak geeft. Je kunt ook om het decoctieeffect te simuleren wat melanoidin mout toevoegen, zie ergens in een recept van JW.

Die decoctie is natuurlijk een van de redenen om niet meteen pils te willen brouwen. Je zou het 60-70 schema toe kunnen passen en dan bijvoorbeeld een decoctie kunnen nemen om van 60 naar 70 te gaan, decoctie 10 min op 70C en 10 min koken. Rest infusie.

Herman
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 24-01-2003 00:28 u
Molen getest: Geweldig! Zwaarder werk dan ik me had voorgesteld maar de moeite meer dan waard. Die geur! Heb meteen maar even droge en licht bevochtigde mout vergeleken en de bevochtigde liet veel meer grote intacte kafjes zien. (Dat wordt het dus voor mij.)

Met het schrootsel gelijk maar even gemaischt in een maatbekertje met thermometer als roerstok en magnetron als energiebron. Het geiserwater van precies 70o gaf een mengsel van 60o. Simpel, 15 minuten op 60 en 10 op 70, door naar 76, 3 minuutjes laten staan en in een koffiefilterhouder (zonder filter) gegoten. Toch echt een openbaring om daar dan heerlijk smakende wort (van +/- 55 g Viennamout ruim 200 ml 1048 ) uit te zien druppelen! :brouwen: Niks aan, dat maischen! ;)

Om dit niet alleen maar een soort tripverslag te laten zijn ook nog een vraag: Zou een kleine hoeveelheid Viennamout (EBC 7), in plaats van melanoidine (die trouwens ook wel erg donker is), ook geschikt zijn om de moutigheid van infusiepils te verbeteren? Of krijgt het daar een onmiskenbaar Duits karakter van?

Niet dat ik het deze keer al wil doen trouwens, ik hou het nu bij Pilsmout. Ik ga waarschijnlijk toch voor een éénstaps decoctie.

Het wordt nog spannend met de gist, want die doet na ruim 24u nog helemaal noppes.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 24-01-2003 00:38 u
Ha die Edgar,
Citaat
Zou een kleine hoeveelheid Viennamout (EBC 7), in plaats van melanoidine (die trouwens ook wel erg donker is), ook geschikt zijn om de moutigheid van infusiepils te verbeteren? Of krijgt het daar een onmiskenbaar Duits karakter van?


Ik denk van niet. Vienna is toch behoorlijk bleek en niet bedoeld voor het decoctie-achtige smaakje, naar mijn ervaring geeft ze die ook niet af. Dit baseer ik mede op de ervaringen van JW die een mengsel van pils en vienna gebruikt om pale ale mout te benaderen. Pale ale geeft beslist niet het gewenste effect. Met vienna kun je overigens prima lagers brouwen!

Hoor je wat als je de smackpack schud? Ik heb niet veel met Wyeast gebrouwen, maar er wel heel veel mee geschud ;D Zodra je bruisen door de verpakking hoort komt de boel gegarandeerd op gang.

Herman
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 24-01-2003 00:51 u

Citaat

Hoor je wat als je de smackpack schud?


Uiteraard onmiddellijk aan het schudden geslagen en er zijn absoluut onmiskenbare bruisificaties waar te nemen! Ik hoop op flinke activiteit morgen, zodat ik 'm nog kan opjutten met 2l moutextract, op tijd voor Zondag-brouwdag! (mét assistentie!)
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 25-01-2003 16:52 u
De Wyeast kwam goed op stoom en zit nu in een starter die ook al wakker begint te worden.

Ik vraag me nog wel iets af over de eiwitrust, die er tegenwoordig kennelijk weinig meer toe doet. Maar geldt dat ook voor een Tsjechische pils? Of is het dan misschien toch verstandig om zeg, 15 min bij 55o aan te houden?
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 25-01-2003 17:22 u
Ligt een beetje aan de mout zou ik zeggen. Belgische mout heeft het niet meer nodig, bij de Duitse twijfel ik eerlijk gezegd. Je zou altijd bij 55C kunnen inmaischen en dan langzaam opwarmen (of 5-10 min rust), heb je toch de temperatuur te pakken en doet volgens mij niet af aan de kwaliteit.

Wees niet bang om het over te slaan, ik pas de eiwitrust normaal ook niet meer toe.

Herman
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 26-01-2003 23:24 u
Phew! :lekkerbier: Dat viel niet mee! En het viel ook niet tegen. Dankzij de kundige hulp van Fred van 't IJ lijkt het erop dat 't gelukt is. Afgezien van hier een daar een doorschietende temperatuur en zo, verliep het best soepel.

