Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Rauch(doppel)Bock

Gestart door Scooby228, 19-05-2022 10:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Scooby228

Ik ben van plan om een Rauch(Doppel)Bock te brouwen. Ik twijfel aan de hoeveelheid Chocolademout. Heb hem hieronder op 0.5 kg staan, ik twijfel of ik daar beter 0.25 kg van kan maken? En dan de vraag, wat vinden jullie ervan?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk21
Naam receptDorts Smog Bock
Brouwdatum19-5-2022
BierstijlDubbelbock
Volume43,7 l
Begin SG1,081 SG
Eind SG1,025 SG
Schijnbare vergistingsgraad69,1%
Alcoholgehalte7,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)68 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)36 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
43,00 lDordrecht Citywater
2,00 gCaCl2
3,00 gCaSO4
2,00 mlMelkzuur
31,12 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
75 mg/l8 mg/l42 mg/l162 mg/l60 mg/l74 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,00 kgMunich Malt DarkHolland Malt16 EBC48,3 %
2,00 kgPilsner MaltHolland Malt5 EBC13,8 %
2,00 kgCara Malt PaleHolland Malt120 EBC13,8 %
2,00 kgRook MaltSteinbach7 EBC13,8 %
1,00 kgTarwe Malt DonkerSteinbach22 EBC6,9 %
0,50 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen900 EBC3,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Zetmeel - vergistbare suikers63,0 °C1 min.30 min.3,0 l/kg
Zetmeel - onvergistbare suikers73,0 °C10 min.40 min.3,0 l/kg
Enzym werking stoppen78,0 °C5 min.5 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
120,0 gAurorapellets5,1%first wort hop36,3 IBU
50,0 gAurorapellets5,1%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
34,0 gNottingham ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting23,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,025 SG
Schijnbare vergistingsgraad69,1%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering6,0 °C


TymonK

Bijna 14% smoke is een hele bak smoke.... ik zit meestal tussen de 5 (subtiel) en 15 (rook!) qua percentage. Voor dit soort bier zou ik mikken op 5-10%.

Waarom twijfel je over de choc? Ik denk dat ie nu ondersneeuwt door de rook....

Scooby228

Citaat van: TymonK op 20-05-2022  14:52 uWaarom twijfel je over de choc? Ik denk dat ie nu ondersneeuwt door de rook....
Twijfel komt door de kleur 68 vs 55 EBC.

En de rook... als ik rookbier recepten uit Bambergen bekijk zie ik dat er tot 100% rookmout wordt gebruikt, maar dat is dan geen Bockbier (lijkt me wel heel erg veel). We hebben zelf een Rookbier gebrouwen met 9.5% rookmout en daarnaast 14% cara 120 en de rest pilsmout. Daar kwam de rooksmaak goed naar boven. Ik dacht, omdat ik hier meer andere smaken toevoeg, de chocolade-, munich- en caramout, dat ik dan de rookmout wat moet opvoeren om deze nog terug te kunnen vinden??

Jacques

Citaat van: TymonK op 20-05-2022  14:52 uBijna 14% smoke is een hele bak smoke.... ik zit meestal tussen de 5 (subtiel) en 15 (rook!) qua percentage. Voor dit soort bier zou ik mikken op 5-10%.

Ik heb bij de keren dat ik een bier gebrouwen heb met rookmout geleerd dat het percentage aan rookmout niets dan wel niet veel zegt over de beleving van rooksmaak.

Allereerst is de smaakdrempel heel verschillend. De ene proever vindt 5% al te veel en de ander vindt 100% rookmout prima te hebben... Verder is de intensiteit aan rooksmaak van de mout zeer variabel. De ene of de andere mouterij maakt veel uit. Ook de leeftijd van de mout maakt uit.

Veel kleine batches brouwen en veel proeven is mijn devies.

Ik ga zo een zelfgebrouwen rook IPA inschenken met 5,5% gerookte tarwemout. Bij dit bier is de rooksmaak voor mij net waar te nemen. Als ik deze opnieuw brouw verhoog ik het aandeel aan gerookte tarwemout, voor mij mag het heftiger (ik kom graag in Bamberg...).

Jacques

Citaat van: Jacques op 20-05-2022  22:08 uIk ga zo een zelfgebrouwen rook IPA inschenken met 5,5% gerookte tarwemout. Bij dit bier is de rooksmaak voor mij net waar te nemen.

Inmiddels zit het bier in het glas. Het bier is inmiddels 7 maanden oud. De rooksmaak is voor mij niet meer waar te nemen (ik heb een hoge smaakdrempel voor rooksmaak weet ik). Met de tijd wordt de intensiteit van de rooksmaak minder.

Scooby228

Citaat van: Jacques op 20-05-2022  22:08 uzelfgebrouwen rook IPA inschenken met 5,5% gerookte tarwemout
Dat lijkt me ook wel een bijzonder biertje, ik ben nieuwsgierig. Ik heb nog niet gezocht, maar staat het recept al op het forum  :D . Naar de rookbieren van Bamberg ben ik ook nieuwsgierig, daar ga ik nog wel een keer heen.
Zie jij voor de rest nog rare dingen in het recept?

Jacques

Citaat van: Scooby228 op 21-05-2022  10:06 uDat lijkt me ook wel een bijzonder biertje, ik ben nieuwsgierig. Ik heb nog niet gezocht, maar staat het recept al op het forum

Dit recept staat niet op het forum. Er moet nog aan gesleuteld worden. Het gehalte aan gerookte tarwemout moet omhoog en ook het hoppige mag sterker.

Citaat van: Scooby228 op 21-05-2022  10:06 uZie jij voor de rest nog rare dingen in het recept?
De rookmout van Steinbach ken ik niet. Vandaar dat ik niet zo heel veel kan zeggen over het recept.
Brouw het en evalueer wat jij van de smaak vindt.
 
 


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.