Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Dik beslag na het koken twee keer zo dun maken: mag dat?

Gestart door henkie, 17-01-2010 17:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

henkie

Hallo allemaal,

Vraagje over het verdunnen van beslag
Ik heb een HERMS die maximaal 20 ltr bier kan produceren. Nu wil ik in een keer 40 ltr gaan vergisten.Kan ik ongestraft een recept gaan vermenigvuldigen met twee zodat ik een 2X zo dik beslag krijg?
Na het koken van de 20 ltr wort verdeel ik deze over twee vergistingsvaten. Elk 10 ltr. Nu wil ik het wort verdunnen tot elk 20ltr.

Mag dit?

Groet  Henkie


j3r03nq

Nou of het mag... alles mag, het is 'hobby'brouwen.  :brouwen:

Wat je beschrijft is volgens mij high-gravity brouwen.
Lijkt me geen probleem. Ik zou wel die 20 liter die je later toevoegt eerst koken en terug koelen.


Oscar

Ja dat mag... dat heet high gravity brouwen... Je brouwt dus een sterk wort en gaat dit later verdunnen.

Bedenk wel met verdubbelen van het wort: 20 liter SG 1080 wordt 40 liter SG 1040. En met een dikkere maisch is je rendement wat lager....

Oscar

Citaat van: Sonoride op 17-01-2010  17:57 uIk zou wel die 20 liter die je later toevoegt eerst koken en terug koelen.

Dat kan, maar hoeft niet. Je kunt zonder problemen en zonder kans op infectie kraanwater toevoegen.

jelle

Het hoprendement wordt wel een beetje minder toch ???

Groet Jelle

RobinB

Klopt, maar als je rekenmethode rekening houdt met het zware wort, moet dat wel goed komen toch?

Broeder Tuk

Hoe moet zo'n rekenmethode dr uit zien dan?

Gewoon je hop verdubbelen?
Of moet je rekening houden met een bepaald verval per liter?

jelle

Citaat van: Broeder Tuk op 17-01-2010  19:35 uHoe moet zo'n rekenmethode dr uit zien dan?

Gewoon je hop verdubbelen?
Of moet je rekening houden met een bepaald verval per liter?
De hoprendement neemt af bij een hoger SG dus moet je meer dan twee keer zoveel gebruiken.

RobinB

Dat niet alleen, je moet ook voor je hopberekening het SG van 1080 aanhouden in plaats van 1040!
De bitterheidsformules houden daar ook rekening mee, dus als BrouwVisie het "high gravity" goed implementeerd, moet het goed komen!

Zie:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,6079.msg69464.html#msg69464

[edit]
Wat Jelle ook zegt ;)

Broeder Tuk

Wat een rekensommen hey. Daar ga ik mijn hoofd niet om breken.

Maar bedankt voor het advies. Dat soort dingen zijn wel handig om te weten.

henkie

Bedankt voor de reacties alvast
Als ik het een beetje goed begrijp kan ik alles zo'n beetje verdubbelen.
Voor de hop : moet ik pakweg 50 gram voor nemen?

Witbier  ('tWortWat) 10ltr

Pilsmout 1 kg.   3 EBC    
Tarwemout 1 kg.   4 EBC    
Koriander 3 g. 15 min.    
Sinaasappelschil, gedroogde 4 g. 15 min.    
Hallertau 10 g.   3 α    
Yeasthead Delta M  

Groeten Henkie      

Vergelijkbare Topics (7)

5466

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 40
Gelezen: 10232

21-12-2006 09:35 u
door oranjeboombiertje
16195

Reacties: 28
Gelezen: 8056

30303

Reacties: 12
Gelezen: 3311

21686

Reacties: 30
Gelezen: 10248


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.