Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Schudden met het vergistingsvat of een speciaal luchtpompje?

Gestart door JoepH, 15-12-2017 23:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JoepH

Ik heb ergens gelezen dat 5 minuten schudden met het vergistingsvat niet goed is voor de schuimhoudbaarheid. De eiwitten die voor schuim zorgen kunnen maar éénmaal hun werk doen en denaturiseren. Een speciaal luchtpompje met hepa filter zou beter beter.
IS DIT ZO, of is dit een broodje aap. Wat is raadzaam?

AukeRadelaar

Volgens mij zorgt het schudden met je afgekoelde wort voor zuurstofinslag en vergroot daarmee de kans op oxidatie.

Ik gebruik sinds kort zo'n aquariumpompje, een half uur dat apparaat aan geeft een, voor mijn gevoel, met zuurstof gevuld wort.

Groeten,
Auke


stiaanke

Citaat van: AukeRadelaar op 15-12-2017  23:25 uVolgens mij zorgt het schudden met je afgekoelde wort voor zuurstofinslag en vergroot daarmee de kans op oxidatie.

Ik gebruik sinds kort zo'n aquariumpompje, een half uur dat apparaat aan geeft een, voor mijn gevoel, met zuurstof gevuld wort.

Groeten,
Auke

Dat is hetzelfde. Je brengt in beide gevallen zuurstof in je wort.

CeesM

Citaat van: stiaanke op 16-12-2017  11:10 uDat is hetzelfde. Je brengt in beide gevallen zuurstof in je wort.
Dus ehhh.....2x broodje aap?

JoepH

De vergisting die meteen daarna volgt kan wel wat extra zuurstof gebruiken. Dus 5 minuten klotsen met het vergistingsvat of 15 minuten de luchtpomp erin moet daar wel oké voor zijn. Mij gaat het meer om het effect op de schuimhoudbaarheid. Is dat geklots niet nadelig voor de schuimhoudbaarheid.

Marksbrew

Citaat van: JoepH op 15-12-2017  23:12 uIDe eiwitten die voor schuim zorgen kunnen maar éénmaal hun werk doen en denaturiseren.

Dat las ik hier laastst ook al, ben ook benieuwd. Ik schud vaak na een week hergisting nog eens met de flessen. Zou dan mijn schuim om zeep helpen?

Pimmels

Ik schud al jaren na de hergisting... altijd prima schuim! :brouwen:

JoepH

Dat schudden met de flesjes na de hergisting prima is dat is wel duidelijk. De gist nogmaals in het bier brengen kan zeker geen kwaad. Je brengt geen zuurstof in het bier en schuimhoudbaarheid lijdt daar ook niet onder. Het gaat in dit draadje om het klotsen met het vergistingsvat na het afkoelen en voordat je de gist toevoegt. Brengt dit schade toe aan de schuimhoudbaarheid en is het beter een luchtpompje met hepa filter te gebruiken.

Knobby

Los van het feit of het slecht is voor de schuimhoudbaarheid, met een pompje met bruissteentje krijg je net zo goed of misschien wel meer schuim.

JoepH

Citaat van: Knobby op 16-12-2017  14:50 uLos van het feit of het slecht is voor de schuimhoudbaarheid, met een pompje met bruissteentje krijg je net zo goed of misschien wel meer schuim.

Tsja wat is hier wijsheid Knobby. Samen op zoek naar een lekker bier met mooie schuimkraag.

Knobby

Als je geen heel zwaar bier hebt en korrelgist gebruikt of een mooie grote starter hebt gemaakt zodat je voldoende en vitale gist ent is beluchten niet echt nodig. Ik volsta meestal met het wort na het koelen in het vat te laten klateren.

hansHalberstadt

Citaat van: JoepH op 15-12-2017  23:12 uDe eiwitten die voor schuim zorgen kunnen maar éénmaal hun werk doen en denaturiseren.
Ik weet niet wat voor werk die eiwitten moeten doen om daarna te denatureren, maar ik heb nooit iets gemerkt van een slechtere schuimhoudbaarheid door schudden. Vergeet niet dat tijdens de hoofdgisting al snel 2kg koolzuur vrijkomt en dat is ca 1000 liter schuim voor 20 liter bier. (wat daarna weer verdwijnt natuurlijk)

Lijkt me dus broodje aap verhaal.

William

Citaat van: hansHalberstadt op 16-12-2017  19:48 uIk weet niet wat voor werk die eiwitten moeten doen om daarna te denatureren, maar ik heb nooit iets gemerkt van een slechtere schuimhoudbaarheid door schudden. Vergeet niet dat tijdens de hoofdgisting al snel 2kg koolzuur vrijkomt en dat is ca 1000 liter schuim voor 20 liter bier. (wat daarna weer verdwijnt natuurlijk)

Lijkt me dus broodje aap verhaal.

Sommige eiwitten ontvouwen (deels denatureren) als ze aan een lucht-water grensvlak adsorberen. Bij biereiwitten is dat niet aan de orde. En als het al gebeurd dan moet je wel heel veel schuim vormen. Typisch adsorbeert er op een schuimbel iets van 5 mg eiwit/m2 oppervlak

Oxhead

Broodje aap. En als je belucht voordat de gist actief is ben je het wort aan het oxideren.
Als je voldoende gist ent hoef je niet te beluchten.

