Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Nog maar een mei-Blonde bock

Gestart door Sietze K, 25-06-2008 20:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sietze K


Zaterdag as staat op het programma : een Blonde Bock
Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptBB
Brouwdatum27-6-2008
BiertypeMeibo(c)k & Blonde Bo(c)k
Aantal liters23
Gewenst begin SG1068 (7,4 vol% alc.)
Brouwzaalrendement65.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater39.97 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater32.27 liter
Spoelwater6.80 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur26 EBC (Randy Mosher)
Berekende bitterheid36 EBU (Jackie Rager)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC65.0 %5244 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC25.0 %2017 gram16 EBC
Caramunich5.0 %403 gram123 EBC
CaraPils5.0 %403 gram60 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)12.1 %24 gram90 min.33 EBU
Hallertau Spalt Select4.0 %12 gram20 min.2 EBU
Hallertau Spalt Select4.0 %9 gram8 min.1 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1007 German Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1300 ml
Beluchtings tijd12 uur
Temperatuur giststarter20°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C5 minuten4.00 l/kg
260°C15 minuten4.00 l/kg
363°C10 minuten4.00 l/kg
472°C40 minuten4.00 l/kg
578°C5 minuten4.00 l/kg

Graag suggesties ter verbetering van de receptuur,    :leren:


Oscar

DEze blonde bock is qua berekende kleur toch wel vrij donker. Zou in de praktijk nog wel mee kunnen vallen, maar je komt wel in de richting van een Palm qua kleur. Dat is voor een blonde bock vrij donker lijkt mij. Je zou wat kunnen minderen in je caramunich en carapils. Of je doet er 1% chocolademout bij, dan heb je een leuke alt  ;)

MO

Gewoon de 5% cara120 weglaten, die hoort ook niet in een meibock.

oranjeboombiertje

Natuurlijk hoort er wel caramout in een bock! Dat maakt het nou juist zo lekker vol en zoet. 26 EBC is ook helemaal niet gek voor een maibock (vind ik dan) die zijn altijd ietsjes lichter dan een palm, heel mooie kleur dus.

Hij zou wat lager in s.g. mogen, 7,4% is wel erg hoog voor een maibock. Tussen de 6 en 7% is wat mooier. Houdt wel rekening met een eind s.g. tussen de 1015 en 1020.

Waarom dat maischschema zo? eerst rusten op 60 en dan op 63 graden heeft niet veel zin lijkt me :weetniet:

 :degroeten:
Wesley

Edgar

Citaat van: Oranjeboombiertje op 25-06-2008  22:07 uWaarom dat maischschema zo? eerst rusten op 60 en dan op 63 graden heeft niet veel zin lijkt me :weetniet:

Inderdaad. Gelijk naar 72 doorstoken voor een vette volle bok. :lekkerbier:

oranjeboombiertje

Dat bedoel ik nou ook weer niet Edgar ;D Ik bedoel waarom eerst 60 en dan nog eens 63 en waarom niet 1 stap van 60 of 63 en dan doorstoken naar 73 voor die vette volle bock :brouwen:

 :degroeten:
Wesley

Edgar

Ik snapte best wat je bedoelde, maar zette het even naar mijn hand.  :lessmile: Kortom luister niet naar Wesley en vergeet die 63° stap helemaal. En negeer dus ook zijn volgend bericht ;D

Serieus: Sinds we in Bamberg die Duitse boterhambokken hebben gedronken ben ik helemaal voor het hoe-dextrineuzer-hoe-beter verhaal. En als je niet al te snel verwarmt, valt het effect best mee, je houdt gegarandeerd een zeer drinkbaar bier over. Maar erg bokkig.

 ;)

oranjeboombiertje

Ok dan:

Citaat van: Edgar op 25-06-2008  22:21 uEn negeer dus ook zijn volgend bericht ;D

Vergeet al die stappen bij 50 en 60 graden, gewoon storten op 73 graden en daar een uurtje wachten.

(Aangezien je dit toch negeert lekker starten op 63 dus)

;D
Wesley

Edgar

Haha, je wordt bijna voorspelbaar Wes! :D

oranjeboombiertje

Ok, speciaal voor Edgar een mooi recept voor een bockje:

3 kg mout
10 liter water

35 graden - half uurtje
45 graden - 20 minuten
55 graden - 45 minuten
63 graden - 40 minuten
73 graden - tot joodnegatief
78 graden - 5 minuten

Het brouwsel hierna 3 uur koken en ondertussen af en toe goed beluchten want dat heeft de gist nodig. Vergeet vooral het handje hop niet :lessmile:

Vergisten met Brewferm gist uiteraard.

 ;D
Wesley

Sietze K

Wat zijn jullie het met elkaar eens zeg.  ;D  Alleen het maischschema wat aanpassen dus, Duitse boterhammenbock? Wat het zo vullend?  :idea:  :degroeten:

Sietze K

Citaat van: Oranjeboombiertje op 25-06-2008  22:45 uVergisten met Brewferm gist uiteraard.

 ;D
Wesley
Hoezo Brewferm gist? Is Wyeast uit de gratie Wesley?   :clownsmile:
Ik reken op een eind sg zo rond de 1020.

