Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Maltase maischen - Dunkel (Rauch) Weizen

Gestart door yoerisan, 26-11-2014 00:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

yoerisan

Hallo,

Ga dit weekend een dunkel rauch weizen maken en was van plan dit met een maltase maisch proces te doen

Heb 4.87 kg mout en was van plan het volgende schema toe te passen:

1. 2.4 kg mout storten 1:3 in 7.3 L water van +/-69 graden
2. 40 minuten rust op 62 graden
3. 20 minuten rust op 72 graden (door verwarming)
4. 2.4 kg mout storten 1:5.5 met 13.4L water van 10? graden
5. 40 minuten rust op 35 graden
6. 20 minuten rust op 72 graden (door verwarming)
7. 3 minuten afmaischen op 78 graden

Totale verhouding graan: water = 1:4.25

Heeft iemand hier nog iets aan toe te voegen? :-\


zie o.a.
http://books.google.nl/books?id=8ppgs-BEG_8C&pg=PA174&lpg=PA174&dq=maltase+mash&source=bl&ots=onuDHbg160&sig=e6ytsC_d5YEg4rLG4BLrBjjPAdI&hl=nl&sa=X&ei=7QN1VMeDLuGc7gaX5oGoAw&ved=0CFUQ6AEwBQ#v=onepage&q=maltase%20mash&f=false
of
http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=The_Theory_of_Mashing
voor meer info.

voor de volledigheid ook nog even het recept:

Recipe: Dunkel Rauch Weizen
Style: Dunkelweizen
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 23,82 l
Post Boil Volume: 21,32 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l   
Bottling Volume: 21,50 l
Estimated OG: 1,050 SG
Estimated Color: 40,2 EBC
Estimated IBU: 15,7 IBUs
Brewhouse Efficiency: 66,00 %
Est Mash Efficiency: 67,6 %
Boil Time: 75 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
3,50 g                Chalk (Mash 60,0 mins)                   Water Agent   2        -             
0,51 g                Baking Soda (Mash 60,0 mins)             Water Agent   3        -             
0,20 kg              Barley Hulls (0,0 EBC)                   Adjunct       4        3,9 %         
2,50 kg              Wheat Malt, Dark (Weyermann) (15,0 EBC)  Grain         5        49,3 %       
1,25 kg              Vienna Malt (Weyermann) (7,0 EBC)        Grain         6        24,7 %       
1,00 kg              Smoked Malt (Weyermann) (5,0 EBC)        Grain         7        19,7 %       
0,12 kg              Carafa Special III (Weyermann) (1400,0 E Grain         8        2,4 %         
15,00 g              Hallertauer Hersbrucker     [5,10 %] - Boil  Hop           9        9,5 IBUs     
10,00 g              Hallertauer Hersbrucker     [5,10 %] - Boil  Hop           10       5,6 IBUs     
5,00 g                Hallertauer Hersbrucker     [5,10 %] - Boil  Hop           11       0,6 IBUs     
1,0 pkg              Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Yeast         12       -             


Mash Schedule: Maltase Masching
Total Grain Weight: 5,07 kg
----------------------------
Name                      Description                                          Step Temp      Step Time     
62 degrees 50% - 1:3       Add 7,61 l of water at 74,0 C             62,0 C        40 min       
70 degrees                        Heat to 70,0 C over 4 min                  70,0 C        20 min       
35 degrees 50% - 1:5.5    Add 13,94 l of water at 10,2 C          35,0 C        40 min       
70 degrees                         Heat to 70,0 C over 17 min               70,0 C        20 min       
78 degrees                         Heat to 78,0 C over 4 min                 78,0 C        3 min         

Sparge: Fly sparge with 7,35 l water at 78,0 C

Gerb

Zo heb ik het nog niet eerder gezien. De lage temperatuur in het midden zou meer maltose op moeten leveren. De aangehaalde link lijkt me vrij oud, ik betwijfel of dergelijke maischschema's nog wel gebruikt worden en of het echt zin heeft. Het lijkt me een hoop extra geklieder. Misschien wel eens leuk om er naast nog een gewoon maischschema te gebruiken en beide bieren te vergelijken?

yoerisan

27 juni j.l. was Jan Willem den Hartog, Brouwmeester van de Gulpener brouwerij op de club avond bij 't wort wat in Hoofddorp.
Hij heeft toen het eea over maischschema's verteld het Maltase schema was er daar een van. Volgens hem (en volgens die links) uitermate geschikt voor Weizen bier.

Alhoewel je op internet ook heel veel decoctie maisch methodes vindt voor traditioneel Duits bier.

De vorige 2 versies heb ik met een stijgende infusie methode gebrouwen.
Heb nog wat over van de 2e batch, maar heb ook het % rookmout aangepast, en ben weer terug bij Wyeast ipv de Maurivin weizen.
Dus helemaal te vergelijken zullen beide bieren niet zijn.

Om nu 40 liter te gaan brouwen wordt een beetje veel...

Vergelijkbare Topics (7)

31009

Reacties: 4
Gelezen: 2124

43020

Reacties: 65
Gelezen: 5392

41263

Reacties: 6
Gelezen: 886

23695

Reacties: 11
Gelezen: 4872

8935

Reacties: 5
Gelezen: 3230

38350

Reacties: 43
Gelezen: 11358


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.