Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gebruik van kardemom

Gestart door roco, 15-12-2005 19:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

roco

Hallo beste bierbrouwers,

Morgen wil ik een donker bier brouwen met een vleugje kardemom er in.
Nu heb ik daar helemaal geen ervaring mee maar het ruikt wel heel sterk dus ,dat ik niet veel nodig heb weet ik maar wat is veel. :weetniet:
Is er iemand met ervaring met kardemom?

Ik wil 20 liter maken zou 1 zaadje al genoeg zijn? En moet ik die dan kneuzen of geheel in de kookketel doen? (15 min)

groeten :degroeten:

roco

Koen

In mijn tripel gaat een kwart pitje op 10 liter.
Dat zou dus een half pitje worden op 20 liter.

Ik heb geen sterke kardamom smaak geproefd, dus misschien mag het iets meer zijn.

Succes

roco

En moet ik die dan kneuzen of geheel erin gooien? :pan:

groeten :degroeten:


roco

Edgar

'Pitje' is hier misschien verwarrend. Kardemom is een soort peultje met daarin pitjes. Bedoel je met 'een kwart pitje' een kwart peul, dan kan je misschien beter in aantallen pitjes spreken.

Ik weet wel dat kardemom nogal sterk is, en dat je er dus niet snel een hele peul van gebruikt.

Koen

Een kardamompitje is voor mij net zo groot als een zonnebloempit, als je die doormidden snijdt komt er volgens mij genoeg van de inhoud naar buiten.

roco

Dus als ik het goed begrijp gaat het om de binnenste pitjes(die hebben inderdaad veel smaak).

Ik denk dat ik dan morgen 1 pitje openmaak een de inhoud aan het (einde) kook toevoeg (15min).

Moet genoeg zijn en niet te veel. Mijn gist is van Rochefort.

groeten

roco samenvol

Herman

Als je de pitjes niet kneust valt de smaak denk ik wel mee. Ik heb er mee gebrouwen en de pitjes geplet, man o man wat een kardamom! Kwam me echt de neus uit...

Zie deze stoffige thread.

roco

O ja, sorry ik lees het al 2 stuks.

groeten :verbergen:

roco

Edgar

Citaat van: Herman op 15-12-2005  23:40 uAls je de pitjes niet kneust valt de smaak denk ik wel mee. Ik heb er mee gebrouwen en de pitjes geplet, man o man wat een kardamom!

Ik wil toch even zeker zijn wat je bedoelt: De zaadjes in de zaaddoos nog eens geplet?

MO

Weet je zeker dat je kardemom wilt gebruiken? Lees die oude thread nog maar eens goed: eigenlijk vonden Herman en JanWillem het niet lekker in het bier. Een aantal bieren van de Oijense speciaalbierbrouwerij is flink voorzien van kardemom. Ik lust het absoluut niet, kardemom in bier, ook niet een beetje; echt heel vies en niets met bier te maken. Maar goed: smaken verschillen, Jacques vond het wel lekker zei hij. Ben benieuwd wat je er uiteindelijk zelf van vindt.

Oscar

Als ik mij niet vergis zit er in een Tripel Karmeliet ook Kardemon.... dit is toch een heel lekker bier! Dus mits juist gedoseerd vind ik kardemon
wel gepast in een lekkere tripel of blonde.  :proost2:

groeten en gezondheid
Oscar


MO

Volgens mij vergis je je. Het is maar een mening (of misschien wel een geloof) maar ik ga voor koriander en sinaasappel in de Karmeliet. En meer niet, qua kruiden dan.

Johannes

Ik was ook in de veronderstelling dat er kardemom in Karmeliet zat, koriander heb ik er nog niet in geproefd.

Adrie

Ik vind de Karmeliet niet lekker, dus ik denk ook dat er Kardamom in zit. Er zit volgens mij in ieder geval iets extra's in dat geen sinaasappel of koriander is.

roco

Het bier is inmiddels gebrouwen met de kardemom erin  (1 pit).

Ik heb de zwarte pitjes uit het schilletje gehaalt en zo in de kookketel gedaan.

Mijn reden om ook eens met kardemom te brouwen is dat ik de smaak van Baltazar van de brouwerij Alvinne wel kon waarderen.

