Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Fust afvullen met tegendruk

Gestart door Ricardofayd, 29-11-2021 16:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ricardofayd

Beste forumleden,

Ik wil mijn volgende brouwsel graag afvullen in een fust met tegendruk. Ik beschik over een horeca tapinstallatie en fust 20 liter met Sankey koppeling (S-type).
Nu heb ik een aantal vragen en graag jullie advies uit ervaring nodig, want ik weet niet of ik goed zit wat ik in gedachten hebt.

Stappenplan:
1. schroefkoppeling van de fust demonteren.
2. Fust goed schoonmaken en desinfecteren.
3. Schroefkoppeling monteren en CO2 druk toevoegen in fust.
4. terugslagkleppen verwijderen uit fustkoppeling.
5. Fustkoppeling aansluiten via slang naar vergistingsvat.
6. Toevoer en uitvoer kleppen dicht.
7. Fustkoppeling monteren op fust.
8. dan begint afvullen, eerst uitvoer klep gedeeltelijk open. Daarna toevoer volledig openen.
9. Wachten tot hij gevuld is en stoppen zodra er bier/schuim uit uitvoer komt.

Dit is mijn stappenplan. Wellicht ben ik iets vergeten maar dat kunnen jullie uit ervaring mij wel vertellen.

N.a.v. deze stappenplan heb ik nog een aantal vragen.

Vragen:
1. bij stap 3 hoeveel CO2 druk op fust?
2. Is het bier na het afvullen gelijk verzadigd met koolzuur? Of moet ik het fust nog carboniseren? Of suikers toevoegen in vergistingsvat?
3. Na hoeveel weken kan ik de fust aansluiten op de tap om te genieten?

Alvast bedankt!




Trapkast

Ik mis in ieder geval het drukloos maken van je fust voordat je hem opendraait!

jpt

De schroefkop demonteren is misschien wel het lastigst. Als ik het goed heb, heb je een bajonetkoppeling? Dan zul je een staaf met een haakse hoek moeten zien te regelen en met flink wat kracht de bescherming moeten doorbreken. Er zijn wel tips over op Internet te vinden.

Het schoonmaken, doet men professioneel met stoom, mip-cip (zeg maar natronloog) en als laatste, fosforzuur om het biersteen te verwijderen. Thuis kom je al een heel eind met natronloog en naspoelen met citroenzuur bijvoorbeeld.

Met tegendruk afvullen, lukt je alleen als het bier al gesatureerd is in de lagertank. Op een lage temperatuur dus. In het fust gaat je dat niet lukken. Wel kun je de lucht er uit drukken, door eerst CO2 in je fust te laten lopen. Dat is zwaarder dan lucht. Het doet verder niets, behalve een oxidatie angst wegnemen.
 
Om af te vullen, moet je het slaghoedje uit de CO2 ingang van je tapkop halen en daar een kraantje op schroeven, zodat je de druk enigzins kunt regelen. Dat is belangrijk ivm met schuimend bier. Het bier stroomt door de 'uitgang' van de tapkop, je fust in.

Thuis lijkt me dit zo goed als onmogelijk, maar wie weet zie jij wel mogelijkheden. Succes.

Ricardofayd

Citaat van: jpt op 02-12-2021  09:53 uDe schroefkop demonteren is misschien wel het lastigst. Als ik het goed heb, heb je een bajonetkoppeling? Dan zul je een staaf met een haakse hoek moeten zien te regelen en met flink wat kracht de bescherming moeten doorbreken. Er zijn wel tips over op Internet te vinden.

Het schoonmaken, doet men professioneel met stoom, mip-cip (zeg maar natronloog) en als laatste, fosforzuur om het biersteen te verwijderen. Thuis kom je al een heel eind met natronloog en naspoelen met citroenzuur bijvoorbeeld.

Met tegendruk afvullen, lukt je alleen als het bier al gesatureerd is in de lagertank. Op een lage temperatuur dus. In het fust gaat je dat niet lukken. Wel kun je de lucht er uit drukken, door eerst CO2 in je fust te laten lopen. Dat is zwaarder dan lucht. Het doet verder niets, behalve een oxidatie angst wegnemen.
 
Om af te vullen, moet je het slaghoedje uit de CO2 ingang van je tapkop halen en daar een kraantje op schroeven, zodat je de druk enigzins kunt regelen. Dat is belangrijk ivm met schuimend bier. Het bier stroomt door de 'uitgang' van de tapkop, je fust in.

