Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 2018 A1 Saison - Sjaak van der Lee

Gestart door Sjaak_Deventer, 24-06-2018 12:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjaak_Deventer

Hallo allen,

Gisteren weer naar het ONK in Nijmegen geweest. Leuke locatie, prima bier (Mannenpap was goed bezig) en zeer goed gezelschap. Duidelijk drukker dan het ONK in Goes.

Iedereen gaat met bepaalde verwachting naar het ONK. Je hoopt in de prijzen te vallen, maar je weet het nooit met de juryrapporten. En sinds vorig jaar hoop je op hetzelfde :). Had 5 bieren ingestuurd, waarbij ik mijn quadrupel en blonde hoog had ingeschat. Van de saison had ik weinig verwachtingen. Te zoet, veel te troebel en weinig saison-waardig. Maar wel een heerlijk zomers bier, alleen geen saison.

Dus was ik ook heel erg verrast dat ik de eerste prijs van de klasse A op mocht halen. En met Wolter een hele goede opvolger als algemeen kampioen!

Keurmeester: Mooi bier, lekker van smaak, mag een ietsje bitterder en minder zoet.
In totaal 89 punten.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201708
Naam receptSaison (3 granen)
Brouwdatum28-12-2017
BierstijlSaison
Volume21,0
Begin SG1,051 SG
Eind SG1,006 SG
Schijnbare vergistingsgraad88,2%
Alcoholgehalte5,9 vol.%
Berekende kleur (Daniels)23 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)15 IBU
Brouwzaalrendement74,8 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lWater uit Water
13,32 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC62,5 %
1,00 kgSpeltmout BioWeyermann5 EBC20,8 %
0,80 kgRoggemoutWeyermann7 EBC16,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta Amylase62,0 °C1 min.45 min.4,0 l/kg
Alfa Amylase72,0 °C1 min.30 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,0 gMagnumbellen10,7%60 min.10,8 IBU
30,0 gSaaz 2bellen3,3%5 min.2,5 IBU
20,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,9%5 min.1,5 IBU
30,0 gSaaz 2bellen3,3%whirlpool0,0 IBU
20,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,9%whirlpool0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 2,0 l + 2,0 l getrapte starterFrench Saison (3711)bovengist

29/12/17 Temperatuur op 18 C
02/01/18 Temperatuur op 21 C
06/01/18 Brix = 7.0  SG = 1014
08/01/18 Temperatuur op 25 C
08/01/18 Brix = 6.2 SG = 1009 SVG 82 % Alc = 5.4%
10/01/18 Brix = 5.8 SG = 1006 SVG 88 % Alc = 5.8%
13/01/18 Temp naar 25 C
15/01/18 Brix = 5.8 SG = 1006 SVG 88 % Alc = 5.8%

William


Jacques

Gefeliciteerd Sjaak. En bedankt voor het snelle delen van je recept. Veel leden waarderen dit.

Wolter

Nogmaals proficiat met het resultaat. Mooi recept.

tdp

Gefeliciteerd Sjaak, weer in de prijzen!

Easywoods

Gefeliciteerd en bedankt voor het delen van het recept  :brouwen: :biersmile:

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.