Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


"Engelse" schuimkraag

Gestart door Albring, 22-05-2021 18:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Albring

Kan ik door een mindere hoeveelheid bottelsuiker aan het jongbier toe te voegen een "Engelse" schuimkraag krijgen?

seed7

Citaat van: Albring op 22-05-2021  18:54 uKan ik door een mindere hoeveelheid bottelsuiker aan het jongbier toe te voegen een "Engelse" schuimkraag krijgen?

Als je het dunne laagje dik schuim bedoelt, dat komt door de manier van tappen met de handpomp. Dan maakt het vervolgens ook nog uit of je een korte of lange "spout / swan neck" (de uitstroombuis) op je pomp hebt en of je een zgn "sparkler" (Mousseux-Pipe, Bierbrause) op de "spout" hebt gemonteerd. Ook het aantal gaatjes en de diameter daarvan in de sparkler zijn van invloed.

Het dikke schuim wordt gevormd door de lucht die tijdens het tappen wordt toegevoegd aan het bier. Het bier is natuurlijk, drukloos, gecarboniseerd op kelder temperatuur. Overtollige CO2 laat men gewoon ontsnappen.

Dit is ook met stikstof toevoeging aan het bier te imiteren met een speciale (stout)tap.


Dus, met alleen minder suiker ben je er niet. Je kunt (veel) minder suiker gebruiken, bewust laag carboniseren en vervolgens van grotere hoogte (denk Arabische show thee) het bier in het glas plempen. Dit heeft een soortgelijk effect.

Spout met sparkler:

https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_engine#/media/File:Sparkler-Dispensing.jpg


Ingo

Vergelijkbare Topics (7)

18556

Reacties: 6
Gelezen: 2572

35973

Reacties: 3
Gelezen: 1343

21557

Gestart door Cumulonimbus


Reacties: 19
Gelezen: 6439

45265

Reacties: 21
Gelezen: 1059


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.