Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Witbier in een keukenpot op inductievuur

Gestart door brice3010, 22-05-2022 07:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

brice3010

Ik brouw witbier met een recept van https://brouwbeesten.nl/recept-witbier-10-liter-zwanenslang/#comment-843.

Uitstekend recept, dit ligt bovenaan mijn stapeltje info voor brouwen van witbier.
Twee aanpassingen heb ik gemaakt:
1. mout bestaat bij mij uit 1500 g pilsmout, 500 g tarwemout en 500 g speltmout.
2. gist: Fermentis Saf-Ale WB-06

Ik brouw in een keukenpot van 10l, op inductievuur (een Miele) dat uitstekend instelbaar is en heel stabiele maischtemperaturen toelaat.
Dus de verschillende maischstappen volg ik religieus.
Na maischen alles door een nylon brouwzak in een brouwvat van 30l.

Wat bijzonder belangrijk is vind ik, is het spoelen van de maisch na het brouwen. Dit kan tot 5 procent schelen in het uiteindelijk SG. Slordig spoelen levert SG op van niet beter dan 1.038 à 1.040. Echt grondig spoelen, en dan bedoel ik niet méér spoelwater dan hier opgegeven, maar hetzelfde water (7,5 liter) in kleine hoeveelheden aan maischrest toevoegen in een aparte pot, grondig de maisch doorheen mengen in de brouwzak, de brouwzak laten uitlekken in de brouwemmer, en opnieuw spoelen; alles minstens 5 keer opeenvolgend, telkens met water van die 7,5 liter voorziene spoelwater.
Dit levert mij consequent SG van > 1.052 op.

Vergelijkbare Topics (7)

28314

Reacties: 10
Gelezen: 3994

12183

Reacties: 36
Gelezen: 12184

33721

Reacties: 6
Gelezen: 2008

17402

Reacties: 27
Gelezen: 9407

37530

Reacties: 6
Gelezen: 1139

24296

Gestart door piele


Reacties: 6
Gelezen: 3076

5505

Reacties: 19
Gelezen: 8803


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.