Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Discussie over recepten / Re: Weizen + IPA
« Laatste bericht door Esterenbrouw Gepost op Vandaag om 20:52 »
Probeer in ieder geval rijsthulzen te krijgen en gebruiken.
Bij 70% tarwemout heb je veel kans op filterproblemen.
2
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Inentings percentage voor starter met gistslurrie
« Laatste bericht door Johan_vL Gepost op Vandaag om 20:34 »
Tja, als je geen microscoop met telkamer bezit blijft het gissen natuurlijk. Om die reden ga ik uit van overpitchen 5x meer cellen of zo, als je dan iets minder hebt, is het nog steeds voldoende.
Er zijn berichtend dat overpitchen tot smaak verandering of afwijking kan leiden, maar mijn ervaring is dat dit niet waarneembaar is (of ik ben een slechte proever), kan natuurlijk wel nog gedifferentieerd zijn in biersoorten.... Maar bij lagers (ook Bock), pale ales, stout of barley wine niet, is mijn idee. Bij Belgische bieren heb ik het nooit geprobeerd en die zijn wel gistsmaak gevoeliger.

Ook gehele gistdepot (1x) hergebruiken, geeft geen smaakafwijkingen bij lagers, bovengisters weet ik niet dat durf ik niet zo goed.

 :brouwen:
3
Discussie over recepten / Weizen + IPA
« Laatste bericht door Keijzertje Gepost op Vandaag om 20:29 »
Beste brouwers,

Met pinksteren staat onze tweede brouwdag gepland en het plan is om een mix tussen een weizen en een IPA te brouwen. We willen graag een fris bier brouwen dat lekker fruitig is maar ook wel met een goede bitterheid, perfect om in de zomer heerlijk in de zon op het terras te drinken.

Ik heb het forum en internet doorgezocht naar verschillende recepten voor zowel weizens als IPA's en heb geprobeerd een mix te maken tussen de mouten van de weizen en hop van de IPA. Ik heb hiervoor ook een maischschema dat ik vaak zag bij weizenrecepten gekozen. Daar ik nog beginner ben, ben ik vooral afgegaan op de smaakbeschrijving die men er bij gaf en ben tot het volgende recept gekomen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptBittere Gele Buis
Brouwdatum04-05-2021
BierstijlWeizen
Volume20,0 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater
8,17 lSpoelwater


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,65 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC69,9 %
1,57 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC30,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
144,0 įC1 min.15 min.3,8 l/kg
253,0 įC10 min.10 min.3,8 l/kg
362,0 įC10 min.30 min.3,8 l/kg
472,0 įC10 min.25 min.3,8 l/kg
578,0 įC5 min.5 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,8 gCitrabellen13,6%60 min.19,7 IBU
6,4 gCitrabellen13,6%30 min.7,6 IBU
6,4 gMotuekabellen5,1%30 min.2,8 IBU
6,4 gCitrabellen13,6%15 min.4,9 IBU
6,4 gMotuekabellen5,1%15 min.1,8 IBU
12,0 gMotuekabellen5,1%koudhop0,0 IBU
12,0 gCitrabellen13,6%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1 pakWeihenstephan Weizen (3068)bovengist


Ik ben benieuwd wat jullie vinden en of jullie nog tips, op- of aanmerkingen hebben. En of jullie denken dat we met dit recept in de buurt van ons idee komen.

4
Kloonbrouwsels / Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 20:25 »
Ben erg benieuwd!
als het goed is dan is het allemaal dezelfde gist. Maar omdat ik zo'n hoge SVG had en anderen idem die monsters hadden gekregen van mij is de vraag of de paasij gist dat ook geeft.   
5
Kloonbrouwsels / Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Laatste bericht door Rootsman Gepost op Vandaag om 20:23 »
vandaag een proefje gestart waarbij ik de gist die ik een paar jaar gelede had opgekweekt uit ijwit bier ga vergelijken met gist opgekweekt uit Paasij (van Richard3). 2 potjes van 300ml wort met wat achtergehouden wort van 16.8 Brix van mijn ijwit brouwsel. ik check dan SVG en smaak voor zover mogelijk.
Ben erg benieuwd!
6
Kloonbrouwsels / Re: IJwit (brouwerij 't IJ) - Hoe brouw ik dit?
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 20:22 »
vandaag een proefje gestart waarbij ik de gist die ik een paar jaar gelede had opgekweekt uit ijwit bier ga vergelijken met gist opgekweekt uit Paasij (van Richard3). 2 potjes van 300ml wort met wat achtergehouden wort van 16.8 Brix van mijn ijwit brouwsel. ik check dan SVG en smaak voor zover mogelijk.
 
7
Grondstoffen / Re: Geschroot mout bewaren
« Laatste bericht door Jonathan Veldhuizen Gepost op Vandaag om 20:21 »
Okť,

Hier dan toch iemand die wat eigenwijs is....

Geschrote mout vacumeren.... zo versturen die brew monkeys enz ook hun moutpakketten. Hier heb ik in het begin met plezier mee gewerkt. 6 maanden bewaard bij kamertemperatuur, wel donker. Prima bier.

Ben misschien geen topbrouwer en kom: evt kijken maar kan iemand uitleggen hoe dit dan werkt? Ik verpak mín geschrote mouten nu altijd zo... werkt goed.

Ik kan me voorstellen dat dit bij de grote brouwsels ondoenlijk is.
8
Prikbord / Re: Schrootmolen, vergistingsvaten en Heat Pad te koop
« Laatste bericht door Spiegelaar Gepost op Vandaag om 19:57 »
De schrootmolen is nog steeds beschikbaar! :)
9
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Welke refractometer kopen?
« Laatste bericht door Ansius Gepost op Vandaag om 19:55 »
Probleem opgelost door Bruce Ewald en een goede vriend.
De eerste weet er alles van op You Tube.
De tweede is goed in zoeken.

Lens was wat verschoven.

10
Discussie over recepten / Re: Witbier
« Laatste bericht door Takkie83 Gepost op Vandaag om 19:50 »
Ik vind een eind-SG van 1,015 niet verkeerd hoor bij een witbier. Mijn sterke witbier is op 1,014 geŽindigd en die smaakt niet uitgesproken zoet. Bij bottelen is ook lastig beoordelen. Bier is nog jong, waarschijnlijk niet op drinktemperatuur en de koolzuur ontbreekt. En als de bottelsuiker er al bij zit istie ook zoeter  :P

Hoe smaakt Ďie nu?
Pagina's: [1] 2 3 ... 10