Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


OBBK 2009 V2 Robuuste Rookporter - Adrie Otte

Gestart door Adrie, 04-10-2009 14:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Met onderstaand bier heb ik de tweede prijs op het OBBK 2009 gewonnen. Het bier kreeg 81 punten.


BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Robuuste Rookporter
Biertype: Robust Porter

==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =================================================

Gepland volume: 26 liter
Geplande begindichtheid: 1065 g/l
Gemeten begindichtheid: 1063 g/l
Gemeten einddichtheid: 1015 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 76,2%
Brouwzaalrendement: 81,7%
Geplande kleur (Morey): 84 EBC
Geplande bitterheid (BrouwHulp): 40 IBU


==== Maischen =====================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                   EBC      kg       %
Pale mout                             5    3,646    50,0
Aromamout (Amber 150)               150    1,021    14,0
Chocolademout (Mout roost 900)      900    0,219     3,0
Black De-bittered 1400             1456    0,219     3,0
Rauchmalz                             4    2,187    30,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 20

              Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam     begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Beta-amylase    62     62        0     30    Infusie                  66       30,00         4,11
Alfa-amylase    72     72       30     20    Directe verwarming        0      


==== Filteren en spoelen ==========================================================================

Spoelwater:  8,01 liter
Filtertijd:  00:26


==== Koken, hop en kruiden ========================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort            %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Target             9,9            23,0           60         Hopbellen     19,7
Northern Brewer   11,2            21,0           60         Hopbellen     20,4


SG na koelen:          1063
Volume na koelen:      27 liter


==== Vergisting ===================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          US-05 en S-33
Gistvorm:                Droog
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Nee

Vergisting
Hoofdgisting 6 dagen bij 18°C, SG bij hevelen 1016.
Nagisting bij 21,5°C, SG bij bottelen 1015.


==== Bottelen =====================================================================================

Temperatuur bij hergisting op fles: 20,0°C
Alcoholpercentage: 6,3vol.%

Proost!


Op het forum is HIER over het recept gediscussieerd.

Adrie

Hier nog maar even een foto. Het is nog steeds een heerlijk bier na een herfstige boswandeling.



Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.