Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Moeilijk bier

Gestart door Herder, 14-02-2014 19:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Herder

Hallo

Allereerst weet ik niet exact of dit hier hoort maar ik hoor het wel. Zoals ik al gemeld had ben ik pas begonnen met bier brouwen.
Ik heb al een blik gemaakt en tot dusver lijkt dit goed te gaan. Maar de volgende stap is voor mij dan met echte mout werken.
Dus ik wil graag echt gaan brouwen. Maar zoals bij alles in het leven is de ene makkelijker als de andere. Ikzelf houd wel van een vrij donker en ietwat zoeter bier. Vaak zijn dit Belgische bieren. Maar wie kan mij adviseren met een recept en het moet uiteraard niet te moeilijk zijn om te beginnen mee. Wie heeft hier een geschikt recept voor om te beginnen.

Gr Leo

heijligers

Kijk eens bij de bewezen recepten. Zoek daar een biertype dat je aanstaat, met een eenvoudig recept. Stop je recept in een stukje brouwsoftware (bijv. BrouwHulp of BrouwVisie) en post het hier op het forum. Dan wordt het direct voorzien van deskundig advies en commentaar. Succes verzekerd en zeer leerzaam voor de beginnende brouwer.


Herder

Uiteraard heb ik bij recepten gekeken. Maar ik als leek weet niet of dat een moeilijk of een makkelijk recept is.
En het lijkt mij wel handig om eerst een simpel recept te beginnen.

Gr Leo

heijligers

Een eenstapsmaisch met maximaal 3 soorten mout en een dosis suiker, één soort hop en een korrelgist moet een prima dubbel opleveren.
Hier een voorbeeldje, wat je kunt versimpelen tot bovengenoemde voorwaarden.
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1332.msg14681.html#msg14681

Post een recept en de reacties komen vanzelf.

Ben je daar nog niet klaar voor, dan zijn er tussen blikbrouwen en zelf recepten samenstellen nog de moutpakketten.
Bijvoorbeeld een (soort van) dubbel: http://www.Brouwmarkt.nl/Brewferm-moutpakket-beverius-voor-20-liter-p-1102.html


Herder

Kijk dit zocht ik nou. Dus deze zal het worden.
Ik neem aan dat alles bij Brouwmarkt te krijgen valt.
Dank je wel.

Gr Leo

De-Geert

In principe zijn alle recepten even makkelijk / moeilijk, maar een 1-staps maisch is wel eenvoudiger dan een meerstaps. Als je nou eens bij bewezen recepten kijkt met de volgende selectiecriteria:
- weinig verschillende mout- en hopsoorten
- een eenvoudig maischschema, bij voorkeur 1-staps
- een biertype wat je lekker vindt (Belgisch, donker -> dubbel of quadrupel?)
- korrelgist

Bijvoorbeeld deze:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13132.msg171350.html#msg171350
een paar "versimpelingen":
- alleen pils of pale mout
- 1-staps maisch op 67 graden

Of deze, ook met een 1-staps maisch:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,21121.msg316842.html#msg316842

Deze lijkt ook wel oke
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4674.0.html

[edit]Heijligers was wat sneller dan ik :) [/edit]

RobinB

Wat is makkelijk, wat is moeilijk?
Een complexe moutstort is net zo makkelijk maischen als een simpele stort. Het enige verschil zit em in het afwegen. Daarna gooi je de mouten door elkaar en schroot je het als één geheel, idem voor het maischen, dus vanaf het afwegen is het net zo "moeilijk" als een bier uit enkel pilsmout... ;)

harry

Meestal is het recept niet het moeilijkst maar de nieuwe vaardigheden die nodig zijn. Zoals in dit geval schroten voor de eerste keer, filteren en spoelen. Hoe snel spoel je en met wat voor temperatuur. En met wat voor filter.

Maar ja, al doende leert men.

Etn82

Om het allemaal een beetje te versimpelen en overzichtelijk te maken heb je in feite twee opties:

Optie 1) Je koopt een moutpakket van een biertype van je voorkeur.

Voordelen:
- Je hoeft niet na te denken over recepten, moutsoorten, hopkeuzes etc.
- Je kunt je volledig richten op het aanleren van het proces en procedures van het brouwen van mout.

Nadelen:
- Je bent beperkt tot de aangeboden biertypes en pakketen.
- Je leert alleen het brouwproces

Optie 2) Je kiest een eenvoudig 'bewezen recept' van een biertype van je voorkeur.

Voordelen:
- Je hebt meer keuze.
- Je kan het recept meer op je smaak afstemmen.
- Je kunt meteen aan de slag met de brouwsoftware.
- Wanneer je het recept op het forum plaats, kan je op voorhand al meer leren over de verschillende mogelijkheden bij receptontwikkelingen.
- Meer voorpret ;-)
- Je hebt een 'uniek' recept gebrouwen.

Nadelen:
- Er komt iets meer bij kijken.
- Meer voorbereiding.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.