Ps Het door jou gebrouwen pils staat nu in de koelkast op me te wachten.

 :degroeten:  Sietze

Edgar

Citaat van: Sietze K op 26-06-2008  07:33 uAlleen het maischschema wat aanpassen dus, Duitse boterhammenbock? Wat het zo vullend?

Yep, echt dik bier. Net als de Einbecker Urbocken trouwens.

Caspar

Hoi Sietze,

Ik zou zelf ook geen cara 120 in een meibok gebruiken, misschien wel wat Weyermann Melanoidin mout voor extra moutigheid.

Jongens, 15 min op 60 oC en dan meteen doorstoken naar 72 oC... het moet ook niet te zoet worden ;).

Sietze K

Dit is het geworden!
Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptBB
Brouwdatum27-6-2008
BiertypeMeibo(c)k & Blonde Bo(c)k
Aantal liters23
Gewenst begin SG1068 (7,4 vol% alc.)
Brouwzaalrendement65.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater39.07 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater32.27 liter
Spoelwater6.80 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur26 EBC (Randy Mosher)
Berekende bitterheid36 EBU (Jackie Rager)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC65.0 %5244 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC25.0 %2017 gram16 EBC
Caramunich5.0 %403 gram123 EBC
CaraPils5.0 %403 gram60 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)12.1 %24 gram90 min.33 EBU
Hallertau Spalt Select4.0 %12 gram20 min.2 EBU
Hallertau Spalt Select4.0 %9 gram8 min.1 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1007 German Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1300 ml
Beluchtings tijd12 uur
Temperatuur giststarter20°C

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C5 minuten4.00 l/kg
260°C15 minuten4.00 l/kg
372°C40 minuten4.00 l/kg
478°C5 minuten4.00 l/kg

De kleur valt naar mijn mening iets lichter uit, afwachten maar.   :brouwen:


Oscar

Het kan aan mij liggen maar volgens mij is de moutstort niet aangepast.. ???

Volgens type mag ie tot de 35 EBC, maar persoonlijk zou ik 'm tot max 20 EBC laten komen..

Sietze K

Citaat van: Oscar op 28-06-2008  19:07 uHet kan aan mij liggen maar volgens mij is de moutstort niet aangepast.. ???

Volgens type mag ie tot de 35 EBC, maar persoonlijk zou ik 'm tot max 20 EBC laten komen..
Heel goed opgelet Oscar ,alleen het maischschema licht aangepast. Misschien niet echt blond maar toch?  :brouwen:
Nu maar even een echt blondje nemen  ;D

Sietze K

Inmiddels staat dit brouwsel bij 15 ºC 6 dagen te vergisten ,elke 30 sec.een serie belletjes,voor mijn gevoel gaat dit nog wel even zo door. Is de Wyeast 1007 "German Ale" een trage vergister?  :weetniet:

Oscar

Valt op zich wel mee, maar 15°C is niet zo warm, he en zijn ondergrens is 13°C dus hij zal niet op topspeed gaan. Wordt ie wel lekker clean van. De geur die deze gist geeft aan een alt is echt geniaal. :brouwen:  Wat ie met een mei-bock gaat doen weet ik niet, ben wel benieuwd.

Caspar

Bij mij vergistte deze gist ook erg traag Sietze.

Sietze K

Citaat van: Oscar op 25-06-2008  20:22 uDEze blonde bock is qua berekende kleur toch wel vrij donker. Zou in de praktijk nog wel mee kunnen vallen, maar je komt wel in de richting van een Palm qua kleur. Dat is voor een blonde bock vrij donker lijkt mij. Je zou wat kunnen minderen in je caramunich en carapils. Of je doet er 1% chocolademout bij, dan heb je een leuke alt  ;)

Citaat van: Oscar op 04-07-2008  22:30 uValt op zich wel mee, maar 15°C is niet zo warm, he en zijn ondergrens is 13°C dus hij zal niet op topspeed gaan. Wordt ie wel lekker clean van. De geur die deze gist geeft aan een alt is echt geniaal. :brouwen:  Wat ie met een mei-bock gaat doen weet ik niet, ben wel benieuwd.
Moet wel lekker worden dacht ik zo.  :proost:
Maar ook ik ben wel benieuwd ,en ongeduldig ,moeilijk he ,dat wachten.  >:D

Sietze K

Na heel lang wachten (deze gist is echt traag) heb ik het brouwsel vandaag in flessen gedaan.
Eind sg is geworden een heel nette 1014 , voor een bockachtige misschien net iets te laag, maar de geur, ohh lekker
net een echte bock uit ons buurland.  :hoera:
De kleur is zoals voorspeld te donker , +35  de volgende keer varvang ik de cara 120 door cara red (40)
Sietze

Vergelijkbare Topics (7)

25204

Reacties: 13
Gelezen: 3735

5505

Reacties: 19
Gelezen: 8897

12369

Reacties: 6
Gelezen: 2484

34716

Gestart door Joost81


Reacties: 5
Gelezen: 2092

18003

Gestart door JWVG


Reacties: 15
Gelezen: 5432


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.