Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


OBBK 2009 A2 Lons Bloesemwit 5

Gestart door Henielma, 06-10-2009 22:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Henielma

Dit bier brouw ik regelmatig.
Door de grote hoeveelheid meel in de stort is het filteren een uitdaging en daarom spoel ik dit beslag niet.

Motivatie keurmeester:
Mooie fruittoon en zoetheid. Past goed in klasse en type.
Goed bier: houden zo.

81 punten.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLons Bloesemwit 5
Brouwdatum24-6-2009
BiertypeWitbier
Aantal liters31
Gewenst begin SG1050 (5.3 vol% alc.)
Brouwzaalrendement65.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater43.33 liter
Maischdikte3.94 l/kilo
Maischwater30.0 liter
Spoelwater0.0 liter
Kooktijd75 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid26 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC50.0 %3803 gram3 EBC
Speltbloem (70%) met Tarwebloem (30%)30.0 %2282 gram4 EBC
Tarwebloem10.0 %761 gram4 EBC
Roggemout10.0 %761 gram10 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Merkur (Hallertau Merkur)10.6 %18 gram60 min.21 EBU
Merkur (Hallertau Merkur)10.6 %6 gram30 min.5 EBU

Opmerkingen65% brouwzaalrendement (zonder spoelen)
Na 12 dagen uit het gistvat overhevelen en bottelen. Hoofdvergisting bij 20 °C, Laten oplopen naar 23 °C. nagisting bij 10 °C

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Gedroogde Vlierbloesem21 gram1 min.
Koriander10 gram1 min.
sinaasappelschillen10 gram1 min.

OpmerkingenDe volkoren tarwebloem was op. Daarom is 371 gram volkoren tarwebloem gebruikt en de rest is aangevuld met 390 gram extra speltmeel.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3944 Belgian Witbier
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1700 ml
Beluchtings tijd48 uur
Temperatuur giststarter24°C
Gist voedingWyeast
Hoeveelheid3.4 gram
OpmerkingenOpkweken uit flesje W38 met 200 ml appelsap. Hierna 0,5 liter wort met 0,1 gr Wyeast voeding + 0,25 ml fosforzuur. 24 uur roeren. Nu 1 liter wort erbij met 0,2 gram Wyeast voeding en 0,25 ml fosforzuur en weer 24 uur roeren.

Bij het wort is nog 3,1 gram Wyeast voeding gegaan.

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
155°C5 minuten3.9 l/kg
260°C10 minuten3.9 l/kg
363°C30 minuten3.9 l/kg
468°C15 minuten3.9 l/kg
572°C20 minuten3.9 l/kg

OpmerkingenDirect na het toevoegen van het zuur was de pH 4.75 maar 20 min later (na de 60 graden stap)was het 5.3.


Maarten

Gefeliciteerd!  :hoera:

je spoelt niet, maar je hebt wel meer brouwwater dan je maischwater alleen. stiekem high-gravity?

Ik wil ook een keer een witbier brouwen, zeker nu ik erachter ben gekomen dat er een molentje in Leiden zit dat allerlei soorten bloem verkoopt (spelt, boekweit, tarwe, van alles!). Plus dat witbier stiekem heel lekker is. Ik denk dat ik dan ook met dit recept ga beginnen.

goom

Dit is echt een top recept
Zie dat de 78 graden stap er niet meer in zit, heeft dat een bepaalde reden?

Henielma

Goed gezien Maarten.

Gekoeld zat er 20 liter wort van 1082 in het vat, hier heb ik 10,3 liter koud water en 1,7 liter starter aan toegevoegd en dat gaf het start SG van 1051.

Goom,

Het uitmaischen op 78 graden doe ik bij dit bier niet meer omdat ik het niet erg vind als tijdens het filteren de omzetting nog door blijft gaan.

Caspar

Ah de roemrijke Lonse Bloesenwit, echt een toppertje weet ik uit ervaring!

Adrie

Heb je trouwens gedroogde sinaasappelschillen of verse gebruikt?

Henielma

Goede vraag Adrie, er zat die gedroogde variant van Brouwland in.

Naar aanleiding van het proeven van verse Korenwolf van de tap heb ik het volgende onder het recept geschreven in mijn logboek:
Deze is flink troebel en oranje achtig. Verder is deze ook bitterder.

Idee voor een volgende versie Lons Bloesemwit:
Verse sinaasappel gebruiken en wat meer hop, de smaak van mijn versie mag iets voller en het bier mag wat verder doorvergisten. Eind SG was 1015.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.