8,1 kilo pilsmout, vochtig geschroot. In 15 liter gekookt water van 65o, gaf een iets hogere inmaischtemperatuur dan gewenst (ca. 60o i.p.v. 55o). Niet ontmoedigd, snel water d'rbij, probleem opgelost.

Maisch aangezuurd tot pH 5,3

55o: 15 min
60o: 30 min

ca. 5 liter van de maisch met een zeef uitgeschept en langzaam apart verhit tot kookpunt, 15 min gekookt en toegevoegd aan de rest van de maisch. Doorverhit met de vlam tot 71o.

Toen werd het een beetje onzeker, want na ruim een uur was lang niet alle zetmeel omgezet. Om niet al te lang te wachten toch maar het hevelfilter ingezet en doorgestookt naar 78o.

FWH met 50 g Northern Brewer 9%.

Filteren ging zeer goed, ik kon het bijna niet geloven. Ondanks de niet perfecte omzetting. Heel snel kwam er kristalheldere wort uit het filter, en het leek wel of het niet wou ophouden. Spoelwater tot 5,5 aangezuurd.

Met 22 liter SG 1094 in de emmer, liep er nog steeds goed smakende wort van 1045 uit het filter. Toch maar gestopt, de emmer was vol.

Hop: 50 gr Northern Brewer 9% FWH
      50 gr Northern Brewer 9% Begin koken
      40 gr Saaz              2,7% Begin koken
      40 gr Saaz              2,7% laatste 5 min

De bedoeling was eigenlijk alleen Saaz te gebruiken, maar dat zou te veel hop in de ketel hebben betekend.

Kooktijd: 75 min.

Ketel geleegd met hevelfilter (19,5 liter), door steriele doek in gistvat (met daarin 20 l gekookt en belucht water) gekieperd. Belucht met bruissteentje, aangevuld met water tot SG 1048, aangezuurd tot pH 5,2

Gestart met 2 l zeer actieve starter Wyeast Czech Pilsner.

Fingers crossed.

Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 26-01-2003 23:32 u
Gefeliciteerd dusver. Je kunt met Promash overigens wat preciezer de hoeveelheden wort en temperaturen berekenen. Maar dat wist je waarschijnlijk al wel  ;) Hoe heb je gekoeld overigens?

Herman

Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 27-01-2003 00:34 u
hehe als je nou maar niet denkt dat ik per óngeluk high gravity heb gebrouwen  ;D

We hebben het een beetje neem-het-als-het-komt aangepakt, ook al omdat ik nog geen idee had hoe het zou gaan. Beetje gevoel kweken :)

Ik heb gekoeld met een spiraalkoeler. (ong. 20 min.)

Waar ik (nog?) niet gerust op ben is de kleur, voor een pils toch aan de donkere kant. Geloof ik. Ach ik zal wel zien :)
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: JWVG op 27-01-2003 08:58 u
H Edgar,

het klinkt alsof het behoorlijk goed is gegaan - het feit dat je nog steeds zoete wort had lopen terwijl je gestopt bent, is denk ik wel normaal voor een high gravity brouwsel. Wat betreft die trage conversie - heb je erop gelet dat de decoctie wat droger was dan de rest van de maisch? Als je dat in de gaten houdt, denatureren er niet zoveel enzymen tijdens het koken (omdat die vooral in het vocht zitten).

Hou ons op de hoogte!

JW.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 27-01-2003 09:54 u
De gist is aan de slag. :dansen: Nog niet erg hard, maar wel duidelijk bezig (beetje moeilijk te zien met het schuim van het beluchten).

JW, je schatting van het rendement blijkt aardig te kloppen, en het zou dus zelfs nog iets hoger kunnen zijn. En inderdaad heb ik een droog deel genomen, heb het geschept met een handzeef zodat het meeste vocht in de maisch bleef.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: JWVG op 27-01-2003 10:42 u
Op welke temp heb je het nu staan? Sommige mensen laten de vergisting op gang komen op hogere temperaturen, en laten het daaran afkoelen, en anderen zweren bij alles vanaf het begin op lagere temperaturen.

JW.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 27-01-2003 11:00 u
Het bier is nu 16o en staat met een dik dekbed om het vat in een kamer waar het nu 12o is. Ik wilde niet al te warm (21-23 zoals je soms leest) maar ook niet te koud beginnen. Bij het pitchen was het ca. 20o, dezelfde T als de starter.

