Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Centurio - Hoppenbrouwers

Gestart door Hoppenbrouwers, 07-06-2013 17:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoppenbrouwers

Zoals beloofd ook hier mijn recept van the runner up. Dit betreft het originele recept zoals het berekend is en zoals ik het gebrouwen heb. Uiteindelijk had ik een iets hoger rendement dan verwacht en berekend dus kwam ik ook wat hoger uit met het start SG. Uiteindelijk had hij dan ook bij de analyse van Brand 9.01 alc.%(V/V). Hergisting op fles was 9gr/L. Bitterheid kwam uit op 45.4 BU i.p.v. de 44 die berekend was door BrouwHulp.

En... het was een volmout brouwsel :brouwen:

Met dank aan William voor het geven van tips bij mijn receptopzet en het bouwen van mijn installatie. :)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL09
Naam receptCenturio
Brouwdatum22-02-2013
BiertypeSterke Blonde
Volume15,00 l
Begin SG1,081 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)44 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd110 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Water3,0 mlMelkzuur8,97 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l288 mg/l11 mg/l1.5 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,24 kgPilsmoutDingemans3 EBC60,0 %
1,62 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC30,0 %
0,54 kgMünchenermoutDingemans15 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.30 min.3,3 l/kg
68,0 °C7 min.30 min.3,3 l/kg
72,0 °C5 min.22 min.3,3 l/kg
78,0 °C5 min.2 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,5 gPacific Gembellen14,7%110 min.33,4 IBU
20,0 gSaazbellen3,8%15 min.5,1 IBU
15,3 gSaazbellen3,8%5 min.1,6 IBU
15,0 gSaazbellen3,8%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist
HoeveelheidNaamType
140,0 mlBelgian Strong Ale (1388)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering2,0 °C
Alcoholgehalte8,7 vol.%


De Kiekert


heijligers

Ik heb er nog eentje koud staan. Binnenkort proeven  :biersmile:

Esterenbrouw

Is er uitslagenlijst van de deelnemers ergens op internet te vinden?

Hoppenbrouwers

Citaat van: De Kiekert op 13-06-2013  08:19 uWaar is je jury rapport :(
In de la.
Bij deze brouwwedstrijd telt alleen de eerste plaats.
Citaat van: heijligers op 13-06-2013  12:21 uIk heb er nog eentje koud staan. Binnenkort proeven  :biersmile:
Ik ben benieuwd wat je er van vindt. :)
Citaat van: Esterenbrouw op 13-06-2013  13:47 uIs er uitslagenlijst van de deelnemers ergens op internet te vinden?
Geen idee.

De Kiekert

Citaat van: Hoppenbrouwers op 13-06-2013  20:47 uIn de la.
Bij deze brouwwedstrijd telt alleen de eerste plaats.
Je hebt je recept wel gedeeld ::)

Hoppenbrouwers

Citaat van: De Kiekert op 13-06-2013  21:11 uJe hebt je recept wel gedeeld ::)
Alleen omdat Jacques me dat had gevraagd.

Jacques

Citaat van: Hoppenbrouwers op 13-06-2013  21:13 uAlleen omdat Jacques me dat had gevraagd.

Klopt.

Bij deze wedstrijd waren er 4 finalisten in de eindronde. Hoppenbrouwer was tweede. De twee andere finalisten kunnen gezien worden als een gedeelde derde plaats. Alle 4 de recepten van de laatste finalisten verdienen daarom plaatsje in de rubriek Bewezen recepten.

De Kiekert

Daar ben ik het ook mee eens. Het is toch interessant het begeleidend keurmeester rapport in te kunnen zien.

Drents Hopbier

Citaat van: Hoppenbrouwers op 13-06-2013  20:47 uIn de la.

Ik ben wel nieuwsgierig wat Brand als bitterheid vond.

Hopbier

RobinB


Hoppenbrouwers

Citaat van: Drents Hopbier op 08-07-2013  19:22 uIk ben wel nieuwsgierig wat Brand als bitterheid vond.

Hopbier
Goed lezen. Staat gewoon in de openingspost.
Citaat van: RobinB op 08-07-2013  19:30 uEn de kleur. :)
Die werd niet bepaald.

RobinB

Citaat van: Hoppenbrouwers op 10-07-2013  14:53 uDie werd niet bepaald.

Niet? Bij de vorige wedstrijd namelijk wel. Jammer! :)

Drents Hopbier

Citaat van: RobinB op 10-07-2013  18:21 uNiet? Bij de vorige wedstrijd namelijk wel. Jammer!

Vreemd inderdaad. Vorig jaar werd bij het analyseresultaat vermeld:  Datum analyse, stamwort (g/g%), schijnbaar extract (g/g%), Alcohol (v/v%), pH en Kleur (EBC) van het bier.
Deze analyse wordt mbv een Anton Paar DMA 4500 uitgevoerd op ons Lab Star System gecertificeerd laboratorium.

Waarom kleur en pH nu niet vermeld werden? Uit 1 meting komen alle bovenvermelde gegevens rollen.

Hopbier

Vergelijkbare Topics (7)

26829

Reacties: 16
Gelezen: 15776

25992

Reacties: 8
Gelezen: 9703

23077

Reacties: 23
Gelezen: 19104

29-07-2015 17:23 u
door orangeloo
23926

Reacties: 1
Gelezen: 8201

23867

Reacties: 5
Gelezen: 15040


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.