Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Zwavelsmaak, waar gaat het mis?

Gestart door Janenmarc, 08-05-2021 14:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Janenmarc

Beste forumleden,

We brouwen al enige tijd (20+ keer) en vooral Weizen bieren. Helaas is het de laatste 3 keer mislukt, terwijl we niet veel anders doen dan voorheen.
We ontdekken elke keer een zwavel/aarde smaak na de hoofdgisting, voor we het overhevelen voor het lageren.  Ook na lageren en wanneer we willen bottelen is hier nog sprake van.

Info over ons proces:
- 15 liter wort
- gebruikte gist: 1 zakje M20 Mangroves Jacks (10 gram) --> 10 maanden geleden gekocht en in koelkast bewaard
- Ketel: elektrische 50 liter ketel
- SG: 1060 (na hoofdgisting is de SG 1022)
- Kamertemperatuur (20 graden)
- We overhevelen voor het lageren na 4 dagen.

We zijn heel benieuwd naar waar jullie denken dat het hem in zit?
- Beluchten we niet goed?
- Gebruiken we te oude gist? Houdbaarheid geeft aan tot augustus 2022. Wel verzonden via een webwinkel en wellicht niet koel vervoerd?
- Verhouding gist / wort? Mr. Malty app zegt: +/- 16 gram gebruiken, terwijl https://stchiellus.mbse.eu/calc/yeast-dry/ zegt 8,4 gram. Weet iemand wat we moeten hanteren?

We horen graag van jullie!

Robert1968

Zwavel of aarde? Dat is nogal een verschil.

Zwavel kan H2S zijn (rotte eieren) of verbrande lucifiers (sulfiet). Aarde-achtig of muf (in het engels "musty") komt vaak door anisol.

Google eens op deze (Engelse of ned.) termen in combinatie met bier/"off-flavor beer" om te bepalen wat in jouw geval de oorzaak zou kunnen zijn.

Snelbier

Gistdosering grove regel: Verwacht alcohol% =grammen gist per 10 L.  Dus 5,2% alcohol > 5,2gram gist /10 liter, = 7,6 gram op 15 liter wort.
MrMalty rekent doorgaans wel goed.  Waarschijnlijk heb je daar de instelling op 'Lager' staan, moet 'Pale' zijn, scheelt de helft  ;)
  Toevoeging: grove berekening gaat uit van bovengister.  Bij ondergisting natuurlijk meer gist gebruiken..

Oude korrelgist?  Effect blijkt mee te vallen.  Fermentis heeft ooit hun 'mishandelde' korrelgist getest, en bleek nog levend genoeg.
  In ieder geval véél vitaler dan MrMalty voorstelt met opgegeven veroudering.

Zwavelsmaak tijdens of vlak na vergisting ruimt zichzelf meestal op.
Hoe smaakte het een aantal weken na bottelen?
Proost,  Snelbier

Gossi

Het zou kunnen komen door dat je gistvat niet meer echt schoon is. Plastic?
Vat goed laten intrekken met chloorhoudend reinigingsmiddel. Daarna spoelen en napoetsen met afwassop.
Vat minstens een week laten drogen aan de buitenlucht.
Voor gebruik ontsmetten met Oxi of iets dergelijks.
Brouw ze.

biking rebel

Hoe lang vergist je (hoofd-, navergisting en lagering)? Wat voor zwavelsmaak?

Zonder de antwoorden te hebben: Bij mijn eerste weizen (Munich Classic Als gist) was de vergisting na 2 dagen klaar, 6 dagen navergisting zonder activiteit. En toen gebotteld: rook en smaakte toen behoorlijk naar verbrande lucifers. Is na 10 weken in de fles nog goed gekomen, maar het liefste drink je een weizen lekker vers.

De keren erna een week extra laten staan, dus na 2 weken gebotteld: geen zwavelsmaak en -geur meer. Het is redelijke vluchtig en verdampt dus uit de vloeistof.

Jacques

Citaat van: Janenmarc op 08-05-2021  14:31 uWe ontdekken elke keer een zwavel/aarde smaak na de hoofdgisting, voor we het overhevelen voor het lageren.  Ook na lageren en wanneer we willen bottelen is hier nog sprake van.

Het is zonder het bier geproefd te hebben moeilijk om wat over de oorzaak van de smaakafwijking te zeggen.

Kan het zijn dat jullie in een vochtige omgeving vergisten?
Een aarde-achtige smaak kan veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Als je die eenmaal te pakken hebt moet je heel grondig gaan schoonmaken en bij voorkeur op een andere plaats gaan vergisten.

Edwin brouwt

Zwavel kan duiden op DMS, en de oorzaak kan te kort of niet heftig genoeg koken van het wort zijn.

https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/Zwavelverbindingen.html

Janenmarc

Excuses voor de late reactie, maar super fijne feedback.

Op grond van jullie reacties, gaan we toch nog beter schoonmaken tijdens ons volgende brouwproces.

We zijn nog wel benieuwd welke reinigingsmiddel jullie kunnen aanraden om de plastic vaten grondig schoon te maken?
We gebruiken nu Puremel (295 gram natriumhypochloriet/L en bevat Kaliumhydroxide) gekocht bij Brouwmaatje. Dit gebruiken we voor zowel de ketel, vaten & flesjes.

We zijn benieuwd!


Jacques

Citaat van: Janenmarc op 29-05-2021  12:26 uWe zijn nog wel benieuwd welke reinigingsmiddel jullie kunnen aanraden om de plastic vaten grondig schoon te maken?
We gebruiken nu Puremel (295 gram natriumhypochloriet/L en bevat Kaliumhydroxide) gekocht bij Brouwmaatje. Dit gebruiken we voor zowel de ketel, vaten & flesjes.

Dat is een prima reinigingsmiddel. Het is zeer effectief zowel voor reiniging als voor desinfectie.
Wel altijd goed naspoelen. Een restant van het middel kan zorgen voor een vervelende smaakafwijking (fenolisch/medicinaal).

seed7

Kan een gebrek aan voeding zijn, met name stikstof. Beetje gistvoeding vlak voor einde kook aan het wort toevoegen.

Ingo

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.