Het komt (voorlopig) perfect uit met het weer! Alleen hoe ik over een paar weken die koude lagering moet organiseren is nog een ander vraagstuk. Ik hoop op een elfstedentocht in maart :P

*edit* (wil hier nou ook weer geen nieuwe post aan wijden)
Inmiddels is de gisting echt hoog-krausend bezig, dikke schuimlaag! Dat kon veel slechter zal ik maar zeggen. Hij begint zichzelf al te verwarmen, (van 16 naar 16,5 in een kamer waar het 12o is) dus de isolatie gaat eraf en hij mag vannacht bij open raam koelen naar een graad of 10.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: JvH op 27-01-2003 12:45 u
Hoi Edgar,

gefeliciteerd met het resultaat dusver. Dat de omzetting na een uur nog niet klaar was vind ik niet zo heel raar. Als ik goed reken heb jij een graan-water verhouding van 1:1,85. De enzymen kunnen dan niet zo makkelijk door de maisch dobberen.

Suc6 Hans  :bijdrage_forum:
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 28-01-2003 23:41 u
Kleine update: Ik heb het bier vanmiddag met de koude douche (langs het vat) gekoeld naar 10-11o, want voor het raam ging het niet snel genoeg.

Het brouwhok stinkt geweldig naar rotte eieren!  :rundum: Ik schrok wel een beetje, maar het schijnt toch, zeker voor deze gist, heel normaal te zijn. Het bier smaakt ondanks de stank (leek op IJ-pils ;D) al erg lekker! SG alweer naar 1039.

Van een zeer `ehulpzame medewerker van Wyeast, die zelf jaren met deze gist heeft gebrouwen, heb ik nuttige info over de temperatuur-eigenschappen van deze gist gekregen, en dat stelt aardig gerust. Zolang je niet boven de 17,5o komt kan je een drinkbaar bier verwachten, maar beter is onder de 15,5o. Optimaal is rond de 10-11o, zoals bekend. Diacetylrust van 4 dagen en vrij lange, koele lagering is onontbeerlijk.

*edit* Recept in ge-upload naar Jacques' site
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 02-02-2003 23:30 u
Precies één week na het pitchen is de SG gedaald van 1050 naar 1017; niks mis mee denk ik. De temperatuur is mooi op 10-11o gebleven, dus dat is ook ok. Vandaag of morgen de diacetylrust.

Verder ben ik op dit moment een soort ondergistende fantasie-lentebok aan het brouwen, waarvoor ik :idea: een paar liter van de jonge pils als starter ga gebruiken. De 2278 schijnt bij uitstek een bokgist te zijn, dus ik ben benieuwd.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 02-02-2003 23:43 u
Hoi Edgar,

Mooie verigsting inderdaad. Wat je idee betreft, dat werkt natuurlijk wel, maar kun je niet beter overhevelen en de bok op de gistkoek zetten? Sla je 2 vliegen in een klap. Je pils wordt cleaner en je houdt je litertjes pils. Je kunt natuurlijk ook een starter maken van de jonge pils.

Herman
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 03-02-2003 00:03 u
Hmmm da's ook een goeie :weetbeter: maar ik heb nu geen vat vrij om die 40 liter pils in te mikken. Daar moet eerst nog een bottelronde voor volgen. Ik heb geen tijd voor een starter helaas, begin ongeveer nu met koken ;D (wordt nachtwerk ::) )
En is het misschien niet ook beter om de diacetylrust in het hoofdvat te doen?

Twee liter geroerd jongbier zou toch wel genoeg moeten zijn voor totaal 30 liter bok?
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 10-02-2003 13:43 u
Pils-update:

Bij SG 1016 (nu een week geleden) heb ik de diacetyl-rust ingelast; vier dagen (waarvan de eerste om op te warmen) op 16o. Daarna (SG inmiddels naar 1012) alles overgeheveld in mandflessen; de grootste (15 l) in mijn koelkast geparkeerd, en dat betekende nogal wat reorganiseren ;D. De andere staan bij een graad of 10 (afhankelijk van het weer) op zolder. Eigenlijk natuurlijk te warm voor lagering, maar ik heb nu eenmaal geen andere optie. Hoewel ik nog iets zou kunnen fabrieken met leidingwaterkoeling...

De rotte-eieren-geur is bíjna weg, het schijnt nog verder te verdwijnen. Diacetyl meen ik toch nog wel te proeven, hoewel ik er niet erg in thuis ben. Het heeft nog wel een zekere romigheid. Smaak is verder erg goed vind ik, net als de bitterheid. Hoppigheid troef, en geen harde hoekige bitterheid. Toch wel flink bitter te noemen. Ben zeer benieuwd hoe dat zal zijn met koolzuur.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 20-02-2003 12:50 u
Ook maar even een Pils-update:

Van de rotte eieren is gelukkig niets meer te bekennen. Wat de lagering betreft heb ik tot nu toe nogal geluk met het weer, het zolderkamerbier (10 liter gedryhopt, 10 liter normaal)is steeds ruim onder de 10o gebleven.

