Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Recepten per biertype zonder discussie (Rebie) => Groep O => Topic gestart door: Jacques op 03-10-2004 21:54 u

Titel: Planten / Bloemen / Hars / Hout
Bericht door: Jacques op 03-10-2004 21:54 u
Bieren waaraan planten of plantdelen, bloemen, hars of hout(snippers) zijn toegevoegd.
Titel: ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads
Bericht door: RGeraads op 06-06-2012 18:42 u
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptZwarte Beer (Pine Ale)
KenmerkLicht, fris bier met dennengeur
Brouwdatum5-2-2012
BiertypeBlond(e)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1057 (6,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement61,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27,1 liter
Maischdikte3,6 l/kg
Maischwater17,2 liter
Spoelwater9,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur14 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid20 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC26,5 %1264 gr3 EBC
Carapils (W)10,0 %477 gr5 EBC
Pale alemout30,0 %1431 gr7 EBC
Viennamout10,0 %477 gr7 EBC
Tarwemout23,5 %1121 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3,1 %7 gr90 minuten4 EBU
Saaz (CZ)3,1 %13 gr70 minuten6 EBU
Saaz (CZ)3,1 %12 gr50 minuten5 EBU
Saaz (CZ)3,1 %8 gr30 minuten3 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Dennentoppen30 gr90 Min.


Opmerkingen7,5 gram dennentoppen 90 min.
22,5 gram dennentoppen 30 min.


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
157C30 minuten3,6 l/kg
267C60 minuten3,6 l/kg


Hier is ons prijswinnend recept van de Zwarte Beer (dennentoppenbier) van hobbybrouwerij De Bolle Beer. Veel mensen hebben op het ONK al naar het recept gevraagd. Ik ging er blind even vanuit dat de dennentoppen op 5 minuten voor eind koken toe werden gevoegd, maar nu ik het recept bekijk blijkt dus dat een deel volledig meegekookt wordt en een iets groter deel toegevoegd wordt tijdens de laatste hopgift, op 30 minuten voor het einde van het koken.

Voor wat betreft de vergisting kan ik weinig vertellen. Het bier is vergist in de woonkamer in februari, dus de woonkamertemperatuur zal tussen de 18 en 20 graden gelegen hebben. Dit was wel zo'n beetje tijdens de piek van de winter met nachttemperaturen van -20 graden hier in Almere. De vergistingstemperatuur zal hierdoor erg geschommeld hebben. Wellicht is er dus nog enige winst te behalen wanneer ik temperatuur gecontroleerd kan vergisten.



Voor discussie over dit recept zie hier (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,20310.msg303254.html#msg303254).