Nu maar afwachten of de hoeveelheid goed was of dat het in ieder geval drinkbaar wordt. :stom:

Ik heb ongeveer 23 liter in de gistkuip.

groeten :degroeten:

roco

MO

En de rest van je recept (jaja, altijd nieuwsgierig)

Herman

Citaat van: Edgar op 16-12-2005  07:58 uIk wil toch even zeker zijn wat je bedoelt: De zaadjes in de zaaddoos nog eens geplet?
Jawel. Ik heb inderdaad de pitjes uit de 2 zaaddoosjes geplet.

roco

Het recept is:

4000 pilsmout
400 gram munchenermout   20 ebc
300 gram cara-amber         60 ebc
300 gram tarwevlokken
100 gram zuurmout
60 gram chocolademout ontb.  800 ebc
250 gram bruine kandij
250 gram kristalsuiker           ( de 500 gram suiker opgelost vooraf in 0,5 liter water)

40 gram Hallertau Perle  6,9 %  F.W.H
20 gram Saaz                2,9 %    aroma   (20 min)
1 kardamom pitje
iers mos

maischwater  18,5 liter   spoelwater 13 liter

62 graden   50 min
72 graden   20 min
78 graden     1 min

kooktijd  70 minuten.

gist Wyeast nr 1762  (Rochefort)

begin sg  1.066

groeten

roco




roco

Ik heb vandaag mijn bier met kardemom zaad en Rochefort gist overgeheveld van de gistingskuip naar de lagerfles.

Het sg is gedaald naar 1.010  :duimop:
Ik had een giststarter van 2 liter die duidelijk zijn werk heeft gedaan. Ik rook een fruitige geur kardamom de smaak was iets droog, kardamom maar niet overheersend.

Tot nu toe heb ik goede verwachtingen van dit bier.

groeten :degroeten:

roco

Edwin

Ha Roco :proost:

Ik zit je thread over kardamom nog eens door te lezen en nu valt me eigenlijk pas op dat je in je brouwsel zuurmout gebruikt. Waarom zo'n Reinheitsgebot-mout gebruiken én kruiden? Je had toch ook aan kunnen zuren?

Heb je enig idee of er een 'smaakrelatie' is tussen die zuurmout en de kardamom? Oké 100 gram is niet veel...

Edwin

roco

hoi Edwin

Ik gebruik inderdaad de laatste tijd wat zuurmout in mijn brouwsels.
Het is niet zo dat ik volgens het Reinheitsgebot wil brouwen maar ik wil gewoon zelf geen middeltjes gebruiken. En zo met die zuurmout voelt het gewoon natuurlijker aan.
Nu ik wat zuurmout toevoeg gaat het maischen goed en de vergisting ook.
Ik denk ook dat de zuurmout te weinig is om invloed te hebben  op de smaak met kardamom.
Het water in Zeeland is over het algemeen goed brouwwater maar met dat beetje aanzuren heb ik goede ervaringen mee.

groeten :degroeten:

roco

Edwin

Ha Roco :proost:

Dus impliciet onderschrijf je het Reinheitsgebot, maar wil je wel de vrijheden houden die de andere brouwers in de wereld zich wel gunnen. Ikzelf gebruik toch graag melkzuur. De doseerbaarheid is tijdens het brouwproces nog te sturen. Dat lukt met zuurmout toch een stuk minder. Aanzuren met zuurmout vind ik trouwens wel charmanter! Zo en nu weer on-topic...ik weet niets van kardamom af :D

Edwin

Titus

Citaat van: roco op 24-12-2005  08:54 unu ik wat zuurmout toevoeg gaat het maischen goed en de vergisting ook.
Ik denk ook dat de zuurmout te weinig is om invloed te hebben  op de smaak met kardamom.
Het water in zeeland is over het algemeen goed brouwwater maar met dat beetje aanzuren heb ik goede ervaringen mee.



Hoi Roco,
ik ben wel benieuwd of je ook de pH meet van je maisch en van je wort (vlak voor koken)?

Ik sta ook paf van de hoeveelheid (de inhoud van een pitje kardemon) die je gebruikt hebt. Misschien achteraf wel een late reactie, maar ik ik zit niet altijd op het forum. Mijn ervaring met Kardemon is en ik heb het tot nu toe steeds gebruikt in tripel achtige bieren, dat 2 zwarte gekneuzde pitjes meestal al te veel is in je bier. (ik brouw 30L) Ik heb geen ervaring met kardemon in donkere bieren maar ik kan me wel voorstellen dat de donkere kleurmout de kardemon smaak "maskeert". Ik ben heel erg benieuwd hoe je biertje smaakt. Was het de bedoeling om een Rochefort te klonen?

greetz,
Titus

Drents Hopbier

Citaat van: Edwin op 24-12-2005  09:55 uZo en nu weer on-topic...ik weet niets van kardamom af
Zie http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/kardem.htm

Hans Hans

roco

hoi Titus

Ik ben nu ook bang  :nut: dat 1 kardamom zaadje te veel is maar het uit zich na mijn idee minder bij donkere bieren.(hoop ik) :shelp:
Ik wilde in ieder geval niet het Rochefort bier klonen.
Ik heb wel altijd mijn pH gemeten maar nu doe ik dat niet meer.maar de maisch was altijd iets te hoog (ligt natuurlijk ook aan de gebruikte mouten bij de stort) vandaar dat ik altijd wat zuurmout toevoeg.

Mijn bier was volledig uitvergist dus ik heb hem vandaag gebotteld.
Wel een duidelijke kardemomsmaak maar goed versmolten met de algehele smaak.

groeten
roco :degroeten:

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.