Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


6% alcohol bij een doorgister

Gestart door Simonius, 29-04-2021 19:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Simonius

Omdat ik graag dagelijks een biertje nuttig houd ik het bij biertjes (beugelflessen) van rond de 6%.

Een volmout biertje van 6% brouwen met M31 of M41. Is dit een goed idee of wordt het dan vanwege de lage moutstort een nogal karakterloos dun biertje?

edensan

De ongemoute granen vormen ook voedsel voor de enzymen uit de gemoute granen dus daar krijg je ook alcohol uit en zal hogere sg geven dan zelfde recept zonder ongemoute granen.

Ik heb me nog niet verdiept in moutextract maar ik denk dat je wel die kant op moet denken voor meer smaak en minder alcohol

Zoek in  bewezen recepten een lekker bier met laag alcohol percentage en brouw dat na of verander dat naar eigen inzicht

Fractus

Ik zou een gist kiezen die wat minder ver door gist, anders wordt het wel heel droog voor een blond. Even kijken bij bewezen recepten is zeker geen slecht idee.

Een belangrijke vraag is ook: wat wil je eigenlijk? Als je een beetje weet welke kant je op wilt (zeg bijvoorbeeld brugse zot) zou je naar kloonbrouwsels kunnen kijken voor inspiratie, en naar de vergistingsgraad van de gebruikte gist.

Theo Mol

Helemaal eens, ik brouw af en toe een zware knaller voor bij het haardvuur maar meestal maak ik iets lichters.

Een bier met body en rond de 6% alcohol is heel goed te brouwen. Door je maischstappen kun je beïnvloeden dat er minder vergistbare en meer onvergistbare suikers worden gevormd. Uit mijn hoofd: korter op 62 ºC en langer op 68 ºC maischen (barst maar los, experts!).

Moutextract gebruiken scheelt m.i. niet zo veel want dat is wort in droge vorm en dat is niet meer te beïnvloeden.
Je kunt het wel gebruiken  als bottelsuiker; daarvan gebruik je niet veel maar alle beetjes helpen, en het is makkelijk om een deel van je bier met suiker en een deel met moutextract te bottelen om te proeven of er verschil is.

chthon

Ik heb al verschillende bieren gebrouwen met een alcoholgehalte lager dan 5%, en ook met gisten die ver doorgisten, zoals M29 en M41. Ik heb de indruk dat je eventuele waterachtigheid kunt tegengaan door in de laatste 15 minuten wat extra aromahop mee te koken (mijn ervaring leert dat dit veel minder invloed heeft op de totale bitterheid dan je op grond van de berekeningen zou krijgen).

Simonius

Ik wil iedereen danken voor de tips en ik ga ermee aan de slag.

Jacques

Citaat van: chthon op 30-04-2021  10:00 uIk heb al verschillende bieren gebrouwen met een alcoholgehalte lager dan 5%, en ook met gisten die ver doorgisten, zoals M29 en M41. Ik heb de indruk dat je eventuele waterachtigheid kunt tegengaan door in de laatste 15 minuten wat extra aromahop mee te koken (mijn ervaring leert dat dit veel minder invloed heeft op de totale bitterheid dan je op grond van de berekeningen zou krijgen).

Voor meer body kun je naast hopgiften tegen het einde koken, direct na het koken en bij 80 ºC meer handelingen uitvoeren.
Ik noem als voorbeeld:
- palemout gebruiken in plaats van pilsmout;
- caramouten gebruiken;
- maischen bij 67 à 68 ºC in plaats van 62 à 63 ºC;
- chloride toevoegen.
 

Simonius

Citaat van: Jacques op 30-04-2021  22:50 uVoor meer body kun je naast hopgiften tegen het einde koken, direct na het koken en bij 80 ºC meer handelingen uitvoeren.
Ik noem als voorbeeld:
- palemout gebruiken in plaats van pilsmout;
- caramouten gebruiken;
- maischen bij 67 à 68 ºC in plaats van 62 à 63 ºC;
- chloride toevoegen.
 

Het nadeel van caramouten vind ik dat het pas na 5 weken op de fles lekker gaat smaken. En dan zijn mijn biertjes omwille de hopsmaakjes meestal alweer op.

Jacques

Citaat van: Simonius op 01-05-2021  14:53 uHet nadeel van caramouten vind ik dat het pas na 5 weken op de fles lekker gaat smaken. En dan zijn mijn biertjes omwille de hopsmaakjes meestal alweer op.

Je hebt caramouten in allerlei gradaties. Carapilsmout geeft meer body, dat proef je ook bij jong bier.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.