Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Desinfecteren met 70% alcohol

Gestart door Richard3, 07-11-2018 19:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Richard3

Ik gebruik Alcohol Ketonatus van 96%, dit verdun ik naar 70% alcohol, en gebruik dit om te desinfecteren. Het gistingsvat, slangen, roerstok voor suiker voor hergisting ontsmet ik hier bijvoorbeeld mee.
Moet ik dit nog naspoelen, of kan ik gewoon het afgekoelde wort in het gistvat laten lopen?

wiliam

Koop zuivere ethylalcohol van 96% en maak er Limoncello van.
Neem daarna voor minder dan € 2 een goede natuurazijn en ontsmet daar je materiaal mee.
Laten luchten en alles is perfect zuiver. Natuurazijn in plaats van schoonmaakazijn,
omdat schoonmaakazijn niet geschikt wordt geacht voor voeding.
En alle geur vervliegt nadien, dus geen azijngeur nadien.

Richard3

Ik wil desinfecteren, geen limoncello maken...

Fractus

Er wordt altijd iets toegevoegd aan de alcohol om ervoor te zorgen dat deze niet geschikt is voor consumptie. Als dit methanol is, vervliegt dit net als de alcohol en hoef je je nergens druk om te maken. Hebben ze nog iets anders toegevoegd, blijft dit misschien achter  :weetniet:

Enig idee wat er precies in je alcohol zit?

Richard3

Het is deze:
https://www.deonlinedrogist.nl/chempropack-alcohol-ketonatus-96-1000ml-p-62339.html

"Geketoneerde alcohol waardoor deze niet meer geschikt is voor consumptie"
Staat er dus bij.

BrouwMark

Geketoneerde alcohol bevat MEK (methylethylketon), een oplosmiddel, waardoor de alcohol niet meer drinkbaar is. De MEK verdampt mee met de alcohol en is daarna verdwenen. Toch zou ik persoonlijk iets anders gebruiken, al is het maar om zeker te zijn. Alcodes P3 is bijvoorbeeld toegelaten voor gebruik bij levensmiddelen.

Serge VL

Citaat van: BrouwMark op 07-11-2018  21:32 uGeketoneerde alcohol bevat MEK (methylethylketon), een oplosmiddel, waardoor de alcohol niet meer drinkbaar is. De MEK verdampt mee met de alcohol en is daarna verdwenen. Toch zou ik persoonlijk iets anders gebruiken, al is het maar om zeker te zijn. Alcodes P3 is bijvoorbeeld toegelaten voor gebruik bij levensmiddelen.
De Alcodes P3 bevat evenzeer MEK (ook Butanon genoemd) https://www.Brouwland.com/content/assets/docs/P3_ALCODES_NED.PDF

Jacques

Alcohol 70% wordt door mij gebruikt voor kleine voorwerpen die snel gedesinfecteerd moeten worden.
Ik gebruik aangelegde bio-ethanol. Daarnaast gebruik ik Star San. Dat is voordeliger in het gebruik maar heeft een iets langere contacttijd nodig (ook weinig, een minuutje maar...)

BrouwMark



Ik heb de fles hier staan, en er zit volgens de verpakking geen MEK in. Wel glutaraldehyde, merknaam glutaral:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Glutaraldehyde

Is echter vast ook niet goed om in grote hoeveelheden naar binnen te gieten...

Pieter1954

Ik koop altijd 96% ethanol in Italië of laat het door iemand meebrengen. Kost maar € 12 per liter en is geschikt voor consumptie. Deze is gewoon in de supermarkten te koop. De Italianen gebruiken het ook om likeur te maken of vruchten in te leggen.
Ik gebruik het voor likeur (génépi, limoncello)) maar verdund naar 70% ook voor het ontsmetten met een plantenspuit.

seed7

Citaat van: Richard3 op 07-11-2018  19:46 uMoet ik dit nog naspoelen

Ja.

Ingo

Richard3

Citaat van: seed7 op 08-11-2018  07:23 uJa.

Ingo

Bedankt, dat wou ik weten!

Haagse Wouter

Citaat van: wiliam op 07-11-2018  20:01 uKoop zuivere ethylalcohol van 96% en maak er Limoncello van.
Neem daarna voor minder dan € 2 een goede natuurazijn en ontsmet daar je materiaal mee.
Laten luchten en alles is perfect zuiver. Natuurazijn in plaats van schoonmaakazijn,
omdat schoonmaakazijn niet geschikt wordt geacht voor voeding.
En alle geur vervliegt nadien, dus geen azijngeur nadien.

Behalve dan dat je grootste probleem voor infectie azijnbacteriën zijn en die nou net hiertegen kunnen. Zeker met lage concentraties zoals in natuurazijn. Puur azijnzuur zal vast wel werken.
En nu is het standaard antwoord die iemand gaat geven "Ja maar ik doe het zo en heb geen infecties, dus het werkt"."Als je compleet niet desinfecteerd maar wel goed schoonmaakt heb je meestal ook geen infecties ;). Biergisten zijn niet gevoelig voor infecties, meestal outcompeten ze de andere wel. Uitzondering is die azijnbacterieën, want die lieve beestjes eten juist het product van je biergist.

Jacques

Citaat van: Haagse Wouter op 08-11-2018  11:57 uBehalve dan dat je grootste probleem voor infectie azijnbacteriën zijn en die nou net hiertegen kunnen.

Ook melkzuur en pediococcen zijn niet gevoelig voor een lage pH.

Azijnzuur is prima voor het verwijderen van een aanslag veroorzaakt door soda, oxi-middelen en PBW. Reinigingsmiddel dus. Voor het desinfecteren kun je beter een ander middel gebruiken.

CeesM

Citaat van: Pieter1954 op 08-11-2018  00:13 uIk koop altijd 96% ethanol in Italië of laat het door iemand meebrengen. Kost maar € 12 per liter en is geschikt voor consumptie. Deze is gewoon in de supermarkten te koop. De Italianen gebruiken het ook om likeur te maken of vruchten in te leggen.
Ik gebruik het voor likeur (génépi, limoncello)) maar verdund naar 70% ook voor het ontsmetten met een plantenspuit.
Voor € 27,95 heb je 630 liter Star San. ;)

Guppie

Citaat van: CeesM op 08-11-2018  19:11 uVoor € 27,95 heb je 630 liter Star San. ;)

Ik maar 946 ml  ;-)

CeesM

Citaat van: Guppie op 09-11-2018  11:10 uIk maar 946 ml  ;-)
Dat moet je verdunnen met ca.20 ml op 10 liter water.

Jacques

Citaat van: CeesM op 09-11-2018  14:12 uDat moet je verdunnen met ca.20 ml op 10 liter water.

Om precies te zijn 16 ml op 10 liter...

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.