De 15 liter in de koelkast (temp schommelt daar tussen de 0 en de 5 graden, het bier zal dan wel een graad of 3 zijn schat ik) zien er gek uit: De bovenste 4 cm is helder, daaronder wordt het troebel, met een hele duidelijke grens. Bij bovengisters zie je dat ook wel, maar dit is al bijna twee weken zo en die grens lijkt niet echt te zakken. Iemand dat vaker zo gezien? Zakken die eiwitten gewoon zo gruwelijk langzaam uit? Met dit tempo kan ik het wel een jaar lageren!

Verder vandaag het bier uit een twee literfles (ook nog in de koelkast) gebotteld in een 1,5 liter PET-fles en een Duvelflesje, met 7,5 gram suiker per liter. Die staan nu op kamertemperatuur (schijnt toch gebruikelijk te zijn voor de nagisting van een ondergist; zal wel :weetniet: ). Dit om toch alvast over een week of twee een idee te hebben van wat het gaat worden.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 20-02-2003 13:10 u
Hoi Edgar,

Ik vind die 7,5 g/l wel wat veel voor een koel gelagerde pils. Er van uitgaande dat de temperatuur ca 4C was, is ca 5,5g/l wel voldoende.

Zie ook http://www.hab.brouwen.nl/Brouwen/Koolzuurgehalte.html

Herman
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Adrie op 20-02-2003 13:14 u
Hoi Edgar,

Het niet verder uitzakken van vaste deeltjes heb ik met wijn maken ook wel eens gehad. Het blijkt dan vaak te gaan om deeltjes met een kleine lading, die elkaar afstoten, zodat de klaring niet verder verloopt. Of dit bij jou het geval is, kan ik zo natuurlijk niet beoordelen, maar het zou een verklaring kunnen zijn.
De remedie kan zijn een klaringmiddel toe te voegen.

Groeten,

A3
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 20-02-2003 13:15 u
Herman: Ik begrijp wat je bedoelt, maar het bier was zo plat als een dubbeltje! Ik denk dat de diacetylrust alle suikertjes heeft laten verbranden.

*edit*
Ik ga er tenminste van uit dat die vuistregel uitgaat van een bier dat met nog enige suikers erin ter lagering is gezet en zo dus z'n maximale CO2-druk bij die temperatuur kan opbouwen. Als je dat dus doet op een later moment, en ook nog tijdens het hevelen wat CO2 uitspoelt, dan gaat 'ie niet op. Vandaar dat ik ook altijd even proef.

Verder verlies je vaak ook nog CO2 tijdens het vullen (afhankelijk van een heel aantal factoren), dus ik vaar er maar niet op blind.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 20-02-2003 13:31 u
Citaat

De 15 liter in de koelkast (temp schommelt daar tussen de 0 en de 5 graden, het bier zal dan wel een graad of 3 zijn schat ik) zien er gek uit: De bovenste 4 cm is helder, daaronder wordt het troebel, met een hele duidelijke grens. Bij bovengisters zie je dat ook wel, maar dit is al bijna twee weken zo en die grens lijkt niet echt te zakken. Iemand dat vaker zo gezien?


Geduld! Je bier is nog geen maand oud, het heeft even tijd nodig. Je zou het klaren kunnen versnellen door het bier in de fles voorzichtig een beetje rond te draaien, waardoor de inhoud zich weer mengt. Ook kouder zetten wil wel helpen. Alternatief is het gewoon laten klaren in de flesjes  :lessmile:  ;D

*edit* het vuistregeltje gaat niet uit van restsuikers, maar van de opgeloste hoeveelheid koolzuur. Als je dus einde vergisting het bier zou schudden gaat het verhaal niet op. Uiteraard moet je de hoeveelheden nog verminderen als je bier nog niet is uitgegist, maar we zijn toch geen Duitsers neem ik aan? (die willen nog wel eens gaan bottelen voor einde vergisting)

Herman
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 20-02-2003 13:45 u
Citaat
Geduld!


Ok! Bedankt voor de geruststelling :)

Citaat
het vuistregeltje gaat niet uit van restsuikers, maar van de opgeloste hoeveelheid koolzuur.


