Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


OBBK2021 D1 RIS

Gestart door ATHOOGLAND, 04-10-2021 20:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ATHOOGLAND

Ik had 18 september een leuke dag. Na in de A klasse met een Saison de eerste prijs te krijgen, ook winnaar in de D klasse met een RIS.

De moutstort van deze RIS is eigenlijk idioot, maar ik heb dit gedaan om eens al mijn donkere mouten op te maken.

Deze RIS is met een dubbele maisch gemaakt. De eerste maisch stap was: 3,97 kg pilsmout (meer had ik niet op voorraad) en 0,5 kg havermout in 15,75 l water. 45 min op 62 graden en 15 min op 72 graden, filteren en spoelen met 10 l spoelwater. Dit resulteerde in 22 l wort. De tweede maisch stap was met al de andere mouten en de 22 l wort uit stap 1, 30 min 62 graden, 45 min op 65 graden, 20 min op 72 graden en 5 min uitmaischen op 78 graden. Spoelen met 16 liter spoelwater van 80 graden. Dit leverde 30,5 liter wort met een SG van 1.085 op. Vervolgens koken etc.
Zie recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk180
Naam receptRIS 10
Brouwdatum13-10-2020
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume28,5
Begin SG1,096 SG
Eind SG1,025 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,0%
Alcoholgehalte9,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)123 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)99 IBU
Brouwzaalrendement88,2 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
32,00 lWater uit Pompstation Onnen
6,00 mlMelkzuur
3,00 gMgSO4
12,00 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
76 mg/l16 mg/l24 mg/l226 mg/l46 mg/l53 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,97 kgPilsmoutDingemans3 EBC35,5 %
1,67 kgMünchenermoutDingemans15 EBC15,0 %
1,06 kgPale Ale moutDingemans7 EBC9,5 %
1,01 kgCara 45Dingemans45 EBC9,0 %
0,60 kgCarafa IIWeyermann1150 EBC5,4 %
0,56 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC5,0 %
0,55 kgWhiskeymout 30 ppmDingemans3 EBC4,9 %
0,53 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC4,7 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC4,5 %
0,08 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons200 EBC0,7 %
0,07 kgSpecial BDingemans350 EBC0,6 %
0,07 kgCarafa IWeyermann900 EBC0,6 %
0,50 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.30 min.3,0 l/kg
66,0 °C5 min.45 min.3,0 l/kg
72,0 °C5 min.20 min.3,0 l/kg
78,0 °C15 min.5 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,6 gColumbusbellen17,0%75 min.55,2 IBU
30,7 gCascadebellen8,6%75 min.16,9 IBU
40,0 gCascadebellen8,6%30 min.16,2 IBU
40,0 gCascadebellen8,6%15 min.10,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gNottingham ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,025 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,0%
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering28-10-2020
Temp. lagering22,0 °C

De vergisting is uitgevoerd met 3 zakjes Nottingham, gewoon over het wort uitgestrooid.
Start vergisting 20 graden Celsius. Na 2 dagen verhoogd naar 21 graden en na 3 dagen naar 22 graden. Niet overgeheveld. Na 15 dagen gebotteld met 7,1 gram suiker per liter.

Commentaar keurmeester: Bijzonder goed gelukt bier, rook is subtiel maar duidelijk aanwezig zonder vervelend te worden. Hier lust ik er nog wel een van.

Eriks

Wat een mout stort haha maar ach, het heeft een goed resultaat opgeleverd :biersmile: Gefeliciteerd!!!

Vergelijkbare Topics (4)

12772

Reacties: 5
Gelezen: 7661

43986

Reacties: 8
Gelezen: 2903

44070

Reacties: 4
Gelezen: 2393


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.