Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Honingbier

Gestart door 7ijs, 01-03-2021 15:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

7ijs

Het mooie weer komt er weer aan, dus het wordt weer tijd voor wat zomers bier. Ik heb daarom onderstaand recept samengesteld.
Wat vinden jullie ervan? En hebben jullie nog ideeën/opmerkingen? Overigens ik wilde ook wat van mij oude mout/hop af, vandaar dat ik een iets complexer recept heb gemaakt.

Mijn eerste honing bier

IBU : 24 (Tinseth)
Color : 12 EBC
ABV: 8.1%

Pre-Boil Gravity : 1.047
Original Gravity : 1.055
Total Gravity : 1.070
Final Gravity : 1.008

BrewMonk 20L
Batch Size : 20 L
Boil Size : 24.64 L
Post-Boil Vol : 21.04 L
Mash Water : 20.73 L
Sparge Water : 7.98 L
Boil Time : 60 min
Total Water : 28.71 L

Brewhouse Efficiency: 66%
Mash Efficiency: 66.7%

Mash Profile
67 °C - 45 min - Temperature
74 °C - 15 min - Temperature

Fermentables (6.35 kg)
2.59 kg - Pale Wheat 3.2 EBC (40.8%)
1.84 kg - Pale Malt, Maris Otter 5.9 EBC (29%)
1 kg - Secondary - Honey 2 EBC (15.8%)
656 g - Carahell 25.5 EBC (10.3%)
260 g - Flaked Oats 4.3 EBC (4.1%)

Hops (65.4 g)
60 min - 35.4 g - Hallertauer Hersbrucker    
10 min - 30 g - Willamette

Yeast
1 pkg - Fermentis Safale American US-05

tdp

Niet veel mis mee lijkt me, alleen snap ik de stap op 74 graden niet. Met welk doel heb je die stap erin zitten?

LAM

Ik heb op dit forum een bericht gelezen (kan 'm helaas niet meer vinden) waarin wordt aangegeven dat hoe later je de honing toevoegt, hoe meer smaak je er van over houdt. Ik heb een keer een biertje gebrouwen waar ik honing bij de kook heb toegevoegd maar helaas proefde ik daar niks van terug. Ik had ook niet zo veel honing toegevoegd als jij van plan bent dus dat zou al wel een verschil maken denk ik. Je zou er ook over na kunnen denken om de honing (ook) te gebruiken als bottelsuiker. Dan kook je het niet mee en haal je het maximale uit de honing smaak.

BrouwerJantje

Honing (voor smaak) moet je niet mee koken, direct na het afkoelen en voor de hoofdgisting toevoegen.
En tevens als bottelsuiker gebruiken, dan krijg je de meeste honingsmaak aan het bier.   

tdp

Daarom is het voor de leesbaarheid ook beter om ook recepten in het Nederlands te delen, ik ga er namelijk vanuit dat hij dit ook van plan is:

1 kg - Secondary - Honey 2 EBC (15.8%)

Waarschijnlijk dus in de nagisting toevoegen.

7ijs

Ja klopt. Ik voeg het toe na de hoofdvergisting. Ik gebruik Brewfather hierdoor zijn de recepten altijd in het Engels bij mijn weten. Welk maischschema zou jij aanraden? Ik had gelezen dat sommigen dit deden om het rendement te verhogen ( https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,214.0/all.html?PHPSESSID=a002ebee4fdba653b238d43ac9055ec7

Robert1968

Ik heb een keer honing van de imker toegevoegd (bij 40C kort verwarmd) aan uitvergist bier van circa 8% alcohol. Na enkele dagen was het bier compleet verzuurd.

De laatste keer toegevoegd aan afgekoeld wort van 70-80C. Prima bier geworden waarin de honing (15-20 g/l) subtiel was te proeven en te ruiken,
Tips:
- neutrale gist gebruiken (bv. US-05)
- lage aromahopgift


Jacques

Citaat van: 7ijs op 02-03-2021  17:18 uIk gebruik Brewfather hierdoor zijn de recepten altijd in het Engels bij mijn weten.

Brewfather is tegenwoordig meertalig. Je kunt dit programma in stellen op de Nederlandse taal.

Vergelijkbare Topics (7)

30500

Reacties: 14
Gelezen: 5124

4274

Gestart door SanderZ


Reacties: 27
Gelezen: 10449

09-05-2006 10:10 u
door SanderZ
35922

Gestart door Fermon


Reacties: 3
Gelezen: 1313

16332

Gestart door orangeloo


Reacties: 16
Gelezen: 5784

29701

Reacties: 58
Gelezen: 17930


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.