Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: trebvuister op 14-08-2020 10:06 u

Titel: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: trebvuister op 14-08-2020 10:06 u
Gisteren heb ik op advies van de verkoper van een gerenommeerde winkel 1 zakje safale w34/70 meegekregen voor 10 liter bokbier (SG 1065). Vergisten bij 13 graden

Volgens BrouwHulp zie ik nu dat ik minimaal 13 gram nodig heb
Betekent dit dat ik nog een zakje nodig heb of kan ik het gewoon proberen?
Of streven naar lager SG?
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: William op 14-08-2020 10:19 u
Gewoon doen en iets meer geduld hebben.
Voor een ondergist heb je doorgaans een dubbele hoeveelheid nodig tov een bovengist. Je zit op het randje maar die gaat wel uitgisten.
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: trebvuister op 14-08-2020 10:21 u
Gewoon doen en iets meer geduld hebben.
Voor een ondergist heb je doorgaans een dubbele hoeveelheid nodig tov een bovengist. Je zit op het randje maar die gaat wel uitgisten.
Geduld heb ik wel
En evt in het begin warmer vergisten?
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: William op 14-08-2020 10:33 u
Je zou hem op 15 C kunnen starten maar dan ga je misschien wel het cleane en moutige van een ondergist wat verliezen.
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: Biertje1985 op 14-08-2020 11:56 u
Gisteren heb ik op advies van de verkoper van een gerenommeerde winkel 1 zakje safale w34/70 meegekregen voor 10 liter bokbier (sg1065). Vergisten bij 13 graden
Vreemd advies, voor een gerenomeerde winkel. Hij heeft er immers baat bij om een tweede zakje te verkopen en er baat bij als jij een fantastisch bier maakt.
Een Ondergister kan je bijna niet overpitchen, dus 2 zakjes had perfect geweest.

Maargoed het zal vast goedkkomen, het komt vast op gang als de korrel nog redelijk vers is en goed bewaard.
Wellicht even hydrateren vooraf, goed beluchten en verwacht een wat langere lag tijd, zodat de gist lekker kan vermeerderen.
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: Jacques op 14-08-2020 23:42 u
Je zou hem op 15 C kunnen starten maar dan ga je misschien wel het cleane en moutige van een ondergist wat verliezen.

In januari van dit jaar heb ik een presentatie van Fermentis bijgewoond. Tijdens deze presentatie werd gezegd dat bij ondergist de vergistingstemperatuur veel minder invloed heeft op het smaakprofiel van je bier dan bij een bovengist...
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: trebvuister op 15-08-2020 13:38 u
Bedankt voor alle reacties. Het mout is inmiddels aan het maischen

Ik ben benieuwd
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: tdp op 15-08-2020 14:37 u
Slotje eraf gehaald, normaliter worden er geen topics gesloten op dit forum. Prikbord en uit de bocht gevlogen topics daargelaten ;)
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: William op 15-08-2020 18:29 u
In januari van dit jaar heb ik een presentatie van Fermentis bijgewoond. Tijdens deze presentatie werd gezegd dat bij ondergist de vergistingstemperatuur veel minder invloed heeft op het smaakprofiel van je bier dan bij een bovengist...

Dat is niet mijn ervaring. Ik heb wel eens een smakelijk stoombier met veel gistkarakter met deze gist gemaakt. Verschil tussen zeg 14 en 20 C bij de ondergist was vergelijkbaar met verschil tussen 18 en 25 C bij een bovengist.  Wel heel andere profielen tussen een onder en bovengist.

 
Bedankt voor alle reacties. Het mout is inmiddels aan het maischen

Ik ben benieuwd

Gewoon op geplande temperatuur? Ik ben benieuwd.
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: trebvuister op 15-08-2020 21:19 u
Slotje eraf gehaald, normaliter worden er geen topics gesloten op dit forum. Prikbord en uit de bocht gevlogen topics daargelaten ;)
Ok. Wist ik niet. Mijn vraag was beantwoord. Zal het niet meer doen :)
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: trebvuister op 15-08-2020 21:22 u

Gewoon op geplande temperatuur? Ik ben benieuwd.

Ja.hij zit nu een paar in de gistkast bij 14 graden
Gist wel gehydrateerd
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: William op 15-08-2020 21:55 u
Ja.hij zit nu een paar in de gistkast bij 14 graden
Gist wel gehydrateerd

Dan begint nu een oefening geduld hebben ;)
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: tdp op 15-08-2020 22:10 u
Ok. Wist ik niet. Mijn vraag was beantwoord. Zal het niet meer doen :)

Foei ;)
Gekheid, geen probleem!
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: Jacques op 15-08-2020 22:41 u
Dat is niet mijn ervaring. Ik heb wel eens een smakelijk stoombier met veel gistkarakter met deze gist gemaakt. Verschil tussen zeg 14 en 20 C bij de ondergist was vergelijkbaar met verschil tussen 18 en 25 C bij een bovengist.  Wel heel andere profielen tussen een onder en bovengist.

Was dat ook met de W34/70?

De presentatie waarop ik doelde had vooral betrekking op deze gist. Gino Baart van Fermentis wees er op dat de invloed van de vergistingstemperatuur bij het gebruik van ondergist vele malen kleiner is dan bij bovengist.

Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40504.msg611868.html#msg611868
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: William op 15-08-2020 23:09 u
Dat was met zowel S23 als W34/70 in een donker bier.

