Kopruimte of blow-off in vergistingsvat bij vergisten zonder overhevelen?

Gestart door Hans E. Pans, 20-06-2018 12:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hans E. Pans

Is vergisten met weinig kopruimte en een initiële blow-off met slang zonder overhevelen tot aan het bottelen te prefereren boven vergisten in een ruim vat zonder blow-off en met overheveling na de hoofdvergisting naar een lagervat zonder kopruimte tot aan het bottelen?

Mark GA


Hans E. Pans

 :-[ Klopt, ben nog steeds niet zeker wat nu het beste is...

emiel1

Is een tussenweg geen optie? Een ruim vat met blow-off, of een ruim vat zonder overhevelen?

Als je niet heel lang gaat lageren zou ik niet overhevelen en of je nou een blow-off, of een gewoon waterslot gebruikt maakt bij voldoende kopruimte ook niet uit (alleen als je gaat cold-crashen moet je met een blow-off uitkijken dat je geen water aanzuigt)

Ik zou dus gaan voor een tussenvorm, maar als dat niet mogelijk is, dan optie 2.

Het antwoord op je vraag is dus nee :)

tdp

Zorg voor een vergistingsvat wat 1,5 tot 2 x zo groot is al je batches die je gaat brouwen. Als je 10 liter brouwt, is een vat van 10 tot 20 liter aan te bevelen. Blow-off is eigenlijk een 'noodoplossing' voor overstromende gistvaten. Je gaat hierdoor verlies krijgen, als je gist/bier uit je blow-off wegloopt.

Dit staat los van overhevelen. Beide kan, ikzelf hevel niet over, niet eerder dan dat ik ga bottelen. Ik hevel dan mijn bier over naar mijn bottelemmer. Mijn advies, vooral in het begin, is gewoon vergisten in 1 emmer, die 1,5 tot 2x zo groot is, niet overhevelen.

Hans E. Pans

Dus: Eén Speidel gistvat van 20 liter voor batches uit een Menno-pan van 21 liter, effectief 12 tot 15 liter wort, waarbij hoofdvergisting en nagisten tot aan het bottelen in hetzelfde gistvat plaatsvindt. Dat zou moeten gaan werken zo met deze opzet?

Doe het nu met één enkele glazen gistfles van 4 liter, met weinig kopruimte en blow-off in de eerste twee dagen, zonder overhevelen, maar ik wil uitbereiden van 4 liter naar een liter of 12 a 15.

Ik moet alle spullen om uit te bereiden nog kopen, vandaar mijn vragen.

emiel1

Citaat van: Hans E. Pans op 20-06-2018  14:00 uDus: Eén Speidel gistvat van 20 liter voor batches uit een Menno-pan van 21 liter, effectief 12 tot 15 liter wort, waarbij hoofdvergisting en nagisten tot aan het bottelen in hetzelfde gistvat plaatsvindt. Dat zou moeten gaan werken zo met deze opzet?

Doe het nu met één enkele glazen gistfles van 4 liter, met weinig kopruimte en blow-off in de eerste twee dagen, zonder overhevelen, maar ik wil uitbereiden van 4 liter naar een liter of 12 a 15.

Ik moet alle spullen om uit te bereiden nog kopen, vandaar mijn vragen.
Als ze ook gistvaten van 25 liter hebben zou ik dat doen. Denk nog wel aan een bottelemmer, dat is een emmer waar je naar overhevelt wanneer je gaat bottelen. Daarmee verklein je de hoeveelheid gist en troep in je flesjes en je kunt er in die emmer bottelsuiker doorheen roeren.

Mark GA

Waarom neem je niet 2 gistvaten van 11 liter van Arsegan? Kosten €8,95 per stuk en zijn compleet met kraantje en waterslot.
Werkt uitstekend.
Kun je gisten in het ene vat en de fles en bottelen vanuit de andere.

emiel1

Citaat van: Mark GA op 20-06-2018  14:38 uWaarom neem je niet 2 gistvaten van 11 liter van Arsegan? Kosten €8,95 per stuk en zijn compleet met kraantje en waterslot.
Werkt uitstekend.
Kun je gisten in het ene vat en de fles en bottelen vanuit de andere.
15 liter vergisten in een gistvat van 11 liter wordt op z'n zachtst gezegd heel erg krap :proost:

Mark GA

Citaat van: emiel1 op 20-06-2018  14:40 u15 liter vergisten in een gistvat van 11 liter wordt op z'n zachtst gezegd heel erg krap :proost:
CiteerDoe het nu met één enkele glazen gistfles van 4 liter,
Dat is 15 L.
1 of 2 liter minder brouwen en je komt al een heel eind...

Hans E. Pans

Ik dacht te gaan bottelen vanuit de Menno pan. Dus overhevelen vanuit het gistvat naar de pan, trub kwijtraken, dan bottelen met bottelpijpje vanuit de Menno pan.

Speidel vergistingsvaten zijn er in 12, 20 en 30 liter.

Dan neig ik naar die 20 en dan hopen dat een liter of vijf of zes kopruimte niet al te slecht is als je het jongbier daar twee weken in laat zitten.

emiel1

Citaat van: Hans E. Pans op 20-06-2018  15:33 uIk dacht te gaan bottelen vanuit de Menno pan. Dus overhevelen vanuit het gistvat naar de pan, trub kwijtraken, dan bottelen met bottelpijpje vanuit de Menno pan.

