Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


OBBK 2009 D1 Export Stout - Ton van Gelder

Gestart door Ton, 06-10-2009 20:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Ton

Brouwer recept: Ton van Gelder
Bron van het recept: grotendeels volgens biertypengids van Derek Walsh.

Naam brouwsel:             Voskuiler Export Stout, nr. 55
Biertype:               Expourt stout
Begin SG:               1073
Eind SG:               1017
Kleur (berekend):    79 EBC (Morey), 196 EBC (BrouwVisie), kies maar uit.
Berekende bitterheid:   47 EBU (Tinseth)

Per 18 liter wort/bier

Mout & suiker
3750 gram,   64 %,    Pale ale, 7 EBC     
1250 gram,    21 %,    gerstevlokken, 4 EBC     
400 gram,     7 %,     geroosterde gerst, 1000 EBC
250 gram rietsuiker, 4 %, (tijdens koken)
250 gram kristalsuiker, 4 %, (tijdens koken)


Water
20 L maischwater
10.5 L spoelwater (80 gr C)

2 g Calciumchloride toegevoegd aan het maischwater
2 ml 80 % melkzuur aan het maischwater en 1 ml aan het spoelwater

Maischschema
25 min   62 gr C
20 min   66 gr C
15 min    72 gr C
5 min   77 gr C

Hop
8 gram Magnum               15.1 % alfa, bloemen    kooktijd 75 min
21 gram Target              10.2 % alfa, bloemen   kooktijd 75 min
25 gram Hall. Perle      6.9 % alfa, bloemen   kooktijd 5 min
8 gram Hall. Mittelfruh       4.0 % alfa, bloemen        kooktijd 5 min


Geen andere toevoegingen

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Irish ale, goed beluchte starter met voedingszouten, spore-elementen, vitaminen en gist extract.

hoofdgisting: 6 dagen bij 19 gr C
lagering:         15 dagen bij 19 gr C, dalend naar 15 graden

Bijzonderheden:

Het bier is gebrouwen op 27 juli 2009. Vergisting voor het eerst in koelkast met UT 100 geregeld. Na 6 dagen overgeheveld, SG 1022. Na 3 weken gebotteld bij SG 1017 met 5.5 g suiker per liter.

Eigen waarneming: Lijkt op een Guinness export, qua kleur voor zover je dat nog kan beoordelen, en ook iets in de smaak, maar mist (helaas) wel die typische Guinness geur. Toch goed geslaagd, lekker bitter geroosterd biertje. Hopgift is een beetje een mengelmoes van wat ik had liggen in de vriezer.

Op het OBBK 2009 kreeg het bier 88 punten met de volgende opmerkingen:
Iets teveel koolzuur voor een Export Stout, maar verder een uitstekend bier. Proficiat



Vriendelijke groet en brouw ze,

Ton van Gelder


RobinB

Gefeliciteerd!
Ziet er goed uit, wat was je bedoeling met het rietsuiker?
 :duimop:

Ton

Bedankt!

Een beetje extra melasse geur vanuit de rietsuiker kan geen kwaad in een stout.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.