Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Komt de vergisting uiteindelijk toch nog op gang? Kan ik de temperatuur ophogen om het bier nog te redden? Of kan ik er bijvoorbeeld een zakje US-05 die ik nog heb liggen bij gooien om het bier te redden op pak hem beet 19 a 20 graden?

Alvast bedankt voor jullie suggesties.

Ja de vergisting komt langzaam op gang. Ik vermoed dat terwijl ik deze regels op het forum plaats er een laagje schuim op het wort/jongbier ligt.
Het is geen enkel probleem om de temperatuur te verhogen tot zo'n 16 ŗ 17 ļC. De vergisting gaat dan een stuk sneller terwijl de invloed op de smaak van je bier beperkt is.
2
Grondstoffen / Re: Geschroot mout bewaren
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:08 »
Deze durf ik met zekerheid voor mín rekening te nemen. Buiten het verzuren denk ik dat schimmelvorming een veel groter probleem is....

Hoe snel de verzuring erin komt weet ik dan weer niet..

Ben alleen wel bang dat om op deze wijze zelf zuurmout te maken best wat oefening vergt.

Schimmels zijn ook ongewenste micro-organismen...

Met jou ben ik het eens dat de ontwikkeling van een muffe smaak door schimmelvoming eerder zal gebeuren dan dat je bier zuur zal smaken. Dit komt ook doordat de smaakdrempel voor een schimmelachtige smaak veel lager ligt dan voor een wat zuurdere smaak.
3
Grondstoffen / Re: Video: Bier brouwen met alleen supermarkt producten.
« Laatste bericht door EdwinBrouwt Gepost op Gisteren om 22:58 »
Leuk, dank voor de tip!
4
Brouwproces / Re: Zure tripel
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:56 »
Denk dat het probleem wel is gevonden, kraantje helemaal gesloopt en stonk zelfs naar bier, ik wist niet dat de kraantjes helemaal uit elkaar moesten.



Het beste is het kraantje te vervangen door een sanitaire kraan (vlinderklep) of voor een driedelige kraan die je makkelijk helemaal uit elkaar kunt halen voor een goede reiniging.
5
Grondstoffen / Re: Video: Bier brouwen met alleen supermarkt producten.
« Laatste bericht door biking rebel Gepost op Gisteren om 22:48 »
Hallo allemaal,
Een kanaal op Youtube dat ik graag volg is die van Alex. Alex is een Franse jongeman die graag kookt en hiermee experimenteert. Ik kwam laatst een video van hem tegen waarin hij samen met twee Engelse jongens een biertje gaat proberen te brouwen, maar dan alleen met ingrediŽnten die je in de supermarkt kunt kopen....

Dank!

Mooie gast is dat ja! Die andere twee gasten zijn van de Craft Beer Channel: https://youtube.com/c/TheCraftBeerChannel

Ook leuk om die te volgen.
6
Apparatuur / Re: Brew bucket Brewmaster blow off op een Klarstein vergistingsvat 30 liter?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:37 »
Over schuimstop is best veel discussie. Niet alleen hier, maar ik zag het ook op buitenlandse sites. Allerlei theorieŽn passeren daar de revue. Met name over mogelijke schade voor de gezondheid en effecten op het bier. Dat maakt me niet op voorhand enthousiast... Wordt dit ook bij commerciŽle brouwers wel gebruikt?

Ja, dit wordt door commerciŽle brouwerijen gebruikt. Zij hebben er een groot belang bij dat de vergistingsvaten goed vol zitten en er zo min mogelijk verlies is. Een groot verschil met ons is dat zij beschikken over filterapparatuur waarmee het bier zonder gevaar voor oxidatie ontdaan kan worden van dit middel.

Zie ook


En https://bsgcraftbrewing.com/fermcap-s-4-kg waaruit ook blijkt dat het middel uit het bier gefilterd dient te worden.

Zelf kies ook ik niet voor deze optie. Mijn inziens doet een hobbybrouwer er goed aan een gistvat te kopen dat royaal is en zo nodig een blow off te gebruiken. Het verlies aan bier bij gebruik van een blow off en een mindere benutting van koudhop neem je dan voor lief.
7
Grondstoffen / Re: Geschroot mout bewaren
« Laatste bericht door Jonathan Veldhuizen Gepost op Gisteren om 22:12 »
Deze durf ik met zekerheid voor mín rekening te nemen. Buiten het verzuren denk ik dat schimmelvorming een veel groter probleem is....

Hoe snel de verzuring erin komt weet ik dan weer niet..

Ben alleen wel bang dat om op deze wijze zelf zuurmout te maken best wat oefening vergt.
8
Grondstoffen / Re: Geschroot mout bewaren
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 22:07 »
Zie opmerking van Jaques over VOCHT; gťťn vocht bij laten komen..
Wat zou er gebeuren bij klam schroten?  Verzuurt de boel dan? en hoe snel?
Toch weer vragen.. Minder helder en logisch dan het leek...
Experimentje?  Is dat te doen in een thermosfles? Met goede pH-meting?
Proost, Snelbier

Door een hoger vochtgehalte kunnen enzymen hun werk doen waardoor voedingstoffen vrijkomen voor ongewenste micro-organismen.

Klam geschrote mout kun je beter daarom niet te lang laten liggen. Bij commerciŽle brouwerijen waar ik gezien heb dat er klam geschroot wordt, wordt de mout kort na het schroten gebruikt.

9
Brouwproces / Re: Onderdruk in opkweekflesje
« Laatste bericht door Rinus Gepost op Gisteren om 22:05 »
Hoe zeker is het eigenlijk dat een waterslot ongewenste gasten tegenhoud bij zo een kwetsbare gist depot opkweek? Bij een normale fermentatie geloof ik het wel getuige de enorme hoofdvergisting.
Maar bij zo'n kleine kolonie vraag ik mij toch af of die wel veilig zitten achter het waterslot.
10
Brouwproces / Re: Zure tripel
« Laatste bericht door LAM Gepost op Gisteren om 21:42 »
Pfoe, dat ziet er niet goed uit. Ik ga mijn kraantjes ook maar eens checken...
Pagina's: [1] 2 3 ... 10