Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoever kan de vergisting doorgaan

Gestart door peterw, 22-02-2016 18:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

peterw

Beste Medebrouwers,

we hebben ongeveer 3 weken geleden 20L van deze Saison gebrouwen ( http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,29811.msg455558.html#msg455558 ).
Gist is 3711 French Saison. We hebben hier een starter van gemaakt.

Het begin SG was 1.057. We zijn begonnen met een temperatuur van 19 graden en hebben deze in 5 dagen verhoogd naar 21 graden.

De vergisting is snel verlopen na 1 week was het SG 1.006

Echter blijft de vergisting nog steeds doorgaan. Nu na 3 weken is het SG 1.003.
Nog steeds komen er om de ca 15 sec bellen uit het gistvat.

Het SVG is nu 94.7%.
Kan dit of doen we iets fout met de meting. We meten het SG (graden Brix) met een refractometer. Het SG wordt gecorrigeerd met behulp van BrouwHulp. We hebben de refractometer gecontroleerd met demi-water. Deze is goed, geen afwijking.

Wat denken jullie, zouden we al kunnen bottelen of toch wachten tot het bier uitgegist is.
Heeft het lage SG nog gevolgen voor de smaak?

Bedankt voor jullie advies en bijvoorbaat sorry als de vraag al eerder op dit forum beantwoord is, we konden het niet zo snel vinden.

Groeten, Peter en Frank                                               




seed7

Die gist kan heel diep gaan en het laatste staartje van de vergisting heeft een paar weken nodig.

Ingo

homoeccentricus

Dit is volkomen normaal voor de French Saison. Zet de temperatuur nog een paar graden hoger een wacht geduldig af.

Jacques

Eind SG waarden onder de 1000 zijn niet ongebruikelijk bij saisongisten. Ik heb wel eens een waarde gehad van 992!

Je krijgt dan schijnbare vergistingsgraden boven de 100%. Dit betekent echter niet dat er geen restsuikers meer zijn. De werkelijke vergistingsgraad is een stuk lager dan de schijnbare vergistingsgraad waarmee wij vertrouwd zijn.

peterw

Bedankt voor jullie advies.
We zullen de Saison rustig laten uitgisten.

ciesvandekwis

Saisons kan je rustig zelfs naar 25° brengen. Zal sneller uitgisten. Dupont saison brouw ik steevast in de zomer, dan blubt ie op z'n gemak boven de 25° een weekje of twee en valt dan opeens helemaal dood en stil. Prachtige gisten, en farmhouse IPA's zijn top!

Vergelijkbare Topics (7)

42220

Reacties: 12
Gelezen: 2327

35335

Reacties: 14
Gelezen: 2677

28846

Reacties: 27
Gelezen: 8609

44443

Reacties: 4
Gelezen: 485


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.