Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


OBBK 2009 V1 Vifitus / yoghurtbier

Gestart door William, 04-10-2009 14:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

William

Hieronder het recept van de prijwinnaar op het OBBK2009 in de vrije klasse; de Vifitus / yogurtbier. De discussie op het forum kun je hier vinden.

Score 83 punten.
Opmerkingen: Mooi helder en fijn schuim, ook met de yoghurtcultuur. Zwakke geur, maar wel zuiver. Mooi bier, dorstlessend

Ik ben het met de opmerkingen eens. De volgende keer gebruik ik een wat meer zuur- en alcoholresistente cultuur (die ik dan uit de yoghurt zelf haal; dus hangop maken en de serumfractie gebruiken). Daarnaast ga ik de bacterieen al tijdens de hoofdvergisting toevoegen voor een extremer effect.

----------------------------------------
Recept Vifitus


Brewing Date: Sunday March 01, 2009
Head Brewer:  William
Recipe:       Vifitus

Recipe Specifics
Batch Size (L):          15.00    Wort Size (L):    15.00
Total Grain (Kg):         3.35
Anticipated OG:          1.057    Plato:            13.99
Anticipated EBC:          12.7
Anticipated IBU:          12.6
Brewhouse Efficiency:       81 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Actual OG:  1.055   Plato: 13.63
Actual FG:  1.007   Plato:  1.84

Grain/Extract/Sugar  
%     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 50.7     1.70 kg.  Pilsener 3                                   1.037      3
 19.5     0.65 kg.  Munichmout 15                            1.037     15
 29.8     1.00 kg.  Tarwemout (donker)                     1.039     15


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 15.00 g.     Styrian Goldings 2008             Pellet   3.60  12.6  90 min.


Yeast (primary fermentation)
DCL Yeast WB06 SafBrew White Beer WB06


Mash Schedule
Mash Type: Multi Step
Heat Type: Direct

Grain kg:     3.35
Water Qts:   14.82 - Before Additional Infusions
Water L:     14.02 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.18 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:      0.00
Grain Temp:              21 C

Dough In Temp:                0  Time:   0
Acid Rest Temp:               0  Time:   0
Protein Rest Temp:           50  Time:   0
Intermediate Rest Temp:       0  Time:   0
Saccharification Rest Temp:  60  Time:  60
Mash-out Rest Temp:          78  Time:  10
Sparge Temp:                  0  Time:   0

Fermentation Notes
Hoofdvergisting met WB06 bij lage temperatuur (16 grC) tot sg 1012
Daarna gesplitst in deelworts van 10 en 5 liter en de 5 liter fractie geeent met een 0.1% yoghurt cultuur van een zure yoghurt. Deze 5 liter is verder vergist bij zo'n 25-27 ÂșC tot sg=1006 en daarna gemengd met de andere 10 liter en gebotteld.



Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.