Forum Hobbybrouwen.nl

Overige => Peilingen => Topic gestart door: Adrie op 07-06-2005 13:19 u

Titel: Commentaren keurmeesters
Bericht door: Adrie op 07-06-2005 13:19 u
Naar aanleiding van het ONK waren er weer veel (positieve en negatieve) reacties (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,2577.0.html) op de commentaren van de keurmeesters. Wat vind jij van die commentaren? Heb je er wat aan om je brouwproces of recepten te verbeteren?

Kijk in dit verband ook nog eens naar deze poll (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1411.0.html) voor meningen over de gehanteerde biertypenlijst.
Titel: Re: Commentaren keurmeesters
Bericht door: Hopmans op 07-06-2005 17:49 u
Te weinig ervaring mee (heb maar 1 keer meegedaan).
Alhoewel ik met 1 commentaar wel tevreden was.  :)

Ik had 1 commentaar dat de nagisting niet goed verlopen was, maar
er staat wel genoeg koolzuurdruk op. Hoe heeft de keurmeester dat dan kunnen zien?  :weetniet:
Kleur of dikte van het gistdepot of zo?  ???

 :degroeten:
Titel: Re: Commentaren keurmeesters
Bericht door: Caspar op 07-06-2005 20:32 u
Ik was wel content met het commentaar... Onvoldoende body en te weinig restsuikers voor een Pale Ale (ja, drogere bieren doen het niet echt super lijkt wel). Er stond alleen bij dat het bier te vlak was, waarschijnlijk door vergistingsproblemen. Meest voor de hand liggende oorzaak zou zijn dat ik me iets verrekend zou hebben met het bottelsuiker (wat volgens mij de oorzaak is bij dit brouwsel)

Ik heb voor het eerst de bottelsuiker door het jongbier gemengd en de maatverdeling blijkt iets af te wijken. De BPA is ook mijn eerste brouwsel dat totaal uitgegist was voordat ik het bottelde... maar ja, dat weet een keurmeester natuurlijk niet! Helaas heb ik het formulier in mijn zak laten zitten toen ik mijn broek in de was deed, dus weet het commentaar niet exact meer  :(.
Titel: Re: Commentaren keurmeesters
Bericht door: HH&MM op 07-06-2005 22:50 u
Hoi, 

wij headden een witbier ingestuurd. Volgens de keurmeesters een zwakke citrusgeur en -smaak, tevens voor de koriander, echter commentaar bij opmerkingen: frisse citrus en koriander smaak.
Onze mening was dat de citrus en koriander rond de proefdag heel duidelijk aanwezig waren en zelfs de grapefruit (niet eruit gehaald) die we tijdens de vergisting toegevoegd hadden. Het is wel zo dat wij ons witbier altijd koud drinken (koelkast, 8 graden), terwijl het bier tijdens het ONK op kamertemperatuur wordt gedronken (dat ze dat volhouden!).
Dat heeft toch invloed op smaak en geur?

Groet, Michel ^-^
Titel: Re: Commentaren keurmeesters
Bericht door: Johannes op 07-06-2005 23:39 u

Dat heeft toch invloed op smaak en geur?


Absoluut! Maar jah als je geen koelkast hebt om een slordige 1200 bierflesjes in te koelen....
Titel: Re: Commentaren keurmeesters
Bericht door: Edgar op 07-06-2005 23:46 u
Kunnen ze geen koelcontainer huren voor één dag? Vast wel een sponsor te vinden?
Titel: Re: Commentaren keurmeesters
Bericht door: Jacques op 08-06-2005 08:58 u
Dat heeft toch invloed op smaak en geur?

Zeker. Het voordeel is dat bij kamertemperatuur meer vluchtige aromastoffen vrijkomen. Foutjes en afwijkingen vallen dan eerder op. Een bierkeurmeester drink geen bier maar keurt een bier!
Titel: Re: Commentaren keurmeesters
Bericht door: Hopmans op 08-06-2005 17:45 u
Citaat
Kunnen ze geen koelcontainer huren voor één dag? Vast wel een sponsor te vinden?

Niet alle bieren zijn lekker als ze gekoeld zijn.
Sinds ik zelf brouw ben ik steeds meer een lauw bier weten te waarderen.

 :degroeten:
Titel: Re: Commentaren keurmeesters
Bericht door: Edgar op 08-06-2005 17:57 u
Niet alle bieren zijn lekker als ze gekoeld zijn.

Helemaal waar, maar nog minder bieren zijn lekker op kamertemperatuur. En het schuim en de helderheid zijn anders.

Stel je koelt alle bieren tot een graad of 10-12, dan lijkt me dat toch een verbetering voor de grootste gemene deler. Maar misschien zijn er officiële proefregels die dat verbieden? Maar het zullen wel praktische ('logistieke') bezwaren zijn.

Titel: Re: Commentaren keurmeesters
Bericht door: Hopmans op 08-06-2005 18:37 u
Ik denk dat ze eerst heel kritisch keuren op kamertemperatuur.
Dan zijn inderdaad de esters en de evt foutjes goed te proeven.
De topbiertjes die dan uiteindelijk doorgaan zullen dan wel koudgezet worden denk ik.  ???