Hmmm ok tuurlijk, maar natuurlijk ook van nagisting (of beter gezegd uitgisting). Stel je vergist op 26C, dan zit er in je bier de maximale hoeveelheid CO2 voor die Temp opgelost. Zoals elke temperatuur z'n maximale gasdruk heeft voor een bepaald gas. Dan zet je het te lageren, en dan komt er niet zomaar, door het verlagen van de temperatuur alleen, meer CO2 in je bier! Dat moet nog geproduceerd worden door de gist die z'n allerlaatste beetje eten aan het oppeuzelen is. Dat kan toch niet anders? Zonder suiker geen CO2!

Zo zie ik tenminste het verband tussen CO2, temperatuur en suikers.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 20-02-2003 14:04 u
Tuurlijk gaat die regel alleen op als het bier de kans heeft gehad koolzuur op te nemen. Nu ga ik er even vanuit dat de meeste brouwers hun bier laten lageren nog voor het uitvergist is. Lager je pas hierna dan kloppen de tabellen niet.

Doe dit echter niet! Ook bij uitvergist bier zal het kouder zetten resulteren in ietwat CO2 opname, met mogelijk naar binnen zuigen van zuurstof door het waterslot als gevolg. Dit alleen is al voldoende reden om niet te wachten met lageren totdat het bier uitgegist is.

Herman
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 20-02-2003 14:14 u
Check!

Het was dan ook niet de bedoeling. Deze gist moet een diacetylrust hebben, en die paar dagen op hogere temperatuur hebben vermoedelijk heel snel het onderste uit de kan gehaald, zogezegd. Sowieso een lastig probleempje vermoed ik, als je een diacetylrust toepast bij een ondergister.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 27-02-2003 11:07 u
Van de gebottelde PET-fles heb ik stiekem een klein beetje geproefd (daarna water toegevoegd, het schuim zorgde voor de verdrijving van de lucht), en hij was al zeer goed op druk en niet meer zoet. De smaak was... Pils! Heerlijk fris, hoewel iets minder bitter dan ik voor ogen had. Wel een duidelijke na-bitterheid. Het smaakte al aardig in balans (te vroeg misschien!?). Mout en hop duidelijk aanwezig en aangenaam. Geen zwavel meer in de geur. Kortom alle seinen staan op groen!

...Wachten is moeilijk...
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 27-02-2003 11:55 u
Hoi Edgar,

Klinkt goed! Wachten is inderdaad moeilijk. Ik gebruikte vroeger zo'n kunstofkraan met tapkraan voor de lagering en nam dan geregeld een glas direct uit de lagertank  ;D

Herman
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 27-02-2003 12:21 u
Hehe da's precies wat ik nu met mijn bok doe :lekkerbier: ;D
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 28-02-2003 20:18 u
Eerste flesje geproefd! :proost:
Of eigenlijk: aan het proeven.

De helderheid lijkt nog nergens op, hij is troebeler dan een witbier. Maar de kleur is goed, mooi goudgeel. Schuimkraag: een minuut of twee heel mooi, daarna blijft (in een Duvelglas, dus da's eigenlijk niet eerlijk) een dun laagje over.

Geur: Nog een heel klein beetje zwavel, maar wat mij betreft ruim onder de grens. Lekker zelfs. Verder ruik ik hop, maar meer nog verse ongemalen mout. Gewoon lekker. (ok ik ben niet objectief!)

Smaak: Koolzuur perfect. Flink veel, en fijne bellen. Frisse, open smaak, duidelijk moutig. Licht rinsig en heel licht samentrekkend. Weinig body. De bitterheid komt vooral na het slikken door. Niet zo bitter als een Plzen, bitterder dan een commerciële Pils. Ongeveer zo bitter als Brand Up, schat ik. Makkelijk drinkbaar.

Als 'ie ook nog helder wordt (wat ik betwijfel), is 'ie genant goed gelukt! :hoera: :dansen:

Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 05-03-2003 11:29 u
Eergisteren de eerste 10 liter (de 10 liter met Saaz-hop in de mandfles) gebotteld. De hop dreef los bovenin de fles, en ik heb de indruk dat er daardoor niet al te veel aroma's zijn vrijgekomen. En misschien is dat maar goed ook, aangezien het niet 'hoort', en voor een licht bier als een Pils dat soort aroma niet te sterk zou moeten zijn.

Het bier zag er behoorlijk helder uit tijdens het bottelen. Ik had twee dagen tevoren de suiker toegevoegd, en het bier koud gehouden in een waterbad om te vroeg startende nagisting te voorkomen. Op die manier hoefde ik niet over te hevelen naar een bottelvat, kon ik toch goed mengen en kon de opgewervelde troep weer bezinken.

