Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Opmerking bitterheid nav prijwinnende Saison

Gestart door Sjoertenbrau, 10-02-2022 16:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjoertenbrau

Citaat van: ATHOOGLAND op 03-10-2021  21:24 uBij mijn meeste brouwsels, is het start recept een recept uit de bewezen recepten. Deze wordt dan meestal wat aangepast naar mijn eigen ideeën en naar wat er op dat moment op voorraad is. Ik vind het dan ook jammer dat er steeds minder recepten van bieren, die een prijs winnen op het ONK of OBBK, op dit forum worden geplaatst.
De inspiratie tot dit recept, is in tegenstelling van wat ik hierboven opschreef, van de website van Adrie Otten. Al jaren ben ik een liefhebber van de Saison en stuur ik dit bier in voor wedstrijden. Zo ben ik met 86 punten 5e geworden bij het ONK 2016, 6e met 83 punten bij het ONK2019 en 2e met 87 punten bij het OBBK2019.
Dit jaar ben ik met 89 punten met mijn Saison de beste brouwer van Berrege en omsterken geworden bij het OBBK 2021.

Het recept uit BrouwHulp was:
BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk188
Naam receptSaison 20
Brouwdatum24-03-2021
BierstijlSaison
Volume35,7
Begin SG1,049 SG
Eind SG1,001 SG
Schijnbare vergistingsgraad98,0%
Alcoholgehalte6,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)58 IBU
Brouwzaalrendement90,4 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,50 lWater uit Pompstation Onnen
5,00 gCaSO4
6,00 mlMelkzuur
21,24 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
123 mg/l7 mg/l24 mg/l228 mg/l46 mg/l130 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC78,1 %
0,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,8 %
0,25 kgAroma 100Dingemans100 EBC3,9 %
0,25 kgCara 20Dingemans20 EBC3,9 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC6,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase stap62,0 °C1 min.45 min.4,1 l/kg
Alfa-amylase stap72,0 °C12 min.15 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gMagnumbellen11,1%60 min.22,9 IBU
20,0 gColumbusbellen16,1%60 min.22,1 IBU
40,0 gFugglebellen4,5%15 min.6,1 IBU
40,0 gE.K. Goldingpellets4,4%15 min.6,6 IBU
30,0 gE.K. Goldingpellets4,4%0 min.0,0 IBU
30,0 gCitrapellets12,8%0 min.0,0 IBU
30,0 gFugglebellen5,0%0 min.0,0 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]30,0 gFugglebellen5,0%0 min.0,0 IBU
Belle Saison ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting28,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting30,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting30,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Start lagering06-04-2021
Temp. lagering28,0 °C

Na het brouwen heb ik het wort afgekoeld naar 28 graden C, de 2 zakjes Belle Saison heb ik over het wort uitgestrooid en het gistvat in de temperatuur gecontroleerde (STC1000) koelkast gezet. Na 2 dagen temperatuur verhoogd naar 29 graden na 2 dagen naar 30 graden. Niet overgeheveld naar ander vat (ik heb kan geen gist aftappen) en op 30 graden laten staan. 13 dagen na brouwen met 10 gram suiker per liter gebotteld.



Ik ben vervolgens weer aan het kijken of ik op basis van dít recept een eigen recept kan brouwen, dus de trend zet zich voort ;-)
De IBU is echter wel erg hoog voor een Saison of niet? Ik dacht dat de IBU ergens tussen 20 en 35 moest zitten voor deze klasse en jij zit op 58.
of zit ik hier verkeerd?

Takkie83

Zo te lezen houden de heren keurmeesters wel van een bittertje  ;D Ik zou het ook niet aandurven bij een saison. 10 gram bottelsuiker per liter ook niet trouwens

Jacques

Citaat van: Sjoertenbrau op 10-02-2022  16:29 uDe IBU is echter wel erg hoog voor een Saison of niet? Ik dacht dat de IBU ergens tussen 20 en 35 moest zitten voor deze klasse en jij zit op 58.
of zit ik hier verkeerd?
De beleving van de bitterheid is van veel meer factoren afhankelijk dan alleen van het IBU-cijfertje.Het gehalte aan andere stoffen in het bier maakt veel uit voor de beving van de bitterheid. Denk daarbij aan restsuikers, mineralen en glycerol. Veel saisongisten maken meer glycerol aan. Voor een groot deel wordt dat veroorzaakt door de hogere vergistingstemperatuur.

Zie ook https://docksci.com/flavor-impacts-of-glycerol-in-the-processing-of-yeast-fermented-beverages-a-revi_5a24b410d64ab22ddb5d33bb.html

chthon

CiteerIk ben vervolgens weer aan het kijken of ik op basis van dít recept een eigen recept kan brouwen, dus de trend zet zich voort ;-)
De IBU is echter wel erg hoog voor een Saison of niet? Ik dacht dat de IBU ergens tussen 20 en 35 moest zitten voor deze klasse en jij zit op 58.
of zit ik hier verkeerd?

Originele saisons werden wel vrij bitter gebrouwen, omdat ze in de winter werden gebrouwen en meer dan een paar maanden konden conditioneren. Zo was een groot deel van de bitterheid wel verdwenen tegen dat ze die nodig hadden in de warme dagen van de lente en de zomer. Ze werden meestal ook wel gekoeld in ijskelders, en fris (koud) drinken verzwakt ook wel de bitterheid.

Hopfenfox

En dan staat de bitterheid van de flame-out hop nog op nul, die is echt wel hoger. Maar als het smaakt, smaakt het!

ATHOOGLAND

Volgens de BKG biertypengids is de bitterheid 20 tot 45 IBU. Persoonlijk houd ik wel van bittere bieren en brouw ik meestal aan de bovenzijde of iets daarboven. Enkele jaren geleden heb ik een Saison ingestuurd voor het ONK en kreeg de opmerking dat de bitterheid wat laag was. Door deze feedback heb ik de bitterheid geleidelijk verhoogd en regelmatig inzendingen naar OBBK en ONK gedaan. In 2019 met een Saison 2e geworden bij het OBBK met 59 IBU en in 2021 1e geworden met 58 IBU.

ATHOOGLAND

Citaat van: Takkie83 op 10-02-2022  21:57 uZo te lezen houden de heren keurmeesters wel van een bittertje  ;D Ik zou het ook niet aandurven bij een saison. 10 gram bottelsuiker per liter ook niet trouwens
Gewoon zorgen dat je bier goed is uitgegist. De Saisons met Belle Saison gist (en ook opgekweekte Dupont gist) zijn na twee weken bij 27 graden Celsius uitgegist. Dan geeft 10 gram suiker per liter een mooie hoeveelheid schuim (ook na enkele maanden). Nooit exploderende flesjes of gushers gehad.

Vergelijkbare Topics (7)

27575

Reacties: 12
Gelezen: 5801

37488

Reacties: 14
Gelezen: 5105

20087

Reacties: 44
Gelezen: 11343

17586

Gestart door Paretje


Reacties: 19
Gelezen: 7009

26819

Gestart door Gerb


Reacties: 6
Gelezen: 2315

26150

Gestart door William


Reacties: 24
Gelezen: 7721


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.