Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Heerlijk, Hoppig, Haverbier

Gestart door Johannes, 25-05-2003 19:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johannes

Hoppie,

Ik heb geen idee waar je het over hebt. Zwavelgeur en DMS geur zijn in mijn optiek 2 verschillende dingen. Zwavel ken ik als eh ja zwavel van Westmalle en lager gist  bijvoorbeeld. DMS van de groentegeur en smaak in bijv. Duvel.

Ho wacht al typende denk dat ik je begrijp, hebben we het hier over hetzelfde? Kennelijk wel, alleen is het verwarrend als je zegt 'DMS van zwavelgist' laten we dat gewoon zwavel noemen en groentegeuren en smaakjes DMS.

 :proost2:

Johannes

Johannes

Naar aanleiding van het commentaar van de keurmeester op dit bier, heb ik besloten om het bier weer te gaan brouwen. Doelstelling is om met haver,tarwe en deze keer ook ongemoute gerst te brouwen, en dan proberen zoveel mogelijk het type 'Sterke blonde' te gaan brouwen. Dus eigenlijk zoveel mogelijk a lá Duvel maar dan met een iets 'graniger' smaak. Het gebruik van ongemoute gerst staat al enige tijd op het programma, en volgens mij past het prima bij dit bier.

Dit gaat het ongeveer worden:




Recipe : Heerlijk Hoppig Haverbier

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (LTR):        15.00    Wort Size (LTR):   15.00
Total Grain (kg):         4.50
Anticipated OG:          1.075    Plato:             18.25
Anticipated EBC:          18.0
Anticipated IBU:          32.8
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 55.6     2.50 kg.  Pilsener                      Germany        1.038      3
 11.1     0.50 kg.  Flaked Oats                   America        1.033      4
 11.1     0.50 kg.  Pilsmout - Weyermann          Duitsland      1.038      3
 11.1     0.50 kg.  Wheat Malt                    Belgium        1.038      4
 11.1     0.50 kg.  Kristalsuiker                                1.047      0


   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 55.71 g.     Saazer                            Whole    3.20  31.2  First WH
 10.13 g.     Saazer                            Whole    4.30   1.5  10 min.

Saccharification Rest Temp :  60  Time:  40
Mash-out Rest Temp :          70  Time:  30
Sparge Temp :                 78  Time:   2

Duvel gist, opkweek


Ik wil deze keer wat minder DMS dan bij mijn Duvelkloon dus kook waarschijnlijk 75 minuten. maischschema wordt misschien nog 1 staps.

:degroeten:

Johannes

MO

waarom wil je graag dat dit bier op een Duvel gaat lijken? Vind je de klassenindeling echt interessant? Dat gaat toch niet lukken met die haver en tarwe toch? Als ik jou was zou ik gewoon mijn eigen ding doen en een uniek bier blijven brouwen. Als je een graniger smaak wilt, waarom laat je de suiker dan niet weg?

Johannes

Simpel; omdat ik Duvel een lekker en goed bier vind. en omdat mijn vorige HHBier al erg in de buurt kwam van een sterke blonde heb ik dit als uitgangspunt gebruikt. De klassenindeling vind ik wat dat betreft niet interessant maar ligt in dit geval gelijk aan mijn doelstelling.

Bovendien wil ik bewijzen -mede n.a.v. commentaar op een Brigand kloon- dat je een Sterke blonde niet per sé met alleen pilsmout hoeft te brouwen. De suiker zal niks afdoen aan de granige smaak die ik wil bereiken, maar wel zorgen voor een goede doordrinkbaarheid. Wellicht dat ik nog meer ongemoute gerst ga gebruiken.

Vergelijkbare Topics (7)

13168

Gestart door Oscar


Reacties: 30
Gelezen: 9423

44935

Reacties: 5
Gelezen: 769

32683

Reacties: 10
Gelezen: 3060

20641

Reacties: 4
Gelezen: 1396

6044

Reacties: 76
Gelezen: 21312

36062

Gestart door rajd


Reacties: 11
Gelezen: 3287


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.