JoepH

Mag ik de volgende voorzichtige conclusie trekken. Beluchten van het wort is niet nadelig voor de schuimhoudbaarheid. Hoe je dit doet is niet van belang. Bij grotere hoeveelheden is een luchtpompje met hepafilter handiger. Biereiwitten hebben maar zeer minimaal tot niets te lijden onder het beluchten van het wort. Tijdens de meteen daarop volgende vergisting wordt de ingebrachte zuurstof in enkele dagen weer verbruikt door het proces. In deze fase is de kans op oxidatie dus minimaal. Dit wordt pas actueel tijdens de overheveling naar navergistingsvat en later.

William, de volgende clubavond zal ik eens bij je aanschuiven. MTG👌🏻

davyd

Maar neen, hoe kun je nu een proces hebben waarbij het dagen duurt vooraleer zuurstof is verbruikt, en geen oxidatie hebben?

hansHalberstadt

Citaat van: JoepH op 17-12-2017  06:32 uMag ik de volgende voorzichtige conclusie trekken. Beluchten van het wort is niet nadelig voor de schuimhoudbaarheid. Hoe je dit doet is niet van belang. Bij grotere hoeveelheden is een luchtpompje met hepafilter handiger.
Geen hepa filter, maar 0.2 u filter, bv https://www.Brouwmarkt.nl/luchtfilter-steriel-0-2-micron-voor-wortbeluchter.html

Serge VL

Citaat van: JoepH op 17-12-2017  06:32 uMag ik de volgende voorzichtige conclusie trekken. Beluchten van het wort is niet nadelig voor de schuimhoudbaarheid. Hoe je dit doet is niet van belang. Bij grotere hoeveelheden is een luchtpompje met hepafilter handiger. Biereiwitten hebben maar zeer minimaal tot niets te lijden onder het beluchten van het wort. Tijdens de meteen daarop volgende vergisting wordt de ingebrachte zuurstof in enkele dagen weer verbruikt door het proces. In deze fase is de kans op oxidatie dus minimaal. Dit wordt pas actueel tijdens de overheveling naar navergistingsvat en later.

William, de volgende clubavond zal ik eens bij je aanschuiven. MTG👌🏻
Alles over schuim op je bier kan je lezen in de onderstaande link waar duidelijk wordt aangegeven dat (overdreven) schuimvorming tijdens het brouwproces steeds een negatieve invloed heeft op je schuimstabiliteit achteraf.
Beperken van schuimvorming tijdens het brouwproces is dus steeds aangewezen. (wat niet wil zeggen dat er geen schuimvorming mag zijn tijdens het brouwproces, maar overdreven schuimvorming is zeker negatief)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.1985.tb04359.x/pdf

William

Citaat van: JoepH op 17-12-2017  06:32 uMag ik de volgende voorzichtige conclusie trekken. Beluchten van het wort is niet nadelig voor de schuimhoudbaarheid. Hoe je dit doet is niet van belang. Bij grotere hoeveelheden is een luchtpompje met hepafilter handiger. Biereiwitten hebben maar zeer minimaal tot niets te lijden onder het beluchten van het wort. Tijdens de meteen daarop volgende vergisting wordt de ingebrachte zuurstof in enkele dagen weer verbruikt door het proces. In deze fase is de kans op oxidatie dus minimaal. Dit wordt pas actueel tijdens de overheveling naar navergistingsvat en later.

William, de volgende clubavond zal ik eens bij je aanschuiven. MTG👌🏻

Je trekt de juiste conclusie mbt tot beluchten. M.i is schudden vrijwel net zo efficient als met een filtertje. De oplosbaarheid van zuurstof is beperkt en wordt door actieve gist snel opgenomen (binnen een half uur). Zie bijlage voor een proefje uit 2008 dat ik ooit heb uitgevoerd. Je ziet dat schudden net zo effectief kan zijn als bruisen. Tot 15 liter lukt me dat schudden goed. Daarnaast zoek ik de oplossing liever in voldoende actieve gist.
Hierbij een link naar het experiment maar zonder plaatjes: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,9267.msg112912.html#msg112912

Tot de volgende MTG avond. :biersmile:


Citaat van: Serge VL op 17-12-2017  11:05 uAlles over schuim op je bier kan je lezen in de onderstaande link waar duidelijk wordt aangegeven dat (overdreven) schuimvorming tijdens het brouwproces steeds een negatieve invloed heeft op je schuimstabiliteit achteraf.
Beperken van schuimvorming tijdens het brouwproces is dus steeds aangewezen. (wat niet wil zeggen dat er geen schuimvorming mag zijn tijdens het brouwproces, maar overdreven schuimvorming is zeker negatief)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.1985.tb04359.x/pdf

Good old Bamforth (1985) :)

Een meer recentere review is van Shokribousjein et al, Cerevisia 35 (2011) 85-101 (helaas geen pdf) maar door mij samengevat op de wiki op dit forum


Jacques

Citaat van: William op 17-12-2017  13:27 uEen meer recentere review is van Shokribousjein et al, Cerevisia 35 (2011) 85-101 (helaas geen pdf) maar door mij samengevat op de wiki op dit forum

Eindconclusie: beluchten heeft niet zo veel invloed op de schuimhoudbaarheid. Intensief beluchten kan echter leiden tot de vorming van meer hogere alcoholen en die zijn wel schuimnegatief. Maar een intensieve beluchting is niet nodig als je voldoende actieve gist ent.

Vergelijkbare Topics (7)

42521

Reacties: 7
Gelezen: 1467

22297

Reacties: 18
Gelezen: 10708

26527

Reacties: 17
Gelezen: 5055

5466

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 40
Gelezen: 10284

21-12-2006 09:35 u
door oranjeboombiertje

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.