In de flesjes is duidelijk activiteit. Van bijna helder naar, nu, een sediment dat sliertig opwervelt. Het bier staat bij kamertemperatuur.

De troebelheid van het koud lagerende bier wordt vermoedelijk door eiwitten veroorzaakt. De gebottelde 1,5 liter-PET-fles heb ik bij wijze van experiment een paar uur buiten de koelkast gezet, en toen verdween 80% van de troebelheid. Echte chill-haze dus. Ik ga toch meer letten op het helder overhevelen van het gekoelde bier naar het gistingsvat. (Ik denk aan een soort 'sok' van kaasdoek om het hevelfilter heen.)

Ook het helder filteren van de maisch moet misschien toch nog preciezer. Bij mijn vorige twee bieren (Bok en Orval) was het bier wel helder, maar niet kráákhelder (ik zou zeggen een lichte tweeschijn) en zaten er toch enkele minuscule vaste deeltjes in. Overigens ook nog halverwege het (zeer rustig verlopende) spoelen. Puntje van aandacht :)
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 10-03-2003 13:07 u
Ok, ok, deze thread is een ego-trip. Maar misschien mag dat voor een maagdenbrouwsel.

Eergisteren heb ik een flesje geprobeerd. Het was nog niet helemáál op druk, dus er was nog iets van zoetheid, dat er niet in hoorde. Maar verder.... :o :nut: :beersmiley: :hoera: :dansen:

Oftewel... Het proefflesje bevestigd. Echt heel lekker, vond ik. Nogmaals, ik ben niet objectief. Goeie kans dat ik een typisch bijsmaakje links en rechts over het hoofd zie, maar ik ben tevreden. Het is absoluut een Pils. De kleur is perfect geworden, de helderheid was ok (de andere flesjes zijn nog iets troebel), schuim was voldoende (wordt beter als er meer druk ontstaat), geur was hoppig en fris, en ook de smaak vond ik raak. De bitterheid klapt je niet in je gezicht, maar blijft toch flink hangen. Delicaat.


Tot dusverre zijn de verwachtingen ver overtroffen. Ik weet wat ik van Oktober tot Februari ga brouwen... Erg prettig ook om meer dan één van je biertjes te kunnen drinken zonder gelijk :clownsmile: te zijn ;D
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Adrie op 10-03-2003 13:41 u
Gefeliciteerd, Edgar!

Ik ben heel benieuwd naar jouw pils. Wellicht kunnen we eens wat flesjes uitwisselen om te zien in hoeverre onze pilzen op elkaar lijken. Jij hebt andere hop en een andere gist gebruikt, dus verschillen zullen er zeker zijn.

Enneh nu niet meteen alleen maar pils gaan brouwen, hoor. Er zijn nog zoveel andere heerlijke bieren te maken. Probeer ook eens een Weizen voor de zomer.

Groeten,

A3
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 10-03-2003 14:05 u
Duitse bieren zijn helemáál onontgonnen terrein voor mij, en dan bedoel ik ook wat drinken betreft. Ik ben er zeer benieuwd naar.

In ieder geval zal ik deze gist (Czech 2278 ) vaker gaan gebruiken; die moutigheid en cleanheid bevallen me zeer.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 18-03-2003 10:55 u
Pils-update:

Tot nu toe zijn 2 mandflessen van 10 liter gebotteld. De ene was gedry-hopt, de andere niet. Beide waren gelagerd bij een graad of 10 (tegen de gevel van een onverwarmde kamer).

Bij de niet-gedry-hopte fles heb ik 1 ml hopextract 6% toegevoegd, om de bitterheid een zetje te geven. Tot nu toe vind ik het geen daverend succes, maar het zou nog kunnen bijtrekken aangezien het bier nog duidelijk rijpende is. De bitterheid is duidelijk hoger (zou volgens Bartjens 6 punten moeten zijn en dat lijkt wel ongeveer te kloppen). Ik vind het iets te bitter en ook vrij hard bitter. Bij nader inzien was de bitterheid van het bier zonder extract ook wel voldoende en vooral zeer aangenaam. Dat bier vind ik echt een onvervalste topper. Gelukkig is ook medebrouwer Fred zeer enthousiast. Ik zal mijn uiterste best doen om een paar flesjes te bewaren voor de Orval-proeverij.

Gisteren heb ik 15 gram Saaz toegevoegd aan de 15 liter die koud staat te lageren, omdat dat zo goed beviel in de eerste mandfles. Over twee weken zal ik die bottelen.

