Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: JamMasterJustin op 20-12-2016 18:45 u

Titel: Wyeast 3522 voor De Koninck kloon?
Bericht door: JamMasterJustin op 20-12-2016 18:45 u
Hoi allemaal,

Ik twijfel over het gebruik van een gist voor een De Koninck kloon. Ik denk erover om de Wyeast 3522 (Belgian Ardennes Yeast) te gebruiken voor een De Koninck kloon (ik had graag de White Labs 515 of de Wyeast 3655 - Schelde gebruikt, maar deze zou niet of nauwelijks leverbaar voor een schappelijke prijs). Aangezien ik grofweg 60 liter wil brouwen (2 fusten van 30 liter) wil ik graag voldoende gist die makkelijk verkrijgbaar is.

Ik heb het idee opgedaan om voor mijn derde brouwsel iets groter te gaan uitpakken. Komend jaar word ik 30 jaar en wil ik voor het feest bier gaan brouwen (in een fust en tappen maar). Ik voel er weinig voor op pils te maken (gelet op de lange duur van de lagering). Met een bescheiden brouwinstallatie van 28 liter en één van 20 liter gaat dat maar moeizaam.

Nu heb ik bedacht om als bier een De Koninck (APA) kloon voor te schotelen. Ik heb het recept van Adrie genomen, een recept op internet als voorbeeld gepakt en hier nog een ONK-recept weten te vinden. Het recept zit (denk ik) wel goed qua grondstoffen. Commentaar op het recept is overigens meer dan welkom.

Het gaat mij vooral om de gistkeuze. Gaat dit enigszins slagen en op een De Koninck lijken? Wat hebben jullie als advies qua gisttemperatuur (hoofd, na en hergisting) en de temperatuur voor de lagering?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Bolleke
Brouwdatum
BiertypePale Ale (Belgisch)
Volume21,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Rager)23 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Zutphen
7,62 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,043 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,3 %
2,043 kgVienna moutWeyermann7 EBC40,3 %
0,568 kgBiscuitDingemans50 EBC11,2 %
0,341 kgAroma 50Dingemans50 EBC6,7 %
0,079 kgSpecial BDingemans350 EBC1,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust56,0 °C1 min.15 min.4,3 l/kg
Amylaserust66,0 °C15 min.30 min.4,3 l/kg
Uitmaischen73,0 °C10 min.15 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
34,1 gSaazpellets3,4%90 min.18,2 IBU
34,1 gSaazpellets3,4%15 min.4,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist


Graag jullie reacties!
Titel: Re: Wyeast 3522 voor De Koninck kloon?
Bericht door: orangeloo op 20-12-2016 19:30 u
Zonder Koninck gist geen koninckkloon vrees ik.
Dan is het maar net de vraag hoe dicht je het origineel wil benaderen.
Ik heb ooit wel een redelijk goede kloon (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23173.msg353180.html#msg353180) gebrouwen, maar dat was ook met de schelde ale gist.
En die is inderdaad moeilijk te vinden.
Titel: Re: Wyeast 3522 voor De Koninck kloon?
Bericht door: JamMasterJustin op 20-12-2016 20:54 u
Dank voor je reactie. Jouw recept was ook een inspiratiebron voor die van mij

Ik begrijp niet zo goed waar de verschillen liggen, omdat ik niet zo'n duidelijk smaakprofiel kan vinden.
Titel: Re: Wyeast 3522 voor De Koninck kloon?
Bericht door: foz op 20-12-2016 21:17 u
In mijn beleving accentueerde de Schelde Ale de moutigheid van een Belgian Pale ale, terwijl Belgian Ardennes meer de esterige smaak van een La Chouffe oplevert. Voor een vervanger zou ik eerder gaan voor een gist bedoeld voor een moutige stijl. MJ M03 Newcastle Dark Ale bijvoorbeeld.
Titel: Re: Wyeast 3522 voor De Koninck kloon?
Bericht door: Brouwers op 20-12-2016 21:36 u
Je zou de wlp515 kunnen nemen, volgens de omschrijving is dit de gist van de koninck. Deze is op voorraad bij de Brouwmarkt.
Titel: Re: Wyeast 3522 voor De Koninck kloon?
Bericht door: JamMasterJustin op 20-12-2016 21:58 u
Bedankt, maar volgens mij is deze juist niet op voorraad... Het staat wat onhandig op de site.
Titel: Re: Wyeast 3522 voor De Koninck kloon?
Bericht door: Johnny Stardust op 21-12-2016 00:33 u
Bedankt, maar volgens mij is deze juist niet op voorraad... Het staat wat onhandig op de site.

Anders bij Van der Kooy, even mail sturen naar Berry en je kunt hem bestellen daaro. :)
Titel: Re: Wyeast 3522 voor De Koninck kloon?
Bericht door: Hanz. op 31-05-2021 12:12 u
Hallo allen,

Ik heb afgelopen zaterdag dit recept (met t-58 gist) gebrouwen. Normaal brouw ik met mijn brouwmaat bij hem in de 'brouwerij'. Maar deze keer bij mij thuis gebrouwen met minder controle apparatuur, waardoor het eind sg 1040 is geworden voor het vergisten. Bewust geen extra suiker toegevoegd. Nu is hij lekker aan het borrelen (iSpindel geeft aan dat hij nu al op 1022,71 SG zit). Ik ben benieuwd hoe ver hij in de buurt komt van De Koninck en of de t-58 qua smaak veel verschil geeft.

In elk geval dank voor het delen van dit recept!
Titel: Re: Wyeast 3522 voor De Koninck kloon?
Bericht door: Johan_vL op 31-05-2021 18:27 u
Ik heb nog wel Schelde gist (oorspronkelijk van Wyeast) in mijn gistbank, even een persoonlijk bericht dan kunnen we overleggen wat te doen, als je die gist wil gebruiken.
Titel: Re: Wyeast 3522 voor De Koninck kloon?
Bericht door: lingenbrew op 07-07-2021 13:29 u
Ik heb nog orginele gist van deze in de vriezer steken.