Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Het aandeel van de brouwprocesstappen

Gestart door EBC, 03-04-2005 09:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

EBC

Het brouwproces bestaat uit verschillende stappen. Vanzelfsprekend is het belangrijk om elke stap met de meeste zorgvuldigheid uit te voeren. Maar hoe belangrijk is elke processtap nu voor het eindprodukt? Je kan elke stap een percentage geven, totaal natuurlijk 100%.

Mijn idee:

1. Maischen              10%
2. Filteren/Spoelen   15%
3. Koken                  10%
4. Koelen/Filteren     15%
5. Gisting/Lagering   40%
6. Hergisting           10%

Met een goed inzicht is het gemakkelijker om prioriteiten te stellen voor de eerst volgende verbetering die je gaat toepassen in je brouwerij.

Wat denken jullie?

Jasper

Edgar

Maischen                40% Toch wel zeer bepalend voor de bierkwaliteit. Kan veel misgaan en vereist veel sturing.
Filteren/Spoelen      10%  Met een paar basisregels niet zeer moeilijk
Koken                     10% Ook maar een paar basisregels
Koelen/filteren         10% Zolang je oppast voor infectie zit je al gauw goed.
Gisting/Lagering       25% Veel mee te sturen, maar de gist doet het meeste werk
Hergisting                5% Met één regel ben je al een heel eind.

Onder maischen valt storting, schroting, watermanagement, pH sturing, maischschema, oxidatie voorkomen, heel veel bepalende factoren
Filteren en spoelen: Een goed filter, goede temp, niet droogvallen en je bent vertrokken
Koken: Juiste duur en juiste hopstorting is eigenlijk alles
Koelen/filteren komt ook niet zo nauw. Wel of geen eiwitten mee de kuip in, het mag allemaal.
Gisting is natuurlijk bepalend, maar met een goede starter en temperaturen (niet eenvoudig) doet de gist het voor je
Hergisting: +/- 8 g/liter goed gemengd zal meestal goed werken.

Just my two cents.

 :degroeten:

Jacques

Mijn idee:

1. Maischen             25%
2. Filteren/Spoelen   15%
3. Koken                  15%
4. Koelen/Filteren     15%
5. Gisting/Lagering    25%
6. Hergisting             5%

Maischen en vergisten zijn mijn inziens even belangrijk. De overige aspecten verbonden aan het brouwen mogen ook niet verwaarloosd worden, zij zijn samen ook voor 50% verantwoordelijk voor de kwaliteit van het bier. Kortom alles is belangrijk en je dient aan alle aspecten van het brouwproces voldoende aandacht te besteden.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.