Die 15 liter zijn nu overigens (je had gelijk Herman, geduld is beloond) ruim voldoende helder geworden. Gelukkig heb ik nog geen klaringsmiddel hoeven gebruiken; ik doe dat toch liever niet.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 13-06-2003 16:40 u
Laatste update over deze Pils; alles is op inmiddels  :dansen:

De laatste 15 liter vond ik de beste, maar alledrie de batches waren toch wel heel erg lekker. De gedry-hopte bevielen mij het best, hoewel ik volgende keer nog een tikje minder hop zal nemen.

Op de Open Proeverij vorig weekend bij Brouwland heb ik de Pils (en de Voorjaarsfeestbok) laten proeven en Derek Walsh vond 'm super. Vond beide super moet ik zeggen. Beter compliment kon ik niet krijgen en het feit dat het mijn eerste twee gemaischte bieren waren maakte het wel helemaal euh, genant :D Nu heb ik spijt dat ik ze niet naar 't ONK heb gestuurd!  :'(

Gelukkig heb ik inmiddels mijn brouwkoelkast, en heb ik er ook een andere thermostaat in gezet zodat ik nu als eerstvolgende brouwsel weer een Pils ga doen. Dezelfde wel te verstaan :) Moet nog net klaar zijn voor de nazomer! Smullen.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 26-01-2004 09:52 u
Met een half jaartje vertraging gisteren de opvolger van P!ls gebrouwen.

Wéér vochtig geschroot, decoctie, osmosewater, pH-controle, fosforzuur, Wyeast 2278 en (weinig) brouwzouten. Ik heb ontdekt dat het lastig verkrijgbare calciumchloride hetzelfde is als het zgn. Chloorcalcium, dat door kaasmakers wordt gebruikt. Het is door de vloeibaarheid (het is een 33%-oplossing) ook nog eens gemakkelijk te doseren. En Brouwland heeft het op de (kaas)plank.

Een verbetering is de thermometer met sonde, temperatuuralarm en timer. Ideaal, ook al komt 'ie in kokend water niet boven de 98°. Dus toch nog doorsparen voor een echte.


Ik heb deze keer een iets andere hopstorting gebruikt, ik zeg nog niet welke omdat ik benieuwd ben naar wat forumleden er eventueel over zouden zeggen bij proeven.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Jacques op 09-10-2004 20:41 u
Hoi Edgar,

Zou je het eindelijke recept dat je gebrouwen hebt willen posten in de wachtkamer (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/board,28.0.html) van het nieuwe forumonderdeel?

Het liefst zou ik willen zien dat je het recept geeft in het het format (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1553.0.html) van het nieuwe forumonderdeel.
Zo te zien gebruik je ook ProMash. Kan je ook het *.brw bestand voegen bij jouw bericht?

 :degroeten: Jacques
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Herman op 21-07-2005 22:10 u
't is 1,5 jaar na dato, heb je nog een update Edgar?
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 21-07-2005 22:32 u
Ik heb vanavond nog een alweer volgende versie van dit bier gedronken Herman. Ik ben heel erg tevreden over dit globale recept. Een paar aandachtspunten voor de volgende zijn:

-Iets minder ver spoelen (tot 1015-1020)
-Bij slappe Saaz (laatste keer 2%, teveel nodig) meer bitterhop gebruiken
-Klein beetje Vienna en klein beetje Cara Pils
-Aromahop minstens 8 min koken
-10 min eiwitrust minimaal voor min of meer helder bier


Ik merk dat lang koud lageren het bier verbetert. De flesjes die ik nu drink hebben een maand of 3 op 5° gestaan (glas/waterslot) en die zijn duidelijk beter dan een deel van hetzelfde brouwsel dat korter en warmer heeft gelagerd.

Ik zal er eens werk van maken om dit recept in de wachtkamer te zetten. En om meer mensen ervan te laten proeven. Overigens heeft Johannes er nu 2 in z'n bezit, hij zal binnenkort wel laten weten wat 'ie ervan vindt. Overigens is zijn versie de versie met teveel hop en mogelijk iets kafsmaak.

In elk geval houd in de decoctie, ondanks de vermeende nutteloosheid ervan, erin. Net als het High-Gravity verhaal. Zeker nu ik een 120 liter vat heb! Van de winter zal ik een flinke batch brouwen.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: MO op 22-07-2005 08:51 u
Koud lageren verbetert pils? Bekend sinds eind 19e eeuw?
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 22-07-2005 08:57 u
Ja kijk MO, theorie is één (zie kattenpis verhaal), maar als je het dan zelf kan vaststellen, is het gelijk een veel tastbaarder verhaal. Het is maar om aan te geven dat het ook voor hobbybrouwers zoals wij, echt zinnig is om, bij deze gist, je Pils in de koelkast te zetten. Omdat dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is, vermeld ik het nog maar eens.

