Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Eerste brouwsel: enkele vragen
« Laatste bericht door LAM Gepost op Vandaag om 00:32 »
Is het normaal dat dit zo schuimt?
Zeker! Het ene bier schuimt harder dan het andere bier. Als het echt storend is zou je kunnen overwegen een afvulpijpje te kopen. Kost een euro of 2 a 3. Die kun je op het kraantje schuiven en als je het pijpje in het flesje doet en met de bodem van het flesje tegen het pijpje aaduwt, vult hij het flesje van onderaf (zoek maar even op want deze uitleg lijkt nergens op :nut: ). Dan heb je haast helemaal geen schuim bij het afvullen.
Ook bleef er voor mijn gevoel veel gistdrab achter, ik denk voor wel een flesje. Is dit een beetje normaal?
Ook dit is volkomen normaal. De gist vermenigvuldigt zich als het in het wort zijn ding doet. Heb je een heel zakje van 10 of 11,5 gram toegevoegd? Dan houd je ook een hele lading gist over. Het is overigens ook een hoop eiwit en ander bezinksel uit de mout. Als je filtert met een zeef komt er meer van dit spul mee wat dan weer uitzakt in het gistvat.

Je ziet nu trouwens wel dat het verlies in verhouding groter is bij een kleinere batch.
Als je meer flesjes bier wilt vullen, kun je er ook voor kiezen Jupiler flesjes te gebruiken. Dan kun je er 4 vullen per liter i.p.v. 3. Heb je iets minder bier per flesje, maar wel meer momenten om van je biertje te genieten.
Succes met je volgende brouwsel!
2
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Amateurbierbrouwersvereniging Gouwestreek
« Laatste bericht door Takkie83 Gepost op Vandaag om 00:07 »
Absoluut welkom Tako. Ik moet nog even wachten op wat brouwonderdelen komende maand maar zal je daarna contacten.

Prima, stuur me maar een PM!

Ik heb trouwens jarenlang bij een huisartsenpraktijk in Boskoop gewerkt dus misschien ken ik jullie wel professioneel, maar als dat het geval is zal ik net doen alsof dat niet zo is  :nut:
3
Discussie over recepten / Re: Poging tot een eigen blonde
« Laatste bericht door middelaersch Gepost op Gisteren om 23:56 »
Een tien liter pan op een inductieplaat  :nut: Maar de rollende kook lukt altijd lekker, verlies daar niet veel op.

Ja maar je rendement is van nog veel meer factoren afhankelijk dan alleen kookverlies.
Misschien handig om ook een goed boek aan te schaffen waarin dat precies wordt uitgelegd.
4
Discussie over recepten / Re: NEIPA poging
« Laatste bericht door Takkie83 Gepost op Gisteren om 23:47 »
Hoe heb je je koudhop toegevoegd?

In een hopsok verzwaard met whiskycubes

Ik zou gewoon een tweede koudhopgift geven boven de 7,5 eerdere koudhopgift. De grens van 8 g is denk ik niet magisch

Misschien doe ik volgende keer gewoon 2x 50g koudhop en 50g vlamuit op 10 liter
5
Grondstoffen / Re: Voordelige CO2 patronen (16 g, schroef)
« Laatste bericht door middelaersch Gepost op Gisteren om 23:38 »
Het lijkt mij dat hier een hele grote marge op zit...

Waaruit blijkt volgens jou dat deze patronen niet voedselveilig zijn?

Ik weet niet of ze wel of niet voedselveilig zijn, ik constateer alleen dat ze niet als zodanig gekenmerkt zijn.
6
Brouwproces / Re: Eerste brouwsel: enkele vragen
« Laatste bericht door marcodej Gepost op Gisteren om 23:33 »
Ok, gebotteld.

Eind SG was 1014, waardoor ik uitkom op een alcoholpercentage van 7,1%. Hij smaakt inderdaad behoorlijk pittig voor een weizen, maar zeker niet onaardig. :)

Uiteindelijk er net geen 10 flesjes uitgehaald, dus dat viel wat tegen.
- Veel verloren omdat het nogal schuimde tijdens het bottelen. Dacht dat er misschien nog wat ontsmettingsmiddel was achtergebleven bij het eerste flesje, maar leek niet het geval. Is het normaal dat dit zo schuimt?
- Ook bleek er voor mijn gevoel veel gistdrab achter, ik denk voor wel een flesje. Is dit een beetje normaal?



Nog twee weken en dan proeven. :)
7
Algemeen / Brouwer gezocht
« Laatste bericht door ErikGrimReaper Gepost op Gisteren om 23:30 »
Goedenavond beste brouwers,

Ik ben nieuw hier, maar dit leek me de geschikte plek voor dit bericht. Mocht dat niet zo zijn, dan word ik graag verwezen naar waar het wel thuishoort.

Ik ben op zoek naar een brouwer die ervaring heeft met het brouwen van een milk stout. Ik heb een eigen vodkamerk en verkoop dit landelijk. Op termijn wil ik daar graag een bijpassend bier mee op de markt brengen, maar ondanks dat ik speciaalbierliefhebber ben, heb ik de ballen verstand van brouwen.  Ik zou dan ook graag in contact komen met iemand die hier wel verstand van heeft en die op kleine schaal kan brouwen (te beginnen met een paar honderd flesjes). Ik draag zorg voor de gehele vormgeving, marketing en distributie en uiteraard investeer ik mee in het product. Dus, wil je samen met mij een mooi product maken en daarnaast natuurlijk geld verdienen, stuur me dan een privébericht. Ik ga graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Vriendelijke groet,

Erik
8
Discussie over recepten / Re: Dikke Oatmeal stout poging
« Laatste bericht door jwf Gepost op Gisteren om 23:16 »
Ziet er spannend uit met drop en kaneel. Ik zou op het internet nog even nazoeken wat de samenstelling van 'brewers licorice' is - ik kan me voorstellen dat dat wellicht meer in de buurt komt van harde laurierdrop zoals ze bij Holland & Barrett verkopen.

Ik vraag me wel af of je met 13% suiker het effect van de haver vlokken niet teniet doet.

Success!
9
Brouwproces / Re: M31 vraag over troebel bier
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:40 »
Beste leden

ik heb vorige week een tripel gebrouwen en ben deze aan het vergisten met M31. Nu bij een monster aftappen valt me op hoe troebel deze is. Het wort was mooi helder en heb bij 21 graden de korrelgist toegevoegd en deze staat nu 1 week op 21,5 in de klimaatkast.
Zakt dit nog uit of heeft dit een andere oorzaak. Reuk is wel goed!





Gist geeft troebelheid, hoe helder je wort ook is...
Na verloop van tijd gaat de gist samenklonteren. Flocculeren wordt dat ook genoemd. Voor een vlotte flocculatie zijn calciumionen nodig. Door brouwzouten toe te voegen (calciumchloride of calciumfosfaat) tijdens het maischen krijg je een verlaging van de pH tijdens het maischen en sneller een helder bier.

Zie ook https://wyeastlab.com/clarificationflocculation
10
Apparatuur / Re: Help! Kroonkurk apparaat kapot! Kan ik er een lenen rondom Druten?
« Laatste bericht door LAM Gepost op Gisteren om 22:38 »
En juist om dit soort redenen is het wel prettig om de brouwers uit je buurt te kennen... ^-^ :brouwen:
Helemaal gelijk in! Helaas kan er niks georganiseerd worden ivm corona. Misschien eind zomer eens kijken of er hier in de buurt wat georganiseerd kan worden.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10