Speidel vergistingsvaten zijn er in 12, 20 en 30 liter.

Dan neig ik naar die 20 en dan hopen dat een liter of vijf of zes kopruimte niet al te slecht is als je het jongbier daar twee weken in laat zitten.
Ah ok, dat kan ook.
Waarom denk je dat een grotere kopruimte nadelig is? Wanneer je overhevelt na de hoofdvergisting is een grote kopruimte nadelig, omdat die niet (snel genoeg) gevuld wordt met koolzuur. Wanneer je niet overhevelt wordt de kopruimte tijdens de hoofdvergisting al gevuld met koolzuurgas en dat verdwijnt niet, dus maakt het niet uit of die ruimte nou 6, of 16 liter is.


Hans E. Pans

Ok dan. Dat stelt gerust.

Dan koop ik:

- Speidel gistvat 20 liter
- Mennopan 21 liter
- Een of andere filterkuip (30 liter?)
- Automatische hevel

Mis ik nog iets?

Moutmolen, kroonkurkapparaat wortkoeler refractometer en thermometers heb ik.

Mark GA

Citaat van: Hans E. Pans op 20-06-2018  16:22 uOk dan. Dat stelt gerust.

Dan koop ik:

- Speidel gistvat 20 liter
- Mennopan 21 liter
- Een of andere filterkuip (30 liter?)
- Automatische hevel

Mis ik nog iets?

Moutmolen, kroonkurkapparaat wortkoeler refractometer en thermometers heb ik.
Ingrediënten?


hobbybob

Filterkuip vergeten.
JAVAL filter maken.

Buitendat het een kliederboel is (overscheppen hete maisch) ook meer kans op oxidatie.

Het beste bier brouw jezelf


thezewery

Citaat van: emiel1 op 20-06-2018  15:49 uWanneer je overhevelt na de hoofdvergisting is een grote kopruimte nadelig, omdat die niet (snel genoeg) gevuld wordt met koolzuur.
Indien je overhevelt, wat is dan de max voor de kopruimte?

Hans E. Pans

Citaat van: hobbybob op 20-06-2018  17:45 uFilterkuip vergeten.
JAVAL filter maken.

Buitendat het een kliederboel is (overscheppen hete maisch) ook meer kans op oxidatie.

Het beste bier brouw jezelf

Een filterhex is te prefereren boven een plaatfilter? Is deze iets?

https://www.Brouwmarkt.nl/filterkuip-met-unieke-rvs-mattmil-filterheks-spiraal.html

thezewery

Citaat van: thezewery op 20-06-2018  19:57 uIndien je overhevelt, wat is dan de max voor de kopruimte?
Niemand?
Waarom vraag ik dit:
Wij brouwen tegen de 30l per keer. Dat gaat eerst in het 60l vat, en daarna in het 30l vat. Dat gaat en bevalt prima (ff los van het lekken vant kraantje). Komend weekend willen we echter minder brouwen, max 20l.
Met bovengenoemd hevelen krijg je dan een kopruimte van 50% in het 30l vat.
Beter niet hevelen en direct in het 30l vat?

Neetje

Iets eerder overhevelen zodat er weer nieuw koolzuur wordt gevormd.

jaapz

Citaat van: thezewery op 22-06-2018  11:41 uNiemand?
Waarom vraag ik dit:
Wij brouwen tegen de 30l per keer. Dat gaat eerst in het 60l vat, en daarna in het 30l vat. Dat gaat en bevalt prima (ff los van het lekken vant kraantje). Komend weekend willen we echter minder brouwen, max 20l.
Met bovengenoemd hevelen krijg je dan een kopruimte van 50% in het 30l vat.
Beter niet hevelen en direct in het 30l vat?

Ligt er aan wanneer je overhevelt, als je aan het einde van de vergisting overhevelt wordt er nog CO2 geproduceerd die weer de zuurstof uit het waterslot moet verdrijven. Als ik open vergist, gist ik 10 liter in een 30 liter vat (met de deksel er dus af), en hevel ik net voor het einde van de gisting over naar een 10 liter mandfles waar nog zeker 1.5 liter lucht boven in zit. Door dat doorgisten verdrijft het de zuurstof in de kopruimte en zal je dus minder zuurstofinslag krijgen.

Maar om eerlijk te zijn zou ik in jouw geval niet overhevelen. Die kopruimte in je 60 L vat wordt wel gevuld met CO2, dus met de zuurstofinslag zal het wel meevallen.

Hai

Citaat van: thezewery op 22-06-2018  11:41 uNiemand?
Waarom vraag ik dit:
Wij brouwen tegen de 30l per keer. Dat gaat eerst in het 60l vat, en daarna in het 30l vat. Dat gaat en bevalt prima (ff los van het lekken vant kraantje). Komend weekend willen we echter minder brouwen, max 20l.
Met bovengenoemd hevelen krijg je dan een kopruimte van 50% in het 30l vat.
Beter niet hevelen en direct in het 30l vat?
Sommige gist soorten geven een heftige vergisting, andere weer niet. Dus het is afhankelijk van het type gist of het in het 30 liter vat kan.

Vraagje: Waarom hevel je over?

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.