Forum Hobbybrouwen.nl

Overige => Peilingen => Topic gestart door: Jacques op 11-03-2004 23:01 u

Titel: Zomerbrouwen
Bericht door: Jacques op 11-03-2004 23:01 u
Oorspronkelijk op 18 juni 2002 geplaatst door Edwin.
Titel: Re:Zomerbrouwen
Bericht door: wim op 16-04-2004 04:54 u
Merken zij die in de zomer doorbrouwen nu een duidelijk verschil in kwaliteit? Of past u uw bierstijl erop aan?

:degroeten:

Wim
Titel: Re:Zomerbrouwen
Bericht door: MO op 18-05-2004 11:42 u
In de zomer brouwe men met gisten die een hogere vergistingstemperatuur lekker vinden (Duvel, Rochefort, Chouffe). In de andere jaargetijden brouwe men met gisten die wat kouder beter hun werk doen.
gr
MO
Titel: Re:Zomerbrouwen
Bericht door: wim op 18-05-2004 12:13 u
En hoe zit het met infecties?
Iemand de ervaring dat er des zomers wel eens een brouwsel mislukt (of wat flesjes beduidend anders proeven dan de rest?)

:degroeten:

Wim
Titel: Re:Zomerbrouwen
Bericht door: Bas op 18-05-2004 12:17 u
Nooit last van gehad. Volgens mij moet je gewoon, net als in de winter, hygienisch werken: zorg ervoor dat ongewenste beestjes zo weinig mogelijk kans maken.

Grt, Bas H.
Titel: Re:Zomerbrouwen
Bericht door: MO op 18-05-2004 12:54 u
Nooit last gehad van infecties in de zomer. Wel in winter. Gek he? Misschien alleen een beetje oppassen met vliegjes.
gr
MO
Titel: Re:Zomerbrouwen
Bericht door: Jan van der Vlies op 28-07-2004 11:02 u
De laatste keer dat ik brouwde was het nogal warm. Zeker toen het gistingsproces was voltooid en het jong bier moest worden overgeheveld. Om te voorkomen dat er van die kleine fruitvliegjes in het bier zouden komen, heb ik een klamboe gespannen en daar onder gewerkt. Het resultaat was insecten vrij bier.
Jan van der Vlies
Titel: Re:Zomerbrouwen
Bericht door: MO op 06-09-2004 11:48 u
Jacques,
ik reageer hier maar even op zomerbrouwen en Roerstokregels. Ik begreep van Edwin dat diverse mensen bij de Roerstok hier heel strict in zijn. En toen ik dit weekeinde het clubblad las werd ik een beetje moe van de talloze herhalingen van "het brouwseizoen is weer begonnen." Ik vermoed dus dat veel Roerstokkers niet brouwen in de zomer. Moeten ze natuurlijk zelf weten.
Titel: Re:Zomerbrouwen
Bericht door: Jacques op 07-09-2004 22:54 u
Hoi Martin,

Moeten ze inderdaad zelf weten!

Feit is wel dat in de zomer vaak een stop wordt ingebouwd. Niet echt verwondelijk want in de zomer kun je beter met een gekoeld glas bier in de zon zitten in je achtertuin dan zitten zweten bij een hete ketel!
Verder moet je niet vergeten dat De Roerstok in de zomermaanden juli en augustus geen clubbijeenkomsten heeft. Voor de redactie van het blad ligt het brouw(schrijf)seizoen dan stil.

Overigens brouw ik sinds een paar jaar wel door in het jaar, maar liever niet als het heel heet is (ik brouw op een hete zolder).

Mijn laatste brouwsel heb ik wel gemaakt in een hete periode (zo ongeveer de einige periode van dit jaar) en deze is jammerlijk ge´nfecteerd. Tja, denk je dan eigenljk moet je niet brouwen in de zomer...

Feit is dat het eerste ge´nfecteerde bier was sinds 23 jaar! Mogelijk is de infectie ontstaan door specifieke factoren (zeer moeilijke en langzame filtering van het gekookte wort en een extra overheveling van het bier). Ik sluit niet uit dat in een koelere periode met minder micro-organismen in de lucht het bier vrij van infecties zou zijn geweest.

:degroeten: Jacques
Titel: Re:Zomerbrouwen
Bericht door: MO op 08-09-2004 08:32 u
Mijn bokbier, gebrouwen in juli, is helaas ook geinfecteerd. Maar ik heb geen keus. Ik kan het lonken...euh het brouwen niet laten, hoe warm het ook is.