Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Jever, hoppige pilsner uit Oost-Friesland

Gestart door Eduard, 15-03-2007 10:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdp

Bijna een jaar later, maar eindelijk dan tijd gevonden om eens een eerste poging te doen richting een Jever kloon. Heb het recept iets aangepast, maar in hoofdlijnen lijkt het op de voorzet van vorig jaar:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPils
Brouwdatum26-1-2019
BierstijlPils(ener)
Volume23,1 l
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%
Alcoholgehalte4,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,00 lWater uit Rossum (Ov.)
10,47 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l215 mg/l44 mg/l73 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgGreenSwaen PilsenerThe Swaen3 EBC95,2 %
0,20 kgBio ZuurmoutWeyermann5 EBC4,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.60 min.5,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.5,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.5,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gHallertau Traditionbellen6,2%75 min.20,9 IBU
30,0 gHallertau Traditionbellen6,2%20 min.12,1 IBU
55,0 gTettnangerbellen3,6%5 min.4,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,1 l + 1,0 l + 1,5 l getrapte starterSaflager Lager (W-34/70)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting10,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting10,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting10,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%


tdp

Afgelopen zondag bovenstaand bier voor het eerst gedronken, en het maar direct een vuurdoop gegeven, door het aan de verjaardagsgasten voor te zetten:

Visueel:
Troebel, heeft nog geen tijd gehad om fatsoenlijk helder te trekken (4 weken hergisting op kamertemperatuur, 2 dagen in de koelkast op 5 graden). Qua kleur iets donkerder dan de originele Jever. Mooie stevige schuimkraag, die ook prima glasplakkend is.

Geur: Kruidig, hoppig, fris. Geen 'off-flavour' waargenomen


Smaak: Droog, clean, ietwat zoetig, bitter. Typisch (Noord-)Duitse pils.


Afdronk: Bitter, kruidig, met een nasmaak die prettig blijft hangen.


Opmerkingen: Het origineel is bitterder, cleaner, ruikt meer kruidig/bloemig en is 'strakker' dan deze poging. Om dichter qua hopprofiel in de buurt te komen van het origineel, zou ik meer hop op het eind moeten gebruiken, fors meer gok ik zelfs.

Prima pils, zelfs mijn schoonvader, die uit voorzorg vaak een borrel bestelt, vond het een heerlijk pils!
De rest laat ik mooi even een paar weken staan, om te kijken of deze alsnog helder(der) trekt.

Vergelijkbare Topics (7)

31224

Reacties: 23
Gelezen: 6417

27677

Gestart door Eelke301


Reacties: 12
Gelezen: 4657

21507

Reacties: 22
Gelezen: 7636

6165

Reacties: 12
Gelezen: 4529

45084

Reacties: 12
Gelezen: 1048

36159

Reacties: 21
Gelezen: 3456


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.