Thuis lijkt me dit zo goed als onmogelijk, maar wie weet zie jij wel mogelijkheden. Succes.

Het demonteren van de schroefkop heb ik vaker gedaan en is te doen.

Je geeft aan dat het bier gesatureerd moet zijn in de lagertank, deze mogelijkheid heb ik helaas niet. :huilen:
Is het geen optie om na het afvullen te gaan carboniseren? Dus CO2 druk toevoegen in de fust, paar keer schudden en zo paar weken laten staan? Of gewoon hergisting via suikers.


jpt

Citaat van: Ricardofayd op 02-12-2021  13:33 uHet demonteren van de schroefkop heb ik vaker gedaan en is te doen.

Je geeft aan dat het bier gesatureerd moet zijn in de lagertank, deze mogelijkheid heb ik helaas niet. :huilen:
Is het geen optie om na het afvullen te gaan carboniseren? Dus CO2 druk toevoegen in de fust, paar keer schudden en zo paar weken laten staan? Of gewoon hergisting via suikers.


Ik denk dat je heel weinig druk overhoudt. Misschien zal je het zelfs een aantal keer moeten doen. Hoe je het volume in aantal grammen in je bier kijgt, durf ik je niet te vertellen. Vroeger deed ik het zo, uit de lagertank. Een stop op het waterslot en de temperatuur tot een paar graden boven nul laten staan. Volgens een tabel had je dan een theoretische hoeveelheid CO2 in je bier, maar dat wilde nogal eens wisselen.

Makkelijker is een hoeveelheid suiker in je fust te stoppen en dan voorzichtig eerst het gist er uit tappen.

Kruimeltje

Je kunt suiker toevoegen in het fust. 2 gram per liter. De gist doet dan de rest.

El Pastor Belga (MaJa)

Citaat van: jpt op 02-12-2021  16:30 u---Vroeger deed ik het zo, uit de lagertank. Een stop op het waterslot en de temperatuur tot een paar graden boven nul laten staan. Volgens een tabel had je dan een theoretische hoeveelheid CO2 in je bier---

En van waar moet die CO2 dan ineens komen?
dat beetje dat in de kopruimte zit kan er voor een deel in opgenomen worden, maar met die stop en temperatuurdaling gaat de druk dalen en ook het evenwicht tss CO2 en boven het bier en het bier gaat veranderen met de drukdaling.
volgens mij, maar wie ben ik is de temperatuur in de tabel die waarop vergist wordt...

jpt

Citaat van: MaJa op 02-12-2021  18:18 uEn van waar moet die CO2 dan ineens komen?
dat beetje dat in de kopruimte zit kan er voor een deel in opgenomen worden, maar met die stop en temperatuurdaling gaat de druk dalen en ook het evenwicht tss CO2 en boven het bier en het bier gaat veranderen met de drukdaling.
volgens mij, maar wie ben ik is de temperatuur in de tabel die waarop vergist wordt...
De druk komt van de laatste restsuikers. Met een temperatuurdaling, neemt je bier CO2 op. Omdat er allerlei factoren meespelen, kun je er geen eenduidige conclusie aan verbinden. Het is een 'gevoelsding'. De saturatietabel klopt dus maar gedeeltelijk.

Op zich is dat niet heel kwalijk. De Horeca haat het als er veel druk uit de bierpomp komt. Dat betekent namelijk veel tapverlies.

Trapkast

Citaat van: Ricardofayd op 02-12-2021  13:33 uJe geeft aan dat het bier gesatureerd moet zijn in de lagertank, deze mogelijkheid heb ik helaas niet. :huilen:
Is het geen optie om na het afvullen te gaan carboniseren? Dus CO2 druk toevoegen in de fust, paar keer schudden en zo paar weken laten staan? Of gewoon hergisting via suikers.

Het is niet zo dat je bier gesatureerd MOET zijn om op fust af te kunnen vullen.
Wanneer je onder tegendruk af wil vullen moet je bier wel al gesatureerd zijn, maar volgens mij is tegendruk hier nergens voor nodig.

Als je je fust op een bepaalde druk zet, bij een bepaalde temperatuur en tijd, kun je prima CO2 laten oplossen in het bier.
Het enige verschil met satureren in een lagertank/CCT is dat je het in jouw geval in het fust doet, en niet in de lagertank.

(en ja, voordat men begint, op een CCT of lagertank heb je ook de mogelijkheid om via moederkoolzuur te satureren. Maar dat is geen must, je kunt ook prima satureren door CO2 op je tanks te zetten)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.