Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: klan85 op 04-07-2015 08:46 u

Titel: Quadrupel met appel-perenstroop
Bericht door: klan85 op 04-07-2015 08:46 u
Geinspireerd op diverse recepten op het forum:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk06
Naam receptKloosterbier Quadrupel
Brouwdatum09-06-2015
BiertypeQuadrupel
Volume12,0 l
Begin SG1,090 SG
Berekende kleur (Morey)65 EBC
Berekende bitterheid (Rager)40 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
9,04 lWater uit Zutphen
10,50 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,042 kgPilsmoutDingemans3 EBC63,0 %
0,483 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC10,0 %
0,483 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %
0,290 kgAppelstroopSupermarkt40 EBC6,0 %
0,241 kgCara-amberWeyermann70 EBC5,0 %
0,241 kgSpecial BDingemans350 EBC5,0 %
0,048 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC1,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.45 min.2,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.25 min.2,0 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.2,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,3 gPerlepellets8,0%75 min.16,2 IBU
14,4 gSaazpellets3,8%60 min.13,3 IBU
8,0 gPerlepellets8,0%30 min.7,9 IBU
12,0 gSaazpellets3,8%15 min.3,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,40 gKaneelstokspecerijkoken
4,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist



Titel: Re: Quadrupel met appel-perenstroop
Bericht door: Lincolnm3 op 04-07-2015 09:43 u
Waar is de perensiroop
Titel: Re: Quadrupel met appel-perenstroop
Bericht door: klan85 op 04-07-2015 09:51 u
Het is appel+perenstroop 50/50
Titel: Re: Quadrupel met appel-perenstroop
Bericht door: klan85 op 04-07-2015 09:57 u
Ik kan de kaneel ook achterwege laten (heb nog nooit bier gehad met kaneel), en het puur bij de extra fruitsmaken laten.
Maar het leek me ergens wel mooi bij de warme, volle smaak van een quadrupel met appel-peer-sinaasappel...
Titel: Re: Quadrupel met appel-perenstroop
Bericht door: mbroek op 04-07-2015 11:23 u
Ik kan de kaneel ook achterwege laten (heb nog nooit bier gehad met kaneel), en het puur bij de extra fruitsmaken laten.
Maar het leek me ergens wel mooi bij de warme, volle smaak van een quadrupel met appel-peer-sinaasappel...

Het ligt er een beetje aan hoe lang je het meekookt. In een soortgelijk recept had ik een 1/4 kaneelstokje 5 minuten laten meekoken (op 10 liter), waarschijnlijk net iets te weinig maar het bier is bij mij nog niet op smaak. Dat blijft toch lastig.


Titel: Re: Quadrupel met appel-perenstroop
Bericht door: RoodeLeeuwVenlo op 05-07-2015 15:01 u
Ik heb vorig jaar ook een bier gebrouwen met Appel/Peer siroop. Ik heb een Tripel met pale-mout als basis gebruikt. De kleur kwam dus helemaal van de stroop. Houd er rekening mee dat het bier niet helder wordt. Dit komt door natuurlijke pectine in de stroop.
Titel: Re: Quadrupel met appel-perenstroop
Bericht door: klan85 op 01-08-2015 11:57 u
Woensdag gebrouwen, de vergisting kwam binnen 24 uur op gang.
De appel-perenstroop was duidelijk te proeven, een stokje kaneel 15 min meegekookt, maar die smaak is vrijwel verdwenen, misschien nog een stokje toevoegen tijdens de nagisting?

De gist (safbrew abbaye) heeft (zoals ik gelezen had) een bijzondere geur.
Doet ergens denken aan rioollucht, maar toch ook fris zuur, rijpe banaan, koolachtig.
Hopelijk komt het de smaak ten goede, en heeft het tijd genoeg om te rijpen in de fles.