Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ondergisten in giststarter

Gestart door hopiebier, 07-05-2013 23:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hopiebier

 :brouwen:
Beste medebrouwers, ik ga voor het eerst een ondergistend bier maken, mijn simpele vraag is waar ik een twee drie geen  antwoord op kan vinden is:
Moet een te maken giststarter dan ook op ca 10 graden aan de gang of moet dat ook op kamertemperatuur?
Maakt volgens mij nogal wat uit. Zelf denk ik dat ie in de koelkast moet maar graag jullie antwoord en ervaring.
Vr Gr.
Hopiebier

Jacques

Gewoon kamertemperatuur.
Als je een giststarter in een koelkast laat vergisten duurt de vermeerdering heel lang. Dat is niet iets wat je wilt bij een giststarter. Dan wil je zo snel mogelijk zo veel mogelijk gistcellen. Als je de giststarter wanneer deze duidelijk minder actief wordt in de koelkast zet zakt de gist uit en kun je vlak voordat je de gist gebruikt het bier boven de gist afgieten. Afwijkende smaken door een hogere temperatuur raak je zo kwijt.

dennisbier

Vermeerdering op kamertemperatuur. Hoofdgisting wat koeler tot 16 graden is mij verteld.
Ik heb deze winter bij 7 graden nog vergist in de schuur met op het eind 14 graden binnen.
Ja drinkbaar bier heeft het opgeleverd.

Davester

Citaat van: dennisbier op 08-05-2013  02:45 uVermeerdering op kamertemperatuur. Hoofdgisting wat koeler tot 16 graden is mij verteld.
Ik heb deze winter bij 7 graden nog vergist in de schuur met op het eind 14 graden binnen.
Ja drinkbaar bier heeft het opgeleverd.

Thanks, ik ga dit deze week proberen. Maakt de temperatuursschommeling thuis niet uit? Dag en nacht is wel wat verschil hier namelijk :P

Snelbier

Citaat van: Davester op 25-05-2021  21:34 uThanks, ik ga dit deze week proberen. Maakt de temperatuursschommeling thuis niet uit? Dag en nacht is wel wat verschil hier namelijk :P
Temperatuur-schommelingen is bijna het ergste wat je gist aan kan doen.
 Grote kans dat deze na een koude dip in ruste gaat, zeker als dat vaker gebeurt   :huilen:
Goede isolatie om het vat (oude deken of slaapzak) kan de grootste schommelingen opvangen, maar gistkast is natuurlijk beter.
Sommige gisten zijn er gevoeliger voor dan anderen, maar het blijft verre van ideaal.
Proost,  Snelbier.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.