Bedankt voor alle reacties. Het mout is inmiddels aan het maischen

Ik ben benieuwd

Ik hoop dat het wort morgen eind van de dag bij trebvuister blubt 😀
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: trebvuister op 16-08-2020 10:20 u

Ik hoop dat het wort morgen eind van de dag bij trebvuister blubt 😀
Mijn waterslot laat al af en toe een blupje zien (elke 15 seconden )
Dus dat gaat wel goed komen   :dansen:
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: Snelbier op 16-08-2020 17:43 u
Mijn waterslot laat al af en toe een blupje zien (elke 15 seconden )
Dus dat gaat wel goed komen   :dansen:
'Af en toe een blupje per 15 sec?' Dat is voor een ondergister 'Volle Pulle'. Niks mis met vergisting, en.. Bier wordt het altijd..
Laat het smaken over een maandje .  Snelbier
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: trebvuister op 04-10-2020 10:47 u
Inmiddels zijn we weken verder.
Eind SG was 1,015.
Daarna 3 weken nagegist op fles bij kamertemperatuur (6 gram/liter suiker).

Na een week in de koelkast heb ik gisteren een flesje geproefd.
Smaak was goed, maar vrijwel geen koolzuur (na een paar minuten zo dood als een pier).

Wat is wijsheid: verder wachten en volgende week een flesje proberen?
Kan dit komen doordat de gist uitgeput was en moet ik als nog bottelgist toevoegen?
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: PaultjePils op 04-10-2020 13:42 u
Met slechts een enkele week hergisting zou ik nog wel paar weken wachten en dan pas eentje opentrekken. Met 3 weken nagisting zie ik nog geen problemen, het kan alleen wat langer duren  :proost:
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: orangeloo op 04-10-2020 14:08 u
Met slechts een enkele week hergisting zou ik nog wel paar weken wachten en dan pas eentje opentrekken. Met 3 weken nagisting zie ik nog geen problemen, het kan alleen wat langer duren  :proost:

Een enkele week Hergisting, 3 weken nagisting... Als het beestje  maar een naam heeft  ;D :nut: :nut: :nut: :nut:

Een ondergister vergist meestal langzamer, dus ook de hergisting op fles.  :brouwen:
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: trebvuister op 04-10-2020 14:17 u
Na bottelen heeft het bier 3 weken bij kamertemperatuur gestaan.
Nu in de koelkast.

Bedoelen jullie dat ik de flesjes weer op kamertemperatuur moet zetten of gaat de nagisting nog door in de koelkast?
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: PaultjePils op 04-10-2020 14:23 u
Nagisting is de term die gebruikt wordt voor de laatste fase van de vergisting (in de vergistingstank).  Nagisten kan je warmer doen dan de hoofdvergisting om zo alle vergistbare suikers om te zetten. Hergisten is een tweede gisting in de fles of vat om zo koolzuur op te bouwen. Daarom dacht ik dat je 3 weken het gist op warmere temperatuur uit heb laten gisten. En na 1 week hergisting in de koelkast gezet te hebben om vervolgens to proeven. Hergisting kan langer duren dan 3 weken, geef het nog even wat tijd voor je ingrijpende acties moet ondernemen.
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: PaultjePils op 04-10-2020 14:30 u
Citaat
Bedoelen jullie dat ik de flesjes weer op kamertemperatuur moet zetten of gaat de nagisting nog door in de koelkast?

De hergisting gaat het snelst op warmere temperaturen. In de koelkast zie ik een hergisting die al traag verloopt niet meer goed komen.
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: orangeloo op 04-10-2020 15:13 u
Bedoelen jullie dat ik de flesjes weer op kamertemperatuur moet zetten of gaat de nagisting nog door in de koelkast?

Ik zou de flessen een keer goed schudden, daarna op zijn kop in een krat zetten.
En goed warm weg zetten. 24 C Heb ik al meerdere resultaten mee behaald.
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: orangeloo op 04-10-2020 15:15 u
Nagisting is de term die gerbruikt wordt voor de laatste fase van de vergisting (in de vergistingstank).  Nagisten kan je warmer doen dan de hoofdvergisting om zo alle vergistbare suikers om te zetten. Hergisten is een tweede gisting in de fles of vat om zo koolzuur op te bouwen. Daarom dacht ik dat je 3 weken het gist op warmere temperatuur uit heb laten gisten. En na 1 week hergisting in de koelkast gezet te hebben om vervolgens to proeven. Hergisting kan langer duren dan 3 weken, geef het nog even wat tijd voor je ingrijpende acties moet ondernemen.

Bedankt voor de uitleg. Dat wist ik echt nog niet  :groots:  8) :o ;)
Titel: Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
Bericht door: orangeloo op 04-10-2020 15:34 u
Inmiddels zijn we weken verder
Eind SG was 1,015
Daarna 3 weken nagegist op fles bij kamertemperatuur (6 gram/liter suiker(

Na een week in de koelkast heb ik gisteren een flesje geproefd
Smaak was goed, maar vrijwel geen koolzuur (na een paar minuten zo dood als een pier)

Wat is wijsheid: verder wachten en volgende week een flesje proberen?
Kan dit komen doordat de gist uitgeput was en moet ik als nog bottelgist toevoegen?

Lees deze topic (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,31975.0.html) maar eens.