Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Zuur (geïnfecteerd) bier hoe te bewaren?

Gestart door kleine Minstreel, 31-10-2012 21:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

kleine Minstreel

Ik heb ook de pech gehad om in een giststarter, Belgian Ardennes, een infectie te hebben. In totaal drie vergistingen die effect gehad hebben van de melkzuurbacterie. De eerste batch was een duvel kloon dus niet te bitter en hier is het zuurtje aanwezig maar niet storend als je ervan houd. De pH was 3,65.
Twee batch een D-IPA knal bitter en hier valt het zuurtje geeneens op de pH is 4,0.
Dan de laatste batch voordat ik het ontdekte was 25 liter karmeliet kloon. Dit bier is helemaal uitvergist maar zo zuur dat je mond samentrekt. De pH is dan ook 3,45.
Nu sta ik voor de keuze om het bier te lageren in 2 X 12,5 liter lagering flessen van groen glas of alles te bottelen en te kijken hoe de smaak evalueert.
Als ik lager kan ik in het voorjaar altijd nog kersen toevoegen en een kriekenbier proberen te krijgen.
Wat is jullie ervaring / advies.

Jacques

Zuur bier wordt vaak prettig van smaak als je heel lang wacht.

Zuur en bitter gaan niet zo goed samen. Die batch zou ik weggieten...

seed7

Citaat van: kleine Minstreel op 31-10-2012  21:16 uDan de laatste batch voordat ik het ontdekte was 25 liter karmeliet kloon. Dit bier is helemaal uitvergist maar zo zuur dat je mond samentrekt. De pH is dan ook 3,45.

Naast lang lageren, zoals Jaques al aangeeft, zou je ook kunnen proberen het bier voorzichtig wat aan te zoeten met niet vergistbare suikers (Cocacola bijvoorbeeld heeft een pH van ~2,5) zodat je het samentrekkende wat kwijt raakt...

s7.

Oscar

Lang lageren brengt in dit geval niet zoveel op. Indien alle infecties melkzuur infecties zijn en je wilt ze niet weggooien 9Kan altijd nog) Zou ik ze bottelen op groeten 0,75 groene flessen en lang laten liggen (Minstens 2 jaar) is het daarna nog ondrinkbaar..dan is weggooien zeker een optie.

Citaat van: Jacques op 31-10-2012  21:28 uZuur en bitter gaan niet zo goed samen. Die batch zou ik weggieten...

Niet te snel, je zei ook dat zuur en donkere mouten niet goed samen gaan... daarin moet je je echter geheel ongelijk geven! Ook een snoeibittere IPA die verzuurd is kan na verloop beter worden omdat de bitterheid na verloop van tijd ook afneemt. Oftewel dit zijn tijdrovende langslopende maar zeker interessante projectjes...

Maar je moet het geduld en de ruimte ervoor willen vrijmaken... :biersmile:

Jacques

Zuur en mouten die een moutbitterheid geven gaan nog steeds niet echt goed samen voor mijn smaak. Zuur en donkere caramouten is inderdaad een ander verhaal.

Heel zuur en heel bitter is ook niet zo'n beste combinatie is mijn ervaring. Noem maar eens een commercieel bier waarbij dit een smakelijke combinatie is.

seed7

Blenden? ehm steken, of hoe noem je dat bij bier?

s7?

Oscar

Citaat van: Jacques op 31-10-2012  23:09 uHeel zuur en heel bitter is ook niet zo'n beste combinatie is mijn ervaring. Noem maar eens een commercieel bier waarbij dit een smakelijke combinatie is.

Niet commercieel, maar als je je bier lang gaat bewaren voor consumptie kan het geen kwaad omdat de bitterheid dan af gaat nemen en het zuurtje zachter gaat worden... :proost:

Huub Krekels

Ik weet de allerbeste manier om zo'n bier te bewaren. Fles op de kop en het riool in. Het leven is te kort om slecht bier te drinken.  ^-^

RobinB

Citaat van: seed7 op 31-10-2012  21:36 uNiet vergistbare suikers (Cocacola bijvoorbeeld heeft een pH van ~2,5)

De suikers in cocacola zijn volledig vergistbaar.
Zéker voor verzuring gerelateerde microorganismen (maar ook gewone biergist).

De pH van de cola zelf wordt deels verdund, deels weggebufferd dus zal geen rol van betekenis spelen.

dennis

Je kunt ook nog een batch bier maken, met weinig IBUs en dan blenden.

Citaat van: Huub Krekels op 01-11-2012  01:17 uIk weet de allerbeste manier om zo'n bier te bewaren. Fles op de kop en het riool in. Het leven is te kort om slecht bier te drinken.  ^-^
Dat is als je niet van zuur bier houdt, maar ik heb geleerd het te waarderen. Ook vind ik het erg interessant om de ontwikkeling van zo'n bier te volgen. Bieren die ik niet lekker vond zijn soms na 6 of 12 maanden erg verrassend drinkbaar!

kleine Minstreel

Dank voor de input. Ik denk dat ik de helft ga bottelen in grote flessen,moet ik wel op de kop tikken, en de ander helft laat staan om te rijpen en daar kersen aan toe ga voegen.
En als het niks uit gehaald heeft dan kan weg gooien altijd nog. Gelukkig heb ik er plaats voor.

Twonky

Gelukkig proef je het bij de DIPA niet ;-)
Dat is de eerste winst!

En de rest zou ik zeker bewaren (als je er de ruimte voor het natuurlijk)

Citaat van: kleine Minstreel op 01-11-2012  08:51 uga bottelen in grote flessen,moet ik wel op de kop tikken
Zelf hou ik wel van deze flessen, en je kan er ook zo makkelijk aan komen, die hoef je echt niet te kopen...
Ga eens langs bij:
a) trouwlocaties
b) dure restaurants waar veel bedrijven komen
c) scholen of kinderfeest locaties - kinder "champagne" flessen zijn wat lichter maar zeker goed te gebruiken!
    Zelf ga ik regelmatig na de paas / kerst en andere vieringen even langs de school en
    help ze met het weg brengen van het glas voor de glas bak  >:D

Vergelijkbare Topics (7)

17546

Reacties: 9
Gelezen: 5308

38639

Reacties: 12
Gelezen: 2844

1798

Gestart door MO


Reacties: 26
Gelezen: 11866

23477

Reacties: 4
Gelezen: 1748

42197

Reacties: 29
Gelezen: 3737

5936

Reacties: 12
Gelezen: 3807


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.