Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 07 A6 Korenwolfachtig witbier - Henielma

Gestart door Henielma, 05-06-2007 21:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Henielma

Aangezien dit bier 85 punten heeft gehaald op het ONK 2007 hieronder het recept en het juryrapport.

Topic waarin dit bier besproken is:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5375.0.html

Naam bier: Korenwolf achtig witbier
Biertype: Witbier


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =====================================================================

Gepland volume: 20 liter
Geplande begindichtheid: 1050 g/l
Gemeten begindichtheid: 1053 g/l
Brouwzaalrendement: 101.1%  (De opbrengst van de meelsoorten stond op 75% dit moet waarschijnlijk rond de 90% zijn voor meel)
Geplande kleur (Morey): 8 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 15 IBU
Alcohol percentage 5,6%


==== Maischen ===========================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    1.951    45.0
Tarwemout                                  3    0.477    11.0
Tarwemeel                                  4    0.910    21.0
Roggemeel                                  4    0.607    14.0
Speltmeel                                  4    0.390     9.0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 20

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Gom in rogge afbreken   38     38        0     30    Infusie                  39       22.00         5.08
Eiwitrust               50     50       15     15    Directe verwarming        0       
Beta-amylaserust        61     61       35     20    Directe verwarming        0       
Alfa-amylaserust        70     70       16     30    Directe verwarming        0       


==== Filteren en spoelen =======================================================================
Spoelwater:             7.52 liter
Temperatuur spoelwater: 80.00°C
pH spoelwater:          5.0  (Aangezuurt met citroenzuur)
Filtertijd:             2:00 uur


==== Koken, hop en kruiden =======================================================================

Totale kooktijd: 90 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Cascade                    5.0            19.0           75         Pellets       13.6
Cascade                    5.0            10.0            5         Pellets        1.4


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)
Gedroogde vlierbloesem        10.0              10
Gemalen koriander              3.0               5
Gedroogde sinasappelschil      5.0              10

SG na koelen:          1053
Volume na koelen:      20.3 liter


==== Vergisting ==============================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Wyeast 3944 Belgium Wit
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Nee
Volume giststarter:      0.1 liter
Dichtheid giststarter:   1040 g/l
Gistvoeding:             Nutrivit
Hoeveelheid gistvoeding: 10.0 gram

Vergisting
Primaire vergisting bij 22 °C
Na 9 dagen overgeheveld bij een SG van 1014. Lagertemperatuur ongeveer 13 ºC
Weer 9 dagen later bij een SG van 1013 gebotteld met 6,9 gr suiker per liter. Dit zowel voor Beertenderfust alsook voor de flesjes.

Beginnen met 12 liter water te koken. Het roggemeel met 1,5 liter koud water mengen en toevoegen aan het kokende water waarbij de vlam uitgezet wordt. Hierna de tarwe- en speltmeel met 1,5 liter koud water vermengen en toevoegen aan de ketel. Af laten koelen tot 50 °C. Bijvoorbeeld in de vijver plaatsen onder goed roeren tot de 50 °C is bereikt. Daarna 7 liter koud water toevoegen. Bij 38..39 °C storten van het geschrote gerstemout en start maischen. Niet te snel verwarmen i.v.m. aanbranden.
 
 

Uitslag juryrapport:
 
Het punten totaal is 85 en dit beer heeft een 6e plaats in de klasse A.

Koolzuur: constante stroom
Kleur: volgens klasse
Helderheid: helder
Schuimkraag: romig. Stabiel blijvend

Geur en smaak:
Citrus matig in de geur
Koriander matig
Kruidig matig
Melkzuur zwak in de geur
Moutig tarwe matig/sterk
Zoetig zwak in de smaak

Basissmaak volgens soort. Zoetig zurig
Body volgens soort

Mondgevoel
Koolzuur zwak/matig
Plakkerig/mondklevend zwak

Opmerkingen
Mooie, typische witbiergeur.
Fijne, zachte (na)smaak
Goed bier!


Caspar

Jongens, dit is echt een verrukkelijk bier (ik heb hem uit de beertender geproefd). Deze ga ik zeker nabrouwen :proost:.

Helaas geen prijzen, maar gefeliciteerd met de welverdiende score :duimop:.

Vergelijkbare Topics (7)

2683

Reacties: 7
Gelezen: 11297

26-06-2005 21:44 u
door snatertje
23080

Reacties: 12
Gelezen: 10839

6597

Reacties: 0
Gelezen: 7312

12773

Reacties: 7
Gelezen: 7660

36935

Reacties: 6
Gelezen: 10085

17603

Reacties: 8
Gelezen: 12560


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.