Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gebruik van kardemom

Gestart door roco, 15-12-2005 19:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edgar

Citaat van: roco op 29-12-2005  20:51 uIk ben nu ook bang  :nut: dat 1 kardamom zaadje te veel is

Ook hier weer: Ik neem aan dat je hier een peul bedoelt en niet een zaadje?

roco

Hoi Edgar,

Ik bedoel inderdaad de volledige inhoud van 1 peul met 3 kleine zaadjes erin. :hoera:

groeten

roco

roco

Mij kardemombier is nu zo'n 6 weken gebotteld en ik moet zeggen dat het een prima biertje is geworden.
Voor mijn smaak iets te veel maar toch heel lekker en niet te overheersend.
Degenen die het hebben geproefd hebben zeggen allemaal dat er niet te veel inzit en vinden hem erg lekker.
Het is een lekker winterbier geworden. :proost:

Ik ga dit bier met het bovenstaand recept (op pagina 1) zeker nog een keer brouwen want hij is goed in balans met dan 2 kleine pitjes van 1 peultje kardemom.

groeten  :degroeten:

roco


peter.gelder

Heb nu eens alle kruiden die je in bier kunt doen gekocht en "geproefd". Kardamom vond ik apart en "fris" ruiken. Die wil ik gebruiken, maar ik vond hem ook uitgesproken bitter. Heeft iemand ervaring met dit kruid? Moet ik mijn bitterhop reduceren als ik Kardamom gebruik? Ik ga poeder gebruiken, zo een 8 gram per 17 liter leek me wel wat. Ik hoor het graag!

Oscar

Citaat van: peter.gelder op 27-06-2011  21:38 uHeb nu eens alle kruiden die je in bier kunt doen gekocht en "geproefd".

Wow... ik denk dat je daar wel een aantal avonden mee "zoet" bent geweest.  :) Welke kruiden heb je allemaal geproefd? En hoe?

peter.gelder

Citaat van: Oscar op 27-06-2011  21:42 uWow..ik denk dat je daar wel een aantal avonden mee "zoet" bent geweest.  :) Welke kruiden heb je allemaal geproefd ? en hoe ?

Natte vinger in het potje. ik weet waar je heen wilt, proeven met echt bier, maar dat moet ik nog doen. De bekende, maar ook piment, kurkuma, gember en dahe (gemberwortel). Geen makkelijk verhaal als de gisten ook weer kruidige geurtjes geven.

EBC

Kardemom? Simpel. Niet gebruiken. Het is het perfecte recept voor een mislukt bier.

Ik daag iedereen uit om een recept te posten waarvan het succes lag in de kardemom.

Niet doen. Eerst leren brouwen, daarna experimenteren met kruiden.

En als Roco toen lang geleden positief was, vraag ik me af of hij het nu, 5 jaar later nog eens zal doen. En anders is hij de uitzondering op de regel  ;D.

Maar, laat mij je niet belemmeren. Doe wat je wilt.  :brouwen:

peter.gelder

Maar waarom? Het wordt in de Karmeliet toch gebruikt? Ik vind het een hoog Koriander-gehalte hebben. Maar goed, kan het dan maar beter laten als het zo is...

MO

Er zit geen kardemom in de karmeliet, geloof mij. Als je het echt wilt gebruiken (ik ben van het niet-kruiden kamp), dan 1 g max 2 g op 17 L.
Daarentegen ga ik woensdag 120 g koriander aan een brouwsel toevoegen. Een donker bier nog wel.

Oscar

Citaat van: MO op 27-06-2011  22:21 u(ik ben van het niet-kruiden kamp)

Daarentegen ga ik woensdag 120 g koriander aan een brouwsel toevoegen.

Tsja... :o ::)

Henielma

Citaat van: peter.gelder op 27-06-2011  22:13 uMaar waarom? Het wordt in de Karmeliet toch gebruikt? Ik vind het een hoog Koriander-gehalte hebben. Maar goed, kan het dan maar beter laten als het zo is...

Koriander is wat anders dan kardemon. Dus ik snap je opmerking hierboven niet.

Geen enkel bier met kardemon op clubavonden heb ik lekker gevonden. Ik ben het dus eens met EBC.

