Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 2012 C3 Sterke Blonde

Gestart door PietO, 09-06-2012 23:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

PietO

Aangezien Wim van den Kieboom niet actief is op dit forum, hierbij het recept van zijn Sterke Blonde gebrouwen op de slurry van het winnende E1-Duvelkloon bier.

ONK 12 "Duvel Tripel Hop" kloon
Naam brouwer:  Wim van den Kieboom.
Lid van Het Bergsche Bierbrouwers Gilde en De Roerstok.
Brouwdatum:  30 januari 2012
Botteldatum:  14 maart 2012

Biertype: Sterke Blonde
Aantal liter bier: 25
Begin SG: 1070
Eind SG: 1004
Kleur:  7,9 EBC
Bitterheid:  32 EBU
Alcohol %: 9.1%

Mout/suikers
4400 gram  pilsmout  3 EBC (69%)
235 gram vlokken tarwe 4 EBC (4%)
230 gram maisgries weiss 2 EBC (4%)
230 gram vlokkenmaïs 2 EBC (2%)
275 gram kandij-licht (4%), toegevoegd 2e dag hoofdvergisting
990gram kristalsuiker (15%), toegevoegd 3e dag hoofdvergisting

Kruiden
geen

Water
Beslagverhouding:    1 : 4,5
Brouwwater:  23 liter aangezuurd met 8 ml 80% melkzuur
Spoelwater:  14 liter aangezuurd met 6 ml 80% melkzuur

Maischschema:
Temperatuur in °C:  55/ 62 / 72 / 78
Tijd in minuten :      5/ 55 / 15 / 5

Hop
Target (eigenkweek), bloemen  9,5 %, 47 gram, 60 minuten meegekookt (FWH)
Amarillo (Brouwland), bloemen  8,8 %, 25 gram, 1 minuut meegekookt (Flame-off hopping)
Styrian goldings (Brouwland) Bloemen 4,9% 25gram (Dry hopping laatste week gisting)

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min
Rustig laten koken om karamelisatie (verkleuring) te voorkomen.
Kookpan inhoud: 35 Liter

Gist
Opgekweekt vanuit cyobank (geent 2.1.2012 met Duvelgist van de Zeeuwse Gistbank).
Slurry van 3e brouw hergebruikt (664 miljard cellen waarvan 38% dood)
Suiker voor gisting op fles: 6,5gr/l  (druk gepland 2,5 bar bij 20 °C)

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting:  8 dagen bij 21 °C, daarna overgeheveld in schoon gistingsvat.
Lagering: 36 dagen bij 15 °C
Hergisting op fles: 1 weken bij 20 °C

Resultaat ONK 2012: 88 punten
Keurmeesters: Ben Scholten en Eugene Straver
Opmerking: mooi hoppig en droog bier; geen smaakafwijkingen (1e keurmeester). Een sterke blonde met een fruitige en zoetige smaak; bijna oke. Mag iets meer bitterig en licht minder plakkerig (2e keurmeester)

Aantal punten: 88
Visuele aspecten:  14 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  4 van 5
Geur:  22 van 25
Smaak:  21 van 25
Nasmaak:  14 van 15

De echte flessen van de DuvelTripelHop kloon hebben het volgende etiket:


Jacques

Piet en Wim,

Wederom bedankt voor het plaatsen van het recept.

William

Felicitaties aan Wim.

Leuk om te zien dat de keurmeesters consistent zijn in het keuren. Dit recept lijkt weel heel erg op de winnende Duvel kloon

PietO

Citaat van: William op 09-06-2012  23:22 uDit recept lijkt weel heel erg op de winnende Duvel kloon

Natuurlijk: is ook een sterke Blonde een week later gebrouwen door dezelfde brouwer. Echter extra maisch-stap, mout verhoudingen iets veranderd, andere hop + dry-hopping;  wel exact dezelfde gist met aanzienlijk meer dode cellen in de slurry om onbekende reden (meetfout?)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.