Daarbij schijnt het zo te zijn dat niet elke ondergist zo dringend een ijskoude lagering behoeft.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Johannes op 08-08-2005 21:28 u
Van Edgar heb ik tijdens de feesten 2 flesjes van dit bier ontvangen en deze op verschillende momenten geproefd.

De eerste keer had ik een bokaal genomen om zo de fles in een keer leeg te kunnen gieten zonder dat er gist mee kwam, hierdoor proef je het bier toch anders dus heb ik vandaag uitgeschonken in een origineel brand urtyp glas en een restje in een fluitje en dat laten beoordelen door een andere brouwer die toevallig langs was:

De 'objektieve' proefnotities:

Kleur: lichtblond
Helderheid: Koudewaas, (lichte tweeschijn)
Schuim: (zeer) romig.
Schuimstabiliteit: Zeer stabiel (in het pilsglas bleef er schuim over nadat het bier al op was)
Geur: Hoppig, licht moutig (in de bokaal meende ik wat zwavel te ruiken, bij het pilsglas niet)
Smaak: Overwegend hoppig maar een mooie moutigheid ontbreekt zeker niet, mout-hop prima in balans. ook is er een 'grasachtig'  smaakje aanwezig.
Body: Vol
Mondgevoel: ?
Nasmaak: Bitterig

Op enkele punten na herken je in bovenstaande een pils natuurlijk. Dat komt mooi uit want zo was ie ook bedoeld.

Subjektieve smaakomschrijving: Lekker! een prima pils met een lekker bittertje waar ik erg van hou, deze valt in de categorie 'hier lust ik er nog wel eentje van'  :duimop:

Uiteraard heb ik ook nog wat opbouwende 'kritiek':

- het grassmaakje hoort er niet in, ik geloof dat Edgar hierboven al maatregelen had aangekondigd om dit volgende keer te voorkomen.
- een pils mout helder zijn, dat was deze net niet helemaal.
- schuimhoudbaarheid is te sterk, en dus niet volgens type.
- body is te vol, dit doet afbreuk aan een goede pils 'erlebnis'

Punt 2 en 3 vind ik zelf absoluut geen bezwaar maar zijn gewoon niet volgens type, een simpele oplossing hier is het toepassen van een (langere) eiwitrust.

Als dit mijn pils was geweest dan was ik trots geweest op het resultaat, een prima bier wat met een lichte aanpassing (eiwitrust en grassmaakje weg) een uitstekend bier kan worden.

:degroeten:

Johannes
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 08-08-2005 22:29 u
Dank voor een proeving waar ik me heel goed in kan vinden. Ik ga de eiwitrust bij nader inzien toch in de buurt van de 20 minuten houden. Dat zal waarschijnlijk zowel de helderheid, de body en het te sterke schuim gunstig beďnvloeden. Hoewel ik tegen dat laatste (net als jij gelukkig) toch wel heel weinig bezwaar kan hebben, ook al 'mag' het niet. Ik heb liever 'lang' schuim dan 'conform' schuim, eerlijk gezegd. Ik heb eigenlijk helemaal geen boodschap aan dat stijlkenmerk. Als je daarop brouwt, kan je net zo goed aan een wedstrijd 'op je kop staand jongleren met mout' meedoen. Heel knap, maar wie heeft er wat aan. Trouwens, ik vind schuim een belangrijke smaak- en aromagever. Het draagt duidelijk bij aan de complexiteit van een bier.

Ik zou 'm nog ietsje bitterder willen hebben. Maar dan zouden gelijk veel minder mensen ervan kunnen genieten, en dat is voor een pils toch ook weer jammer.

Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Johannes op 08-08-2005 22:36 u
inderdaad, stijl, mwah als je brouwt om prijzen te winnen a la, maar goed wil je bij dit bier een minder volle body hebben dan gaan de andere twee punten (helderheid schuimhoudbaarheid) automatisch mee.
Titel: Re: En dan nu een (bijna) echte Pils ;)
Bericht door: Edgar op 08-08-2005 22:48 u
Persoonlijk vind ik dan de helderheid belangrijker dan de body. Ik lust wel een klein beetje body in zo'n bier. En helder bier vind ik mooi, en mooi bier vind ik ietsje lekkerder dan minder mooi bier.

Maar zoals je zegt, alledrie zullen worden beďnvloed, 3 muggen in één zap (http://www.kerstma-heida.nl/afbeeldingen/470.jpg).