Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vergisting pas laat op gang

Gestart door brewberry, 02-12-2017 12:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

brewberry

Vorig weekend was het weer eens zo ver: een lekkere brouwdag. Ditmaal stond op de planning een session IPA met een begin SG van 1038. Voor het brouwen de smack-pack gepakt (Wyeast 1469 West Yorkshire Ale), het interne zakje gistvoeding kapot geslagen en bij 21°C weggezet.

6 uur later had ik mijn wort in het gistvat zitten. Goede sessie, 1038 precies. Tot mijn verbazing was de verpakking bij lange na niet zo bol als ik gewend ben, maar gezien er op staat geschreven dat het smacken optioneel is, toch die gist er maar bij gedaan. Daarnaast nog een restje wort in het gistzakje gedaan en daarna in een kleine erlenmeyer gegooid. Dat doe ik altijd, om een beetje een idee te hebben van het verdere verloop van de vergisting.

Na 24 uur was er nog geen vergisting zichtbaar. Nu had ik toevallig een reeds bollend pakje Wyeast 1056 - American Ale in de koelkast liggen, en gezien ik die toch niet lang meer kon bewaren, heb ik 'm in het gistvat gedaan. Nog eens een paar uurtjes later, en ik zag de vergisting starten. Nog een paar uurtjes later (ik denk 36 in totaal) en ik zag dat ook het wort in de erlenmeyer inmiddels was gaan vergisten -- door de 1469 dus.

Nu mijn vragen:
1) Hoe kan het dat die 1469 zo lang nodig heeft gehad om op te starten?
2) Hoe groot is de kans dat er smaakafwijkingen komen nadat het wort toch zeker 24 uur zonder vergisting heeft gestaan?
3) Hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen? Is dit te voorkomen?

William

Citaat van: brewberry op 02-12-2017  12:10 u1) Hoe kan het dat die 1469 zo lang nodig heeft gehad om op te starten?
2) Hoe groot is de kans dat er smaakafwijkingen komen nadat het wort toch zeker 24 uur zonder vergisting heeft gestaan?
3) Hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen? Is dit te voorkomen?

1: Het zakje kan wat ouder zijn geweest of onderweg slecht zijn behandeld. Voor elke maand extra ouder duurt het een dag voordat deze actief wordt (oude stelregel).
2: Als je steriel hebt gewerkt is er niet veel aan de hand. Het zal wel loslopen.
3: Tijdig de Wyeast smacken (doe ik normaal een week van te voren). Als ie snel opbolt kan ie in de koelkast bewaard worden tot verder gebruik (niet optimaal). Na opbollen maak ik er een starter van met 1000 ml sg 1040 starterwort. Vooral met de laatste stap creëer je actieve gist en start de vergisting doorgaans binnen 4 uur na enten.

BastiaanvdS

Hallo,
Afgelopen weekend gebrouwen met een vriend van me. Hij had nog nooit een smackpack gebruikt. Binnenste zakje gevonden en stuk gemept en laten opbollen (Wyeast 1968 London ESB Ale) 's ochtends rond 8:30. Bij het toevoegen (eind van de middag) vooral de vloeistof gebruikt en de slurry onderin niet. Na 2 dagen nog niets. Toen maar overhaast een tweede smackpack gekocht, laten bollen en alles toegevoegd. Resultaat: de volgende ochtend flink wat geborrel!  :D

Dus, wat ging er de eerste keer fout? Niet hard genoeg geschud (doe je dat heel intensief/hoe lang)? Het pakje stond ook niet heel bol en was niet gekoeld verstuurd. Zou dat een reden kunnen zijn? Nu borrelt alles nog, maar kan het kwaad qua infectie als het pas zo laat op gang komt?

Jacques

Citaat van: BastiaanvdS op 07-06-2018  21:32 uHallo,
Afgelopen weekend gebrouwen met een vriend van me. Hij had nog nooit een smackpack gebruikt. Binnenste zakje gevonden en stuk gemept en laten opbollen (Wyeast 1968 London ESB Ale) 's ochtends rond 8:30. Bij het toevoegen (eind van de middag) vooral de vloeistof gebruikt en de slurry onderin niet. Na 2 dagen nog niets. Toen maar overhaast een tweede smackpack gekocht, laten bollen en alles toegevoegd. Resultaat: de volgende ochtend flink wat geborrel!  :D

Dus, wat ging er de eerste keer fout? Niet hard genoeg geschud (doe je dat heel intensief/hoe lang)? Het pakje stond ook niet heel bol en was niet gekoeld verstuurd. Zou dat een reden kunnen zijn? Nu borrelt alles nog, maar kan het kwaad qua infectie als het pas zo laat op gang komt?

Altijd de hele inhoud van de verpakking gebruiken. De slurrry is gist!

Als het gistvat goed gesloten was is de kans op infectie klein. Rustig afwachten en kijken wat er gebeurt.

BastiaanvdS

Dank voor het antwoord! Ik ging al met zo'n voorgevoel slapen die avond dat werd bevestigd de dag erna zonder blub.
Nu is het goed op dreef. Dit weekend overhevelen.

BastiaanvdS

Afgelopen weekend het bier (Engelse Porter) getest wat ik met die 'nieuwe' brouwmaat heb gebrouwen en hij is super goed gelukt! Nu opgelucht en zeer positief verrast.  ;D

Vergelijkbare Topics (7)

36407

Reacties: 7
Gelezen: 2252

30286

Reacties: 24
Gelezen: 5989

41503

Reacties: 9
Gelezen: 1539

38218

Reacties: 2
Gelezen: 1301

32151

Reacties: 5
Gelezen: 2029


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.