William

Citaat van: Henielma op 27-06-2011  22:48 uGeen enkel bier met kardemon op clubavonden heb ik lekker gevonden. Ik ben het dus eens met EBC.

Nu zijn het bij ons niet bepaald subtiele doseerders ;D.

Ik zal morgen mijn May IPA en voor jou de witte Vlier meenemen. Dit naast het Duitse geweld dat Martin geregeld heeft (inclusief de DonnerWetter  :o)

Oscar

Citaat van: Henielma op 27-06-2011  22:48 uKoriander is wat anders dan kardemon.

Kademon :



Deze pitjes dien je open te snijden en de zaajes daarin gebruiken, maar deze zijn  zeer zeer zeer sterk in smaak/geur in bier. Dus ± een half pitje per 20 liter o.i.d

Koriander :



of



of



Gebruik ± 1 tot 2 gram per 10 liter max....

Maar ik ben niet zo'n kruiden brouwer, behalvee hop dan (Hop is ook een kruid  :)).

Jacques

In het verleden heb ik heel veel kruiden gebruikt. Tegenwoordig gebruik ik het veel minder.
Het probleem zit hem inderdaad in de dosering. Kruiden in bier hebben vaak een veel groter effect dan in gerechten. Al heel snel is het teveel.

Een ander punt is dat wij tegenwoordig sgteeds minder gewend zijn aan kruiden in bier. Kruiden zijn nu niet in de mode. Komt misschien weer...

Gerb

Ik ben meer van het kruiden-kamp als je het zo wilt noemen. Kardemom heb ik een keer gebruikt maar dat doe ik niet nog een keer. Kardemom is een kruid dat een wat hete, scherpe smaak heeft wat me een beetje doet denken aan radijs. Door het aan bier toe te voegen, trekt het de balans uit het bier en wordt het, afhankelijk van de dosering, te kruidig of medicinaal. Als je het gaat gebruiken zou ik 1 pitje op 20 liter gebruiken, meer niet.

Oscar geeft de 3 vormen van koriander weer. Gebruik niet het korianderblad, maar alleen korianderzaad.

RobinB

Kardemom toch 1 keer gebruikt in een blond, was wel lekker! :)
Daarna nooit meer gedaan... :weetniet:

roco

Als ik nu naar al die jaren antwoord geef op de vraag van EBC of ik nu nog met kardamon brouw of gebrouwen heb is het antwoord nee.
Om een  lekker bier te brouwen heb je in ieder geval geen kardamon nodig.
Momenteel brouw ik vaak een IPA met de Amerikaanse hoppen... Heerlijk.

Groeten,
Roco

janjansen

Er staat bij mij een tripel met kardemom in de nagisting.
1 pitje op 30 liter gebruikt.

Ik ben niet zo'n kruidengek persoonlijk.
Dus ik heb me bij dit bier beperkt tot de kardemom, wat koriander en curacao. Een beetje zoethout en steranijs.
Oja, nog wat dennetoppen en citroenschil. Je moet het niet overdrijven vind ik.
De complexiteit verwacht ik dan ook meer uit de moutstort te halen: pils, pale-ale, special-B, tarwevlokken, mais- en rijstvlokken.
Een beetje munchener om het niet te laf te maken.
En dat alles op smaak gebracht met een StyrianGoldings-Saaz-Hersbrucker  -Tettnanger-East KentGolding-Fuggles-Cascademixje.
Jammie!    

ik laat weten wat het kardemompitje heeft gedaan  ^-^


Herman


justDick

Ik ben niet zo'n kruidengek persoonlijk.
Dus ik heb me bij dit bier beperkt tot de kardemom, wat koriander en curacao. Een beetje zoethout en steranijs.
Oja, nog wat dennetoppen en citroenschil. Je moet het niet overdrijven vind ik.


  ???

janjansen

Citaat van: Herman op 17-02-2012  23:29 uPitje of peul?

Peul

Herman

Een niet geopende peul geeft niet zoveel smaak af is mijn ervaring, die pitjes daarentegen...

Jelle__

Citaat van: janjansen op 17-02-2012  08:56 uik laat weten wat het kardemompitje heeft gedaan  ^-^

En? :)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.