Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Bewezen recepten => Topic gestart door: Jacques op 09-06-2009 23:37 u

Titel: ONK 09 V1 Kastanjebier - Manus van Bommel
Bericht door: Jacques op 09-06-2009 23:37 u
Van Manus van Bommel ontving ik per mail zijn winnende recept.



Recept Kastanjebier 10 liter.

2,5 kg. Pilsmout.
300 g Cara 50 EBC
250 g Rietsuiker.
625 g Kastanjes.
Kleur: 20 EBC

Hop 18gr. Styrian Goldings 6%. Toegevoegd begin koken.
Berekende bitterheid: 27 EBU.

Maischwater: 10 liter.
Spoelwater: 5 liter.

Kooktijd: 90 minuten.

Het bijzondere van dit bier is dat de kastanjes, gestoomd en in kleine stukjes gehakt, toe worden gevoegd tijdens het maischen. Het gaat hier om schoongemaakte tamme kastanjes. Bij het koken zijn geen kastanjes toegevoegd.
 
Maischschema.

52 ºC   63 ºC   73 ºC   78 ºC
10 min.   60 min.   30 min.   1 min.
         

Gist: korrelgist US 56.

Begin SG: 1075. Ik heb het idee dat het SG, 5 tot 10 punten verhoogd is door het gebruik van de kastanjes.
Eind SG: 1016

Vergisting bij 20 graden. Een week hoofdgisting. Daarna overgezet op mandfles, 2 weken warm en 2 weken koud. Daarna bottelen met 8 gram bottelsuiker.


3de prijs bij het Bergskampioenschap in oktober 2008.
1